Kahvivarastot hupenevat maailmanlaajuisesti ja tulevaakin satoa jännitetään – "On vaikeaa nähdä, että kahvin hinta ainakaan laskisi"

Tuleeko kahvista vieläkin kalliimpaa? Asiantuntija kertoo faktat kahvin hinnannoususta 8:08 Tuleeko kahvista vieläkin kalliimpaa? Asiantuntija kertoo faktat kahvin hinnannoususta
KATSO MYÖS: Tuleeko kahvista vieläkin kalliimpaa? Asiantuntija kertoo faktat kahvin hinnannoususta.

Mitä tapahtuu kahvin hinnalle ja voiko kahvista tulla jopa pula?

Kahvin saatavuus ja sen hinta ovat puhuttaneet suomalaisia jo pitkään. 

MTV Uutiset kirjoitti maaliskuussa kahvin hinnan noususta sekä syistä hinnan nousun taustalla. Yksi suurimmista kahvin hintaa nostavista syistä on ollut Brasilian kahvintuotanto-olosuhteiden huonominen.

Suomalaisen erikoiskahveihin keskittyneen Caffin tuoreen tiedotteen mukaan kahvi saattaa jatkaa kallistumistaan, sillä Brasilian kuivuus uhkaa nyt myös seuraavaa satoa, samalla kun maailman kahvivarastot ovat huvenneet ennätyspieniksi.

– Nyt meillä paahtimoissa ollaan veitsen terällä. Hintatason ennakoiminen on vaikeaa. Paahtimoiden pitää miettiä, miten ne turvaavat raakakahvin saannin ja millä hinnalla, kahviasiantuntija Petri Nieminen toteaa tiedotteessa.

Meiran toimitusjohtajan mukaan laadukkaan kahvin saatavuuten eteen täytyy tehdä töitä, mutta tilanne on kuitenkin hallussa.

Kustannusten nousu pakottaa nostamaan hintoja

Caffin tiedotteen mukaan kahvin kulutuksen odotetaan lisääntyvän kuluvan vuoden aikana maailmanlaajuisesti yli kolme prosenttia. Tällä hetkellä ei kuitenkaan näytä siltä, että kahvin tuotanto kasvaisi samassa suhteessa.

– Kuluttajien kohdalla talven hintataso realisoituu, kun paahtimot ostavat uutta satoa varastoihinsa syksyn aikana. Jos Brasilian säät eivät parane, veikkaan että Suomessa kahvikupillinen kallistuu edelleen, Petri Nieminen sanoo.

Tiedotteen mukaan kahvisadot ovat toisaalta olleet eteläisellä pallonpuoliskolla, kuten Australiassa, edellistä vuotta paremmat. Tästä huolimatta raakakahvin hinnat ovat karanneet käsistä. Juuri ongelmat Brasilian ja Kolumbian vientimäärissä ovat olleet pääsyy korkeisiin hintoihin. 

Tiedotteessa manaillaan, että jos Brasiliassa ja Kolumbiassa uusi kasvukausi jää huonoksi, odotettavissa on huono sato ja maailmanlaajuinen pula kahvista. 

Kahvin hintaan vaikuttavat myös nousseet energiakustannukset, jotka vaikuttavat luonnollisesti myös paahtimoiden toimintaan.

– Kustannusten nousu pakottaa paahtimot mahdollisesti nostamaan edelleen hintojaan. Erityisesti maakaasu ja sähkö vaikuttavat kustannuksiin, Nieminen muistuttaa.

Katso myös: Viiden jälkeen -ohjelmassa selvitettiin maaliskuussa, mikä olisi suomalaisten kipuraja kahvin hinnalle. Juttu jatkuu videon alla.

”Aamukahvi pitää kyllä saada” – miten suomalaiset reagoivat kahvin hinnannousuun? 1:39
Kuinka paljon olisit valmis maksamaan kahvista?

"On vaikeaa nähdä, että kahvin hinta ainakaan laskisi"

Meiran toimitusjohtaja Raimo Sinisalo kertoo MTV Uutisille sähköpostitse, että Arabica-kahvin hinta lähti rajuun nousuun kuta kuinkin maaliskuussa 2021, ja hinta on nyt noin kaksinkertaistunut siitä. Sinisalokin mainitsee kahvin hinnannousun pääsyyksi sään ääri-ilmöt Brasiliassa.

– Tulevaa Brasilian satoa jännitetään parhaillaan ja se heiluttaa markkinahintaa tällä hetkellä. Sato näyttää hieman huonommalta kuin historiassa. Huonompaa satoa ennustetaan myös muihin päätuottajamaihin, muun muassa Kolumbiaan ja Hondurasiin, Sinisalo kertoo.

Erittäin matalat raakakahvin varastot maailmanlaajuisesti koskevat Sinisalon mukaan erityisesti vastuullisuussertifioituja kahveja.

– Eli työtä saa tehdä laadukkaan kahvin saatavuuden eteen, mutta tilanne on kuitenkin meillä hallussa. Puutetta raakakahvista emme näe meillä paahtimolla, Sinisalo vakuuttaa.

Pörssihinnan lisäksi raakakahviin vaikuttavat myös esimerkiksi laatulisät sekä euro-dollarikurssi, sillä arabica-kauppaa käydään dollareissa. Kahvipaketin hintaan vaikuttavat Sinisalon mukaan myös muiden panoskustannusten nousu, kuten paahtamisessa käytettävän maakaasun, kuljetusten, sähkön ja pakkausmateriaalien hintojen nousu.

– Tässä hetkessä on vaikeaa nähdä sitä, että kahvin hinta ainakaan laskisi lyhyellä tähtäimellä, Sinisalo toteaa.

Sinisalo muistuttaa, että pitkässä juoksussa kahvin kuluttaminen ja ostaminen on hintojen vaihtelusta huolimatta ollut Suomessa historiallisesti melko stabiilia.

– Kahvi on suomalaisille erittäin tärkeä tuote, joka liittyy olennaisesti päivän kulkuun, arkeen ja juhlaan. Nousseet kahvin hinnat näkyvät kuitenkin ostamisessa nyt niin, että kahvikampanjat myyvät paljon – tarjousostamisen määrä on siis kasvanut, Sinisalo toteaa.

Katso myös: Halpa vs. kallis: Pärjääkö perinteinen kahvi maailman kalleimmalle kissankakkakahville? 

Halpa vs. kallis: Pärjääkö perinteinen kahvi maailman kalleimmalle kissankakkakahville? 6:16
Kahvit testissä! Tältä maistuu erittäin tyyris kissankakkakahvi.

Osittaislähde: Caffi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.