Mitä tapahtui suosituille irtokarkeille? Ufo- ja Dracula -makeisten kohtalo selvisi

irtokarkit ufo
Ufo-makeisia ei ole vähään aikaan näkynyt irtokarkkihyllyillä. Hardeco

Suositut irtokarkit pääsivät monin paikoin loppumaan raaka-ainepulan vuoksi. Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Helsingin Sanomat uutisoi maanantaina suosittujen Ufo-karkkien loppuneen monin paikoin irtokarkkilaareista. Maahantuojan mukaan syy suosikkien katoon liittyy muun muassa raaka-ainepulaan.

Karkkitehdas ongelmissa salmiakkimakeisten kanssa

Makeistukku Hardeco Finlandin yrittäjä Harri Heiskanen vahvistaa MTV Uutisille toimitusvaikeuksien johtuvan ennen kaikkea salmiakkimakeisten raaka-ainepulasta. 

– Siihen on monta vaikuttavaa asiaa. On ollut toimitusvaikeuksia raaka-aineiden vuoksi ja tehdaskin vaihtoi omistajaa vajaa pari vuotta sitten. Kun henkilöstö muuttuu ja järjestelmät muuttuvat, niin se on vaikuttanut myös osaltaan, Heiskanen kertoo.

Ufo-karkkeja valmistava ruotsalainen Troll-Gott Ab myytiin aiemmin norjalaiselle Brynidille.

Raaka-ainepula liittyy Heiskasen mukaan nimenomaan salmiakkimakeisiin ja todennäköisesti kyseessä on puute joko ammoniumkloridista tai lakritsipulverista, mahdollisesti jopa molemmista.

Pulaa myös Dracula-karkeista ja salmiakkikaloista

Ufo-karkkien lisäksi raaka-ainepula on vaikuttanut myös muihin saman tehtaan salmiakkimakeisiin, kuten Dracula-karkkeihin ja salmiakkikaloihin. Heiskasen mukaan jopa 70 prosenttia tehtaan tuotteista on nimenomaan salmiakkimakeisia

– Eivät puoleen vuoteen pystyneet toimittamaan välillä mitään salmiakkia.

Tilanne parani hieman jo keväällä ja suomalainen maahantuoja pystyi tilaamaan joitain toimitusvaikeuksista kärsineitä tuotteita varastoon. Makeistehtaalla oli juuri perinteinen koko heinäkuun kestävä tuotantokatkos, joten syksyn tilanne on vielä hieman epävarma.

– Katsotaan, mitä me pääsemme tilaamaan ja millaisella tilausjonolla. Uskomme että saamme suosittuja tuotteita taas varastoon syksymmällä irtokarkkeina. Tehdas avasi jälleen elokuun alussa kesälomien jälkeen.

Vaikka Ufo-karkit ovat olleet irtokarkkilaareilta loppu, niitä on pystytty myymään toistaiseksi pussituotteina.

Katso myös video: Oikea tapa avata Chupa Chups -tikkarin kääre

Oletko aina yrittänyt avata tikkarin väärin? Tässä oikea tapa! 0:49
Ei enää raivoräpellystä!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat