Fazer poisti yllättäen myynnistä perinteiset Merkkarit: "Aloimme pohtia riskejä uudelleen"

Merkkarit
Perinteiset Merkkarit ovat nyt historiaa. Lehtikuva/Fazer

Tarkkasilmäisimmät ovat ehkä huomanneet, ettei kauppojen karkkihyllyiltä enää löydy Fazerin perinteisiä Merkkarit-makeisia. Fazerilta kerrotaan, että tuote on poistettu myynnistä pysyvästi.

Fazerin suositut retrokarkit, Merkkarit, muistetaan 1970- ja 80-lukujen klassikkomakeisena. Isokokoiset Merkkarit aiheuttivat kuitenkin erityisesti pienille lapsille tukehtumisriskin ja makeinen poistettiinkin kauppojen valikoimista 80-luvun alkupuoliskolla.

Merkkareiden valmistusta ei ole kokonaan lopetettu. Vain "normaalikokoiset" Merkkarit ovat poistuneet myynnistä ja niiden tilalle ovat tulleet huomattavasti pienemmät Minilantit. Merkkareiden resepti, pakkauskoko ja valmistuspaikka pysyvät ennallaan.

Runsaan kuluttajapalautteen ja retrobuumin vuoksi Fazer päätti kuitenkin vuonna 2013 tuoda Merkkarit takaisin pusseihin markettien valikoimiin. Merkkareista muodostui jälleen menestys, vaikka kokoa olikin hieman pienennetty alkuperäisestä ja karkkiin lisätty lovi tukehtumisvaaran estämiseksi.

Nyt vuonna 2012 lanseeratut perinteiset Merkkarit ovat kuitenkin kadonneet kaupoista ja tilalle ilmestynyt Merkkarit Minilantit -karkkipussi. Uudet Minilantit ovat pienen pastillin kokoisia.

"Aloimme pohtia riskejä uudelleen"

Mistä oikein on kyse, ovatko perinteiset Merkkarit todella poistuneet myynnistä?

– Fazer ei enää valmista ”normaalikokoisia” Merkkari-lantteja, Fazerin viestintäpäällikkö Liisa Eerola vahvistaa Makuja.fi:lle.

Päätös karkkien valmistuksen lopettamisesta tehtiin Eerolan mukaan Fazerilla noin vuosi sitten ja muutos pantiin täytäntöön loppuvuodesta 2015.

– Olimme saaneet muutamia palautteita koskien tuotteen sitkeää rakennetta ja aloimme pohtia riskejä uudelleen. Koska haluamme olla aivan varmoja tuotteidemme turvallisuudesta, päätimme muuttaa Merkkari-lanttien kokoa pienemmäksi.

Kokomuutoksesta on tullut Fazerille muutamia kuluttajakyselyitä ja varsinkin sosiaalisessa mediassa asiaa on jo ehditty ihmetellä.

– Ehdottomasti eniten saamme palautetta kuitenkin Merkkari Mix -pussin sekoitussuhteesta. Jokaisella kun on omat suosikit. Mielestäni paras on tietenkin salmiakki ja punainen hedelmämerkkari yhtä aikaa, Eerola hymyilee.

Alkuperäiset eivät palaa enää takaisin

Eerola myöntää, että perinteisten Merkkareiden poistuminen markkinoilta voi olla tosifaneille kova pala purtavaksi. Tuotetta ei kuitenkaan ole tulevaisuudessa aikomusta tuoda takaisin

– Tällä hetkellä sellaista ajatusta ei ole. Merkkaria voi jo kuvata retrotuotteeksi ja se on suosituin salmiakkituotteemme. Siihen liittyy siis jo paljon muistoja ja tunteita. Vanha koko oli tietenkin osa perinteistä Merkkaria, ja ymmärrän, että tosifanit ovat asiaa kummastelleet. Mutta turvallisuus on meille vielä sitäkin tärkeämpi asia.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja