Mitä jalohome tarkoittaa viinissä? Viinipiru kertoo!

valkoviini ja juustot
Shutterstock

Voiko homeinen viini maistua todella hyvältä? Kyllä voi! Ota selvää miksi.

Huomenta Suomen perjantaiaamussa Arto ”Viinipiru” Koskelo avaa viinien ihmeellisen maailman saloja Jesse Kamrasille ja kotikatsomolle. 

Tällä kertaa puheenaiheena ovat jalohomeiset viinit. Mitä home oikeastaan tarkoittaa viinien valmistuksessa? Koskelo antaa katsojille pikaisen oppitunnin jalohomeisista viineistä. 

Tyypillinen tilanne, missä jalohomeista viiniä voi päästä maistelemaan, on juustolautasen nauttimisen yhteydessä jälkiruokaviinin muodossa. Homejuusto ja jalohomeinen viini sopivat erinomaisesti yhteen.

Makeiden viinien kolme erilaista valmistustapaa

Makeita viinejä tehdään yleisesti kolmella erilaisella tavalla, jotka Koskelo tiivistetysti esittelee. 

– Ensimmäinen tapa on se, että rypäleet korjataan tavallista myöhemmin, jolloin sokeritaso nousee ja lopputuloksena on makeaa viiniä, Koskelo kertoo.

– Toinen tapa on tehdä jääviiniä, eli rypäleet jätetään jäätymään pakkasen puremiksi, Koskelo jatkaa. 

Kun lämpötila on laskenut kahdeksaan miinusasteeseen, rypäleet kerätään ja puristetaan. Tässä vaiheessa rypälemehu on jo hyvin konsentroitunutta, ja lopputuloksena on hyvää, makeaa viiniä. 

Viimeinen tapa valmistaa makeaa viiniä on niin sanottu jalohomeisista rypäleistä valmistettu viini. Jalohomeisia viinejä voidaan valmistaa vain muutamissa paikoissa maailmassa, sillä olosuhteiden on oltava tietynlaiset. 

– On oltava riittävästi kosteutta, joka edesauttaa sitä, että jalohome pääsee hyökkäämään rypäleiden kimppuun. Rypäleistä muuttuu hirvittävän ruman näköisiä, mutta niistä puristettavasta mehusta saadaan äärimmäisen hyvänmakuista viiniä, Koskelo selittää. 

Makeus syntyy viiniin puhtaasti luonnon omasta sokerista, eli sokerista, joka rypäleessä muutenkin on. Normaalissa viinin käymisprosessissa kaikki rypäleissä oleva sokeri käy alkoholiksi, jolloin tuloksena on kuiva viini. 

Sokerimäärä voi yllättää

Kamras tiedustelee Koskelolta, kuinka paljon sokeria testatussa jälkiruokaviinissä oikein on. Vastauksen kuultuaan itse kukin varmasti ymmärtää, miksi jälkiruokaviinejä tarjoillaan yleensä vain kahdeksan senttilitran annoksina.

– Tässä nimenomaisessa pullossa sokeria melkein yhtä paljon kuin Coca-Colassa, eli melko paljon, Koskelo valaisee. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat