Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mitä jalohome tarkoittaa viinissä? Viinipiru kertoo!

Shutterstock
Julkaistu 05.06.2014 18:00

MTV LIFESTYLE

Voiko homeinen viini maistua todella hyvältä? Kyllä voi! Ota selvää miksi.

Huomenta Suomen perjantaiaamussa Arto ”Viinipiru” Koskelo avaa viinien ihmeellisen maailman saloja Jesse Kamrasille ja kotikatsomolle. 

Tällä kertaa puheenaiheena ovat jalohomeiset viinit. Mitä home oikeastaan tarkoittaa viinien valmistuksessa? Koskelo antaa katsojille pikaisen oppitunnin jalohomeisista viineistä. 

Tyypillinen tilanne, missä jalohomeista viiniä voi päästä maistelemaan, on juustolautasen nauttimisen yhteydessä jälkiruokaviinin muodossa. Homejuusto ja jalohomeinen viini sopivat erinomaisesti yhteen.

Makeiden viinien kolme erilaista valmistustapaa

Makeita viinejä tehdään yleisesti kolmella erilaisella tavalla, jotka Koskelo tiivistetysti esittelee. 

– Ensimmäinen tapa on se, että rypäleet korjataan tavallista myöhemmin, jolloin sokeritaso nousee ja lopputuloksena on makeaa viiniä, Koskelo kertoo.

– Toinen tapa on tehdä jääviiniä, eli rypäleet jätetään jäätymään pakkasen puremiksi, Koskelo jatkaa. 

Kun lämpötila on laskenut kahdeksaan miinusasteeseen, rypäleet kerätään ja puristetaan. Tässä vaiheessa rypälemehu on jo hyvin konsentroitunutta, ja lopputuloksena on hyvää, makeaa viiniä. 

Viimeinen tapa valmistaa makeaa viiniä on niin sanottu jalohomeisista rypäleistä valmistettu viini. Jalohomeisia viinejä voidaan valmistaa vain muutamissa paikoissa maailmassa, sillä olosuhteiden on oltava tietynlaiset. 

– On oltava riittävästi kosteutta, joka edesauttaa sitä, että jalohome pääsee hyökkäämään rypäleiden kimppuun. Rypäleistä muuttuu hirvittävän ruman näköisiä, mutta niistä puristettavasta mehusta saadaan äärimmäisen hyvänmakuista viiniä, Koskelo selittää. 

Makeus syntyy viiniin puhtaasti luonnon omasta sokerista, eli sokerista, joka rypäleessä muutenkin on. Normaalissa viinin käymisprosessissa kaikki rypäleissä oleva sokeri käy alkoholiksi, jolloin tuloksena on kuiva viini. 

Sokerimäärä voi yllättää

Kamras tiedustelee Koskelolta, kuinka paljon sokeria testatussa jälkiruokaviinissä oikein on. Vastauksen kuultuaan itse kukin varmasti ymmärtää, miksi jälkiruokaviinejä tarjoillaan yleensä vain kahdeksan senttilitran annoksina.

– Tässä nimenomaisessa pullossa sokeria melkein yhtä paljon kuin Coca-Colassa, eli melko paljon, Koskelo valaisee. 

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Luulitko sinäkin, että roseeviinit valmistetaan näin? Asiantuntija murtaa myytit: "Täyttä puppua"Mistä tahansa halvasta viinistä "kalliin makuista" 30 sekunnissa – suomalaisasiantuntija kertoo, toimiiko temppu oikeastiCava, prosecco vai samppanja? Suomalainen viiniasiantuntija neuvoo juhlajuoman valinnassa: "Ei kannata hirveästi kiinnittää huomiota siihen..."Voiko tämä todella toimia? Huikea niksi lupaa pelastaa pilalle menneen viinin – ja vielä superhelposti!Opi minuutissa viiniasiantuntijaksi – huippusommelierikin kyynelehti viinin takia: "Siinä kohdassa enkelkuoro lauloi korvissani"Uusi innovaatio viinimaailmassa! Rajamäellä kypsytetään viiniä, jollaista ei ole ennen tehty: ”Jotain uutta ja ennennäkemätöntä
ViinivinkitViinitMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Viinivinkit
  • 17.6.17:16
    Viinit

    Nämä kolme viiniä asiantuntija ostaisi juhannukseksi

  • 11.6.14:00
    Viinit

    Parhaaksi valittu roseeviini maksaa alle 15 euroa: "Kilpailujen kestomenestyjä"

  • 14.5.14:00
    Viinit

    Vuoden 2025 parhaat hanaviinit on valittu – voittajajuomat selvitettiin sokkona

  • 10.06.202312:02
    Viinit

    Miten toimia ravintolassa, kun tarjoilija kehottaa maistamaan viiniä? Viinitollo neuvoo

  • 10.06.202309:43
    Alkoholi

    "Viinitollo" Maija Männistön mukaan suomalaisia askarruttaa avatun viinin säilyminen – "Ei pilaannu samalla tavalla kuin jauhelihapaketti"