Voiko homeinen viini maistua todella hyvältä? Kyllä voi! Ota selvää miksi.
Huomenta Suomen perjantaiaamussa Arto ”Viinipiru” Koskelo avaa viinien ihmeellisen maailman saloja Jesse Kamrasille ja kotikatsomolle.
Tällä kertaa puheenaiheena ovat jalohomeiset viinit. Mitä home oikeastaan tarkoittaa viinien valmistuksessa? Koskelo antaa katsojille pikaisen oppitunnin jalohomeisista viineistä.
Tyypillinen tilanne, missä jalohomeista viiniä voi päästä maistelemaan, on juustolautasen nauttimisen yhteydessä jälkiruokaviinin muodossa. Homejuusto ja jalohomeinen viini sopivat erinomaisesti yhteen.
Makeiden viinien kolme erilaista valmistustapaa
Makeita viinejä tehdään yleisesti kolmella erilaisella tavalla, jotka Koskelo tiivistetysti esittelee.
– Ensimmäinen tapa on se, että rypäleet korjataan tavallista myöhemmin, jolloin sokeritaso nousee ja lopputuloksena on makeaa viiniä, Koskelo kertoo.
– Toinen tapa on tehdä jääviiniä, eli rypäleet jätetään jäätymään pakkasen puremiksi, Koskelo jatkaa.
Kun lämpötila on laskenut kahdeksaan miinusasteeseen, rypäleet kerätään ja puristetaan. Tässä vaiheessa rypälemehu on jo hyvin konsentroitunutta, ja lopputuloksena on hyvää, makeaa viiniä.
