Mistä tahansa halvasta viinistä "kalliin makuista" 30 sekunnissa – suomalaisasiantuntija kertoo, toimiiko temppu oikeasti

viini
Master of wine Tuomas Meriluoto kertoo, toimiiko 30 sekunnin viinitemppu oikeasti. Shutterstock/Tuukka Ervasti

Brittilehti The Sun kertoo televisio-ohjelmassa esitellystä viinikikasta, joka väitetysti tekee ”halvasta viinistä hienostunutta” 30 sekunnissa. Toimiiko temppu oikeasti?

Televisiokanava TLC:n Extreme Cheapskates (suom. Saitureiden säästövinkit) -ohjelmassa esiintyneellä Ron Maestrilla on takataskussaan hämmentävältä kuulostava viinitemppu. Kitupiikkinä tunnettu Maestri nimittäin väittää pystyvänsä tekemään viinille kuin viinille taikoja sekunneissa.

– Voin muuttaa minkä tahansa halvan viinin erinomaiseksi viiniksi, Maestri toteaa ohjelmassa.

Miehen mukaan kyse on ”hyperdekantoinnista”.

– Otat minkä tahansa halvan viinin, kaadat sen tehosekoittimeen ja pyörität 30 sekuntia ja se...maistuu kalliilta!

Viinitilan omistaja Marcy Roth vahvistaa The Sunille, että ”rahaa säästävässä kikassa” on perää, sillä se nopeuttaa viinin ilmaantumista.

Viiniasiantuntija Tuomas Meriluoto: "Toimii kuten viinin 'ilmaaminenkin', mutta vain erittäin nopeasti"

Kysyimme asiaa myös suomalaiselta viiniasiantuntijalta, master of wine Tuomas Meriluodolta. Meriluoto vahvistaa, että kikka perustuu viinin ilmaamiseen eli dekantointiin.

– Blenderillä se tapahtuu hyvin nopeasti ja tehokkaasti. Tavallaan voi sanoa, että kikka toimii. Toimii siis kuten viinin ”ilmaaminenkin”,  mutta vain erittäin nopeasti.

Meriluodon mukaan viinin ilmaaminen, tai hienommin sanottuna dekantointi, avaa viinin aromimaailmaa, joka varsinkin nuorissa, tuoreissa viineissä saattaa olla vielä aavistuksen tiukassa.

– Itse asiassa nuorissa viineissä joskus sanotaan, että viini on vielä hieman ”kiinni”. Viinin altistaminen hapelle ennen sen nauttimista tehdään tyypillisesti esimerkiksi kaatamalla se dekantteriin tai johonkin muuhun astiaan. Se avaa viiniä siten, että juoman aromimaailma levenee ja rikastuu ja sen hedelmäisyys tulee paremmin esille, sekä voimakkaampana, että paremmin eri nyansseja esille tuoden.

Punaviinien kohdalla ilmaantuessaan viini myös pehmenee tanniiniensa osalta. Meriluodon mukaan ilmaamisen voi tehdä kotioloissa ilman dekantteriakin. Viinin voi esimerkiksi kaataa pullosta johonkin kulhoon ja heti takaisin pulloon, jonka jälkeen viini alkaa ilmaantua, sillä siihen on sekoittunut happea.

– Nuoret ja ”tiukat” viinit hyötyvät muutaman tunnin ilmauksesta ja mitä kypsempi viini, sitä lyhyemmän aikaa sitä tarvitsee ilmata, koska se on kypsyessään pullossa tavallaan ilmaantunut hitaasti enemmän valmiiksi.

Blenderissä sen sijaan ilma sekoittuu viiniin hyvin nopeasti ja tehokkaasti, joten odottelua ei tarvita.

– Tämä toki tarkoittaa sitä, että viini menee sitten helposti myös nopeasti ”yli” ja alkaa hapettua pilalle, jos sitä ei nautita välittömästi tuon hyvin tehokkaan ilmauksen jälkeen, Meriluoto muistuttaa vielä.

Meriluoto järjesti taannoin Instagram Liven koskien nimenomaan viinin dekantointia. Jos haluat oppia aiheesta lisää, kurkkaa dekantointivinkit Tuomas Meriluodon Instagram-tilin IGTVstä. 

***

Onko väliä, ostaako Alkosta 7,5 euron vai 15 euron viinin? Katso videolta:

0:48

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja