Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mistä tahansa halvasta viinistä "kalliin makuista" 30 sekunnissa – suomalaisasiantuntija kertoo, toimiiko temppu oikeasti

Master of wine Tuomas Meriluoto kertoo, toimiiko 30 sekunnin viinitemppu oikeasti.
Master of wine Tuomas Meriluoto kertoo, toimiiko 30 sekunnin viinitemppu oikeasti.Shutterstock/Tuukka Ervasti
Julkaistu 22.03.2021 16:55

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Brittilehti The Sun kertoo televisio-ohjelmassa esitellystä viinikikasta, joka väitetysti tekee ”halvasta viinistä hienostunutta” 30 sekunnissa. Toimiiko temppu oikeasti?

Televisiokanava TLC:n Extreme Cheapskates (suom. Saitureiden säästövinkit) -ohjelmassa esiintyneellä Ron Maestrilla on takataskussaan hämmentävältä kuulostava viinitemppu. Kitupiikkinä tunnettu Maestri nimittäin väittää pystyvänsä tekemään viinille kuin viinille taikoja sekunneissa.

– Voin muuttaa minkä tahansa halvan viinin erinomaiseksi viiniksi, Maestri toteaa ohjelmassa.

Miehen mukaan kyse on ”hyperdekantoinnista”.

– Otat minkä tahansa halvan viinin, kaadat sen tehosekoittimeen ja pyörität 30 sekuntia ja se...maistuu kalliilta!

Viinitilan omistaja Marcy Roth vahvistaa The Sunille, että ”rahaa säästävässä kikassa” on perää, sillä se nopeuttaa viinin ilmaantumista.

Viiniasiantuntija Tuomas Meriluoto: "Toimii kuten viinin 'ilmaaminenkin', mutta vain erittäin nopeasti"

Kysyimme asiaa myös suomalaiselta viiniasiantuntijalta, master of wine Tuomas Meriluodolta. Meriluoto vahvistaa, että kikka perustuu viinin ilmaamiseen eli dekantointiin.

– Blenderillä se tapahtuu hyvin nopeasti ja tehokkaasti. Tavallaan voi sanoa, että kikka toimii. Toimii siis kuten viinin ”ilmaaminenkin”,  mutta vain erittäin nopeasti.

Meriluodon mukaan viinin ilmaaminen, tai hienommin sanottuna dekantointi, avaa viinin aromimaailmaa, joka varsinkin nuorissa, tuoreissa viineissä saattaa olla vielä aavistuksen tiukassa.

– Itse asiassa nuorissa viineissä joskus sanotaan, että viini on vielä hieman ”kiinni”. Viinin altistaminen hapelle ennen sen nauttimista tehdään tyypillisesti esimerkiksi kaatamalla se dekantteriin tai johonkin muuhun astiaan. Se avaa viiniä siten, että juoman aromimaailma levenee ja rikastuu ja sen hedelmäisyys tulee paremmin esille, sekä voimakkaampana, että paremmin eri nyansseja esille tuoden.

Punaviinien kohdalla ilmaantuessaan viini myös pehmenee tanniiniensa osalta. Meriluodon mukaan ilmaamisen voi tehdä kotioloissa ilman dekantteriakin. Viinin voi esimerkiksi kaataa pullosta johonkin kulhoon ja heti takaisin pulloon, jonka jälkeen viini alkaa ilmaantua, sillä siihen on sekoittunut happea.

– Nuoret ja ”tiukat” viinit hyötyvät muutaman tunnin ilmauksesta ja mitä kypsempi viini, sitä lyhyemmän aikaa sitä tarvitsee ilmata, koska se on kypsyessään pullossa tavallaan ilmaantunut hitaasti enemmän valmiiksi.

Blenderissä sen sijaan ilma sekoittuu viiniin hyvin nopeasti ja tehokkaasti, joten odottelua ei tarvita.

– Tämä toki tarkoittaa sitä, että viini menee sitten helposti myös nopeasti ”yli” ja alkaa hapettua pilalle, jos sitä ei nautita välittömästi tuon hyvin tehokkaan ilmauksen jälkeen, Meriluoto muistuttaa vielä.

Meriluoto järjesti taannoin Instagram Liven koskien nimenomaan viinin dekantointia. Jos haluat oppia aiheesta lisää, kurkkaa dekantointivinkit Tuomas Meriluodon Instagram-tilin IGTVstä. 

Lue myös: Hartwall palauttaa myyntiin legendaarisen lonkeron: "Klassikkomakua on toivottu pitkään takaisin"

***

Onko väliä, ostaako Alkosta 7,5 euron vai 15 euron viinin? Katso videolta:

0:48Tiedätkö, mistä viinin hinta oikeasti muodostuu? Tämä on 7,5 euron ja 15 euron viinipullon ero

Lisää aiheesta:

"Viinitollo" Maija Männistön mukaan suomalaisia askarruttaa avatun viinin säilyminen – "Ei pilaannu samalla tavalla kuin jauhelihapaketti"Jos viiniä jää yli, älä laita luonnonkorkkia takaisin pulloon – sommelier kertoo syynAsiatuntija kertoo, miten järjestät viinitastingin – älä tee aloittelijan mokaa: "Maistelu saattaa olla hankalaa"Täysin uudenlainen tuote Suomen Alkoihin – kaksi viinin isointa trendiä yhdistyi puolivahingossa: "Vasta siinä kohtaa tajusimme, mitä oli tapahtunut"Näin saat viinin maistumaan heti paremmalta – viiniasiantuntija paljastaa helpot niksit Voiko tämä todella toimia? Huikea niksi lupaa pelastaa pilalle menneen viinin – ja vielä superhelposti!
ViinitJuomatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Viinit
  • 25.10.17:24
    Viiden jälkeen

    Onko hyvä viini nahkaista, notkeaa vai antavaa? Saku Tuominen: "Aivan sietämätöntä horinaa"

  • 24.10.17:32
    Ruoka

    Näitä juustoja suomalaiset nyt himoitsevat – nappaa vinkit täydelliseen juustolautaseen

  • 17.10.14:32
    Juomat

    Tässä on "Alkon paras punaviini" – voittaja valittiin 250 pullon joukosta

  • 26.9.17:03
    Juomat

    Viini, joka trendaa nyt todella vahvasti – oletko maistanut?

  • 25.9.17:14
    Juomat

    Suomalaiset sortuvat yhteen virheeseen viiniostoksilla: "Olemme vähän Big Mac -kansaa"