Millä korvaat epäterveelliset ruoat? Valinnalla merkittävä vaikutus terveyteen

ruisleipä
Syöthän tarpeeksi täysjyväviljaa? Shutterstock

Tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa, että pelkästään kovien rasvojen vähentäminen ruokavaliosta ei välttämättä yksinään vaikuta hyvinvointiimme tai sepelvaltimotaudin kehittymiseen.

Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa selvisi, että kovien rasvojen vähentäminen pienentää sydäntautiriskejä. Vaikutusta on kuitenkin niin ikään sillä, millä ne korvataan. Jos kovia rasvoja sisältäviä ruokia korvaa täysjyväviljalla tai terveellisillä kasvi- ja kalarasvoilla, riski sairastua sydäntauteihin pienenee.

Täysjyvävilja on hyväksi terveydelle

Täysjyväviljalla on tärkeä asema hyvinvoinnissamme. Täysjyväviljaa olisi hyvä syödä sekä rukiin, vehnän, kauran että ohrankin muodossa vaihdellen, niiden erilaisten terveysvaikutusten hyödyntämiseksi.

Liian vähäinen kuidun saanti aiheuttaa monenlaisia ongelmia, jotka heijastuvat erityisesti vatsan ja suoliston toimintaan. Kuidun puute aiheuttaa muun muassa ummetusta. Suolisto tarvitsee täytettä toimiakseen ja kuitu aktivoi ruokamassaa eteenpäin kuljettavaa lihaksistoa. Tällöin ruoka kulkee suoliston läpi nopeammin.

Tutkimuksen tulokset perustuvat kahden suuren tutkimuksen aineistoihin, jotka koostuvat lähes 130 000 miehen ja naisen terveystiedoista. Osallistujia seurattiin 24–30 vuotta, ja tuona aikana heistä 7 700 sairastui sepelvaltimotautiin. Tutkimus on laadukkaimpia ja suurimpia tästä aiheesta tehtyjä selvityksiä. Tulokset julkaistiin Journal of American College of Cardiology -lehdessä lokakuussa 2015.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja