Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Miksi suomalainen kurkku maksaa yli neljä kertaa enemmän kuin ulkomainen?

Kasvisten hinnat vaihtelevat jatkuvasti. Tällä hetkellä kotimaisista vihanneksista saa pulittaa pitkän pennin.
Kasvisten hinnat vaihtelevat jatkuvasti. Tällä hetkellä kotimaisista vihanneksista saa pulittaa pitkän pennin.Lehtikuva
Julkaistu 25.11.2014 12:01

MTV LIFESTYLE

Kotimaisten vihannesten hinta saattaa hirvittää sesongin ulkopuolella. Suomalaisten kasvisten syömistä kannattaa kuitenkin suosia, jos vaihtoehtona ovat kaukana kasvaneet tuontivihannekset.

Jethro Rosted jakoi viime viikolla runsaasti keskustelua herättäneen kuvan Twitteriin suomalaisen ja espanjalaisen kurkun hintaeroista. Kuvan mukaan kotimainen kurkku oli yli neljä kertaa kalliimpaa kuin ulkomainen. On luonnollista, että hinta vaikuttaa kuluttajien ostokäyttäytymiseen. Ruokaostoksilla olisi kuitenkin syytä miettiä hinnan lisäksi muitakin asioita.

Kuluttaja voi hämmentyä, kun sama tuote näyttäisi maksavan moninkertaisesi toiseen verrattuna. Hintaa ihmetellessä moni miettiikin, mistä syystä suomalaista tulisi suosia.

kurkun-hinta
Jethro Rostedin Twitteriin jakama kuva kotimaisen ja ulkomaisen kurkun hintaeroista herätti keskustelua.

Halpaan hintaan on aina syy

MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi kehottaa miettimään, onko polkuhintaisen kasviksen matka siemenestä ruokapöytään mennyt kaikkien ohjeiden mukaan.

– Kun Espanjasta tulee euron hintaista kurkkua, niin siitä on jo maksettu tulleja, kuljetuskustannuksia ja veroa ja siihen on laskettu kaupan kate, niin ilmaiseksiko paikallinen tuottaja sen on antanut? Kyllä minä yhä useammin kysyn ruokaostoksilla, että jos on hirveän halpa, niin onko siinä tuotteessa kaikki ihan kunnossa.

Syväniemi kehottaa kuluttajia miettimään myös sitä, millaisissa oloissa euron kurkkuja myyvä viljelijä joutuu Espanjassa työskentelemään.

Yli neljän euron kurkku maksaa liikaa

kurkku-torillaLehtikuvaSesonkiaikaan kurkku on taatusti tuoretta ja huomattavasti halvempaa kuin pimeinä ja kylminä talvikuukausina.

Kauppapuutarhuriliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen kertoo, että viljelijähinnan ollessa tällä hetkellä vajaa kaksi euroa kilolta, on yli neljän euron kilohintainen kurkku aivan liian kallis.

Jalkanen muistuttaa, että lopullisen hinnoittelupäätöksen tekee kauppa, mutta kertoo myös, että kotimaisesta kurkusta on tällä hetkellä jopa hieman ylitarjontaa.

– Jos kurkun kilohinta olisi kolmosella alkava, niin kaikki olisivat tyytyväisiä. Viljelijät saisivat myytyä, heidän työntekijänsä saisivat töitä, he maksaisivat yhteiskunnalle kuuluvat sivukulut, kuluttaja saisi tuotteen sellaisella hinnalla, jonka he olisivat valmiita maksamaan ja kauppa myisi tuoretta kurkkua. Siinä yhtälössä on vain voittajia.

Syömättä jäänyt ruoka on kaikkein kalleinta

Jalkanen kehottaa myös tarkkailemaan omia osto- ja syömistottumuksia. Nopeasti kiertävä, varastovaiheen yli hypännyt ja tuore kurkku tulee todennäköisesti syötyä kokonaan. Pahimmillaan pitkään säilytyksessä ollut tuontikurkku saattaa pilaantua jo, kun vain puolet on syöty. Kilohinnaltaan kaikkein kalleinta ruokaa on sellainen, mistä jää paljon syömättä.

Äärihinnoitteluilmiö ei Jalkasen mukaan ole kenenkään edun mukaista. Hän väläyttää sellaistakin mahdollisuutta, että asiakkaita houkutellakseen euron kilolta maksava ulkomainen kurkku myydään halvemmalla ulos kuin millä se ostetaan sisään.

LUE MYÖS:

Kannattaako kotimaisia kasviksia ostaa talvella? Asiantuntija tyrmää yleisen harhaluulon

Halpaa ja terveellistä: Näiden kotimaisten herkkujen kysyntä kolminkertaistuu pian

Emma Karki, emma.karki@mtv.fi

Lisää aiheesta:

Kukkakaalin kilohinta nyt jopa alle euron – halvalla hinnalla kääntöpuoli: "Ei siitä ehkä ihan turpaan tule, mutta…"Kurkun kilohinta voi pian puolittua – tässä syyKurkun kilohinta ruokakaupoissa ihmetyttää: Mitä eroa oikeasti on käyrällä ja suoralla kurkulla? Hamstrausta, suunnittelua vai punalappukyttäämistä? Toimi nyt näin, niin säästät ruokalaskussasi"Sotahinnoilla" voi olla yllättävä myönteinen vaikutus – tärkeä muistutus kuluttajille: "Nyt olisi tuhannen taalan paikka"Oletko jo ihmetellyt, miksi paprikan kilohinta on noussut niin järjettömästi? Tässä syy
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen14:52
    Sairaudet ja taudit

    Tutkimusväite: Jo yksi kevytlimu päivässä voi lisätä maksasairauden riskiä

  • Eilen11:14
    Linnan juhlat

    Ravintolayrittäjä Elias ilahtui Linnan juhlien säräuutisesta – "Suurin osa ei tiedä"

  • Eilen09:17
    Linnan juhlat

    Poikkeuksellinen perinneruoka Linnan juhliin: Valmistaminen kestää jopa 4–5 päivää

  • Eilen08:58
    Linnan juhlat

    Nyt paljastui tietoa Linnan juhlien ruoista

  • ma16:59
    Juomat

    "Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hitti