Miksi suomalainen kurkku maksaa yli neljä kertaa enemmän kuin ulkomainen?

kurkku-kaupassa
Kasvisten hinnat vaihtelevat jatkuvasti. Tällä hetkellä kotimaisista vihanneksista saa pulittaa pitkän pennin. Lehtikuva

Kotimaisten vihannesten hinta saattaa hirvittää sesongin ulkopuolella. Suomalaisten kasvisten syömistä kannattaa kuitenkin suosia, jos vaihtoehtona ovat kaukana kasvaneet tuontivihannekset.

Jethro Rosted jakoi viime viikolla runsaasti keskustelua herättäneen kuvan Twitteriin suomalaisen ja espanjalaisen kurkun hintaeroista. Kuvan mukaan kotimainen kurkku oli yli neljä kertaa kalliimpaa kuin ulkomainen. On luonnollista, että hinta vaikuttaa kuluttajien ostokäyttäytymiseen. Ruokaostoksilla olisi kuitenkin syytä miettiä hinnan lisäksi muitakin asioita.

Kuluttaja voi hämmentyä, kun sama tuote näyttäisi maksavan moninkertaisesi toiseen verrattuna. Hintaa ihmetellessä moni miettiikin, mistä syystä suomalaista tulisi suosia.

Jethro Rostedin Twitteriin jakama kuva kotimaisen ja ulkomaisen kurkun hintaeroista herätti keskustelua.

Halpaan hintaan on aina syy

MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi kehottaa miettimään, onko polkuhintaisen kasviksen matka siemenestä ruokapöytään mennyt kaikkien ohjeiden mukaan.

– Kun Espanjasta tulee euron hintaista kurkkua, niin siitä on jo maksettu tulleja, kuljetuskustannuksia ja veroa ja siihen on laskettu kaupan kate, niin ilmaiseksiko paikallinen tuottaja sen on antanut? Kyllä minä yhä useammin kysyn ruokaostoksilla, että jos on hirveän halpa, niin onko siinä tuotteessa kaikki ihan kunnossa.

Syväniemi kehottaa kuluttajia miettimään myös sitä, millaisissa oloissa euron kurkkuja myyvä viljelijä joutuu Espanjassa työskentelemään.

Yli neljän euron kurkku maksaa liikaa

Sesonkiaikaan kurkku on taatusti tuoretta ja huomattavasti halvempaa kuin pimeinä ja kylminä talvikuukausina.

Kauppapuutarhuriliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen kertoo, että viljelijähinnan ollessa tällä hetkellä vajaa kaksi euroa kilolta, on yli neljän euron kilohintainen kurkku aivan liian kallis.

Jalkanen muistuttaa, että lopullisen hinnoittelupäätöksen tekee kauppa, mutta kertoo myös, että kotimaisesta kurkusta on tällä hetkellä jopa hieman ylitarjontaa.

– Jos kurkun kilohinta olisi kolmosella alkava, niin kaikki olisivat tyytyväisiä. Viljelijät saisivat myytyä, heidän työntekijänsä saisivat töitä, he maksaisivat yhteiskunnalle kuuluvat sivukulut, kuluttaja saisi tuotteen sellaisella hinnalla, jonka he olisivat valmiita maksamaan ja kauppa myisi tuoretta kurkkua. Siinä yhtälössä on vain voittajia.

Syömättä jäänyt ruoka on kaikkein kalleinta

Jalkanen kehottaa myös tarkkailemaan omia osto- ja syömistottumuksia. Nopeasti kiertävä, varastovaiheen yli hypännyt ja tuore kurkku tulee todennäköisesti syötyä kokonaan. Pahimmillaan pitkään säilytyksessä ollut tuontikurkku saattaa pilaantua jo, kun vain puolet on syöty. Kilohinnaltaan kaikkein kalleinta ruokaa on sellainen, mistä jää paljon syömättä.

Äärihinnoitteluilmiö ei Jalkasen mukaan ole kenenkään edun mukaista. Hän väläyttää sellaistakin mahdollisuutta, että asiakkaita houkutellakseen euron kilolta maksava ulkomainen kurkku myydään halvemmalla ulos kuin millä se ostetaan sisään.

LUE MYÖS:

Emma Karki, emma.karki@mtv.fi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!