Kurkun kilohinta ruokakaupoissa ihmetyttää: Mitä eroa oikeasti on käyrällä ja suoralla kurkulla?

1:37 Oletko koskaan tehnyt kurkulle näin? Tuiki tavallisesta vihanneksesta tulee huomattavasti parempaa
KATSO MYÖS VIDEO: Oletko jo testannut murskattuja kurkkuja?

Suomalaisten kurkkujen kilohinta meillä ja maailmalla on noussut viime päivinä puheenaiheeksi. Kurkun hintaan voi vaikuttaa esimerkiksi sen laatuluokitus. Onko kakkoslaatuinen käyrä kurkku oikeasti jotenkin huonompaa kuin suoraksi kasvanut kurkku?

Sosiaalisessa mediassa on viime päivien ajan keskusteltu suomalaisen kurkun hinnasta ruokakaupoissa. Keskustelu lähti liikkeelle Lauri Karttusen TikTokin jakamasta videosta, jossa ihmeteltiin suomalaisen kurkun myyntiä puolalaisessa ruokakaupassa. Aiheesta kirjoitti muun muassa Helsingin Sanomat ja Yle Uutiset.

Hitiksi noussut video levisi TikTokista myös muun muassa Twitteriin. Siellä ihmettelyn kohteeksi nousi erityisesti suomalaisen kurkun hinta puolalaiskaupassa: miten suomalainen kurkku voi maksaa ulkomailla vähemmän kuin kotimaassa?

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

Karttunen kertoi Yle Uutisille, että videon tarkoituksena ei suinkaan ollut kauhistella kurkkujen hintaa, vaan ihmetellä sitä, miksi suomalaisia kurkkuja myydään sekaerässä muunmaalaisten kurkkujen kanssa ilman, että alkuperämaa ilmoitetaan hinnoissa. 

Käyrät kurkut ovat suoria halvempia

Sosiaalisessa mediassa nostettiin esiin myös Viron Prismoissa halvemmalla myytävät suomalaiskurkut. Selvisi, että Virossa myytävät kurkut ovat niin sanottuja käyriä kurkkuja, joiden kilohinta on suoria kurkkuja alhaisempi.

– Ne ovat ykkösluokan kurkkuihin verrattuna hinnaltaan edullisempia ja muodoltaan erikoisempia, SOKin Tuoteryhmäjohtaja Veli-Matti Puhakka kertoi Yle Uutisille.

Mutta miksi käyrät kurkut sitten ovat hinnaltaan suoria edullisempia? Eroavatko ne suorista muutenkin kuin muodoltaan? Kysyimme asiaa Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Niina Kankaalta.

Kangas kertoo, että kurkut voivat joskus kasvaa kasvihuoneilla käyriksi monistakin eri syistä. Kurkun kukinto on esimerkiksi voinut syystä tai toisesta vaurioitua, jolloin kurkku ei välttämättä kehity tavoiteltuun muotoon suoraksi.

– Jos kasvihuoneella on esimerkiksi ripsiäisiä, niin ne ovat voineet mennä kukkaan syömään siitepölyä, mikä aiheuttaa sen, että kurkusta tulee käyrä. Tämä voi olla yksi syy. 

Useat tekijät voivat vaikuttaa vihanneksen laatuluokitukseen

Kankaan mukaan käyrät kurkut eivät ole kasvihuoneilla mikään valtava ongelma, eikä niitä tule paljon. Käyrien kurkkujen osuus kasvatetuista kurkuista on alle prosentin luokkaa. Kurkkujen käyryys ei kuitenkaan ole ainut asia, joka voi aiheuttaa vihanneksen putoamisen kaupalliseen kakkosluokkaan. 

Yleisvaatimustuotteiden täytyy olla hyväkuntoisia (vahingoittumattomia), kohtuullisen hyvälaatuisia ja myyntikelpoisia (kauppakelpoisia):

 • eheitä
 • terveitä (esimerkiksi ei mätiä, pahoin kolhiintuneita tai pahoin vaurioituneita)
 • puhtaita
 • lähes vailla tuholaisia
 • vailla tuholaisten mallolle aiheuttamia vaurioita
 • vailla epätavallista pintakosteutta
 • vailla vierasta hajua tai makua
 • riittävän kehittyneitä/kypsiä, mutta ei ylikehittyneitä/ylikypsiä

Lähde: Ruokavirasto

– Voi olla, että kurkku on myös jäänyt liian pieneksi.

Kangas muistuttaa, että monia muitakin tuotteita myydään kakkoslaatuisina, jos ne eivät ole laadultaan vaaditulla tasolla. Vihanneksia, hedelmiä ja marjoja koskevat tietyt kaupan pitämisen vaatimukset. Niissä määritellään, millaisia tuotteita kuluttajille voi myydä. 

– Osalla vihanneksista on tarkemmatkin standardit, mutta kurkku kuuluu yleisryhmään. Kurkkujen pitää olla eheitä ja tyypillisen kokoisia esimerkiksi. 

Yleisvaatimuksiin lukeutuu myös muun muassa alkuperämaan ilmoittaminen. Lisäksi pakkauksiin on merkittävä pakkaajan tai lähettäjän nimi ja osoite.

Maistuuko käyrä kurkku erilaiselta?

Lähes kaikki kurkut myydään Suomessa lisäksi Sirkkalehtimerkin alla. Kyseessä on laadun tae kotimaisille tuotteille.

– Jotta sitä merkkiä saa käyttää, tulee myös tietyt laatuvaatimukset, eli esimerkiksi kurkun suoruus. 

Kurkun laatuluokitus perustuu siis sekä kansallisiin että kansainvälisiin laatustandardeihin. 

Entä sitten kakkoslaadun kurkun maku: maistuuko käyrä kurkku jotenkin erilaiselta, kun se kerta on halvempaakin?

– Ei pitäisi olla maussa eroa. Kurkku on samalla tavalla viljelty, mutta siitä on jostain syystä tullut pienempi tai käyrempi. 

Jos siis törmäät ruokakaupassa edullisempaan käyrään kurkkuun, voit huoletta ostaa sellaisen ja käyttää suoran kurkun tapaan. 


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja