Miksi joulupuuroon lisätään manteli? Vastaus saattaa yllättää
Monissa perheissä riisipuuron joukkoon sekoitetaan aina jouluaattoisin manteli. Tapa on tuttu, mutta tiesitkö, että sen historia ulottuu aina antiikin Kreikkaan saakka.
Suomessa onnea tuovia manteleita ryhdyttiin laittamaan puuroon 1800-luvulla, Suomi Syö ja Juo -sivustolla kerrotaan. Mantelilla on ollut erilaisia merkityksiä, mutta aina sen on uskottu tuovan löytäjälleen jotakin onnellista: naimattomat pääsivät naimisiin ja naimisissa olevat saivat perheenlisäystä.
Vaikka meillä manteli on aina tuonut onnea, historian saatossa sillä on ollut aivan toisenlainen merkitys.
Tapa peräisin antiikin Kreikasta
Joulupuuroon laitettava manteli juontaa juurensa Antiikin Kreikkaan, jossa iloisissa illanvietoissa johonkin ruokaan oli tapana piilotettiin papu. Pavun löytäjä oli juhlan kuningas tai kuningatar, joka sai määrätä muille juhlijoille erilaisia hölmöjä tehtäviä.
Tapa levisi pian muualle Eurooppaan ja lopulta myös Suomeen. Suomeen saapuessaan papu muuttui kuitenkin manteliksi ja erilaiset tehtävänannot saivat jäädä. Niiden tilalle tuli vain yleinen hyvän onnen merkitys.
Lähde: Suomi Syö ja Juo
***
Testaa myös paahdettu kaurapuuro:
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan