Mainos

Miksi jouluna syödään juuri kinkkua? Vastaus saattaa yllättää

Tiesitkö, minkä vuoksi Suomessa syödään jouluna juuri sikaa?

Sille, miksi suomalaisessa joulupöydässä pääroolia näyttelee juuri sika, on lukuisia selityksiä, kertoo Suomi syö ja juo -blogi.

Sianliha lisää hedelmällisyyttä?

Sikaa on pidetty aikoinaan sellaisena ruokalajina, jonka mukana hedelmällisyys lisääntyy. Sianlihan on uskottu myös tuovan onnea.

Toinen selitys juuri sianlihan rooliin joulupöydässä pidetään Suomen ilmastoa. Sianlihaa on ollut saatavilla jo vuosisatoja sitten tuoreena myös talvella. Aikoinaan kaikki muu teurastettu liha oli tapana säilöä.

Muinaisten pohjoismaisten tarujen mukaan juuri sika oli Frej-jumalan pyhä eläin. Viikinkien aikaan sika tuotiin esille, ja sille lueteltiin tavoitteita, joita tulevana vuonna olisi tarkoitus saavuttaa.

Yhden vanhan tarinan mukaan joulukinkku liittyy varhaiskristillisyyteen. Tämän tarinan mukaan sikaa syötiin juutalaisten kiusaksi joulumessun jälkeen paavi Sixtus III:n käskystä. 

Lähteet: Suomi syö ja juo, Hotelli- ja ravintolamuseo, suomalainen joulu.fi, Vuolio, Kaisu. Suomalainen joulu, 1981, WSOY, Helminen, H. Joulu. Suomen kulttuurihistoria I: Heimoyhteiskunnan ja katolisen kulttuurin aika, 1933, Jyväskylä: Gummerus

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja