Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Miksi armeijassa syödään torstaisin hernekeittoa?

Julkaistu 03.06.2015 19:56
Toimittajan kuva

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Asepalvelustaan Suomen Puolustusvoimissa suorittavat nuoret syövät perinteisesti joka torstai hernekeittoa, mutta mistä tämä perinne on saanut alkunsa?

Makuja.fi vieraili Kaartin jääkärirykmentissä Helsingin Santahaminassa ja otti selvää, miksi joka torstai tarjoiltu hernekeitto on vielä tänä päivänäkin vahva perinne Suomen Puolustusvoimissa.

Hernekeittoperinteen juuret ovat Ruotsissa

Maanpuolustuskorkeakoulun hallintojohtaja, eversti Harri Niskanen kertoo, että edelleen voimissaan oleva hernekeittoperinne on peräisin Ruotsista.

– Olin kolme vuotta Ruotsissa puolustusasiamiehenä ja siellä on ihan samanlainen perinne puolustusvoimissa. Se on sieltä tullut meille se torstai-hernekeittoperinne, mutta meillä siihen ei kuulu punssi, Niskanen kertoo.

Ruotsalaiset tekevät kuitenkin hernekeittonsa omalla reseptillään. Keitto jätetään naapurimaassa hieman raaemmaksi siten, että herneet erottuvat suomalaisversiota selkeämmin.

– Se on ihan samalla tavalla perinne siellä, ja Ruotsinkin armeija kapinoisi, jos ei sitä torstai-hernekeittoa tulisi, Niskanen kertoo.

Suomalaisten varusmiesten ykkössuosikki

Suomessa varusmiesten ruokailusta huolehtii Leijona Catering -niminen yritys. Leijona Cateringin keittiömestari Jaakko Sauvola kertoo, että hernekeitto on varusmiesten ehdoton ykkössuosikki kaikista ruokalajeista.

– Se on jännä juttu, mutta kyllä se aina vaan maistuu, Sauvola kertoo.

Hernekeiton jälkeen joka torstai varusmiehille on tarjolla myös pannukakkua, joka kelpaa niin ikään tyytyväisenä hernekeittoa syöville, asepalvelustaan suorittaville nuorille.

– Melkein puoli litraa yksi jätkä vetää sitä parhaimmillaan. Jos on harjoitukset, niin kyllä sitä menee, ja pannarit päälle, Sauvola toteaa.

Myös ulkopuolisille, esimerkiksi varusmiespalvelustaan suorittavien läheisille tarjotaan silloin tällöin ruokaa Leijona Cateringin puolesta. Vuodet ja kokemus ovat osoittaneet, että esimerkiksi vala- ja kotiuttamistilaisuuksissa on kaikista ruokalajeista parasta olla tarjolla juuri hernekeittoa.

– Aina kun on tapahtuma, niin meillä on hernekeittoa, ja aina sitä menee, Sauvola kertoo.

Lisää aiheesta:

Varusmiesten iltapala uudistuu – tätä on nyt tarjolla, kerran viikossa luvassa "herkkua"Helsingissä 80-vuotinen perinne pelastaa monen lapsen kesän – "Outsan" kipinä syttyi 55 vuotta sitten: "Se on melkein sama kuin elämän tarkoitus"Katso kuvat Puolustusvoimien kasvisruuista – ex-ministeri Niinistön pelottelut "kukkakaalipirtelöllä" marssimisesta eivät toteutuneet Onnistuuko taistelu "kukkakaalipirtelöllä"? Jussi Niinistö tilaa Puolustusvoimilta selvityksen kasvisruoan ravintosisällöstäNuori sukupolvi ei ole tottunut perinneruokiin – tämä herkku ei maistu varusmiehille!Ruokala toteutti varusmiesten toiveen: Ei enää perunoiden kuorimista!
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:13
    Ruoka

    Ruotsalaiskokin ykköskikka paistettuihin perunoihin: "Onnistuu joka kerta!"

  • Eilen10:29
    Ruoka

    Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"

  • Eilen07:46
    Ruoka

    Sipuli kannattaakin pilkkoa näin – mullistavaa!

  • ke17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • ke13:35
    Ruoka

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?