Katso kuvat Puolustusvoimien kasvisruuista – ex-ministeri Niinistön pelottelut "kukkakaalipirtelöllä" marssimisesta eivät toteutuneet

Puolustusvoimista kerrotaan, että kasvisruokien lisääminen varusmiesten ruokavalioon on sujunut hyvin.

Kasviaterioiden lisäys Puolustusvoimissa nostatti vuosi sitten paljon keskustelua. Muun muassa tuolloinen puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) halusi selvittää kasvisruoan ravintosisällön ja kyseli, marssivatko varusmiehet jatkossa kukkakaalipirtelön voimin.

 –  Vanhan viisauden mukaan armeija marssii vatsallaan. Mikään armeija ei taistele linssikeiton ja kukkakaalipirtelön voimalla, kuului ministerin kuuluisaksi tullut sitaatti.

Nyt noin vuosi uudistuksen jälkeen näyttää siltä, että kasvisruoan lisääminen on tapahtunut ilman sen suurempia ongelmia, kertoo Puolustusvoimien ruokahuollon palveluista vastaavan Leijona Cateringin kehitysjohtaja Petri Hoffren.

–  Meidän näkökulmasta kaikki on mennyt hyvin. Vuosi sitten tämä saattoi olla aika isoksi noussut asia, mutta muutos oli lopulta aika paljon pienempi kuin media sitä halusi nostaa.

Palautteessa kasvisruokaa on jopa toivottu enemmän varuskuntiin. Yleisesti ottaen kasvisruoka nousee kuitenkin varsin vähän esille palautteissa

–  Näkyisihän se varusmiesten antamassa asiakaspalautteessa, jos ne epäluulot, joita tuotiin silloin esille, olisivat toteutuneet.

Samaa sanoo Pääesikunnan logistiikkaosaston huoltopalvelujen toimialapäällikkö, majuri Juha Karjalainen.

– Emme ole saaneet palautetta siitä, että kasvisruoan lisäämisellä olisi ollut vaikutusta varusmiesten jaksamiseen, Karjalainen sanoo.

Pinaattiletut suosikkeja

Leijona Catering päätti viime syksynä lisätä kasvisaterioiden määrää kuuden viikon ruokalistalla kahdeksasta ateriasta kahteentoista.

Neljän kasvisruoka-aterian lisäys toteutettiin siten, että ruokalistoilla on kaksi kasvisruoka-ateriaa viikossa, mutta niitä ei tarjota samana päivänä. Varuskunnissa ei siis ole kokonaisia kasvisruokapäiviä.

Varusmiehille tarjottavista kasvisruoista löytyy esimerkiksi kiusausruokia, kasvispyöryköitä ja erilaisia kastikkeita, kuten härkäpapukastiketta.

–  Ja pinaattilettuja, jotka ovat olleet todella suosittuja, Leijona Cateringin Hoffren sanoo.

Varuskuntien ruokaloiden ruokahävikki ei ole lisääntynyt, vaan merkittävästi pienentynyt. Tämä tosin ei liity sinällään kasvisruoan lisäämiseen.

–  Otimme vuonna 2017 käyttöön tietojärjestelmän, jossa rupesimme hyvin tarkasti seuraamaan ruokahävikkiä ja muutimme toimintamalleja. Sillä on saatu hyvin paljon pienennettyä ruokahävikkiä.

Kasvisaterioita ei olla lisäämässä

Kasvissyöjien ja vegaanien määrä varusmiesten joukossa on kasvanut viime vuosina, Hoffren arvioi. Tarkkaa tilastoa asiasta ei kuitenkaan ole.

Kasvisruokailijoiden määrä vaihtelee joukko-osastoittain siten, että Etelä-Suomessa kasvisruokavaliota noudattavia on merkittävästi enemmän kuin Pohjois-Suomessa.

Hoffrenin mukaan kasvisruoka-aterioiden määrää ei ole ainakaan toistaiseksi tarkoitus lisätä. Esimerkiksi yliopistoruokala Unicafen kaltaista päätöstä luopua kokonaan naudanlihasta ei ole määrä tehdä.

Leijona Catering kuitenkin seuraa muualla yhteiskunnassa käytävää keskustelua ruokailutottumuksista.

– Totta kai seuraamme, mitä yleisissä ruokailutottumuksissa tapahtuu ja mennään sen mukaan.

 Päivitetty 16.53: Kuvia lisätty.

Lue myös:

    Uusimmat