Nuori sukupolvi ei ole tottunut perinneruokiin – tämä herkku ei maistu varusmiehille!

varusmiesruokala
Suomenlinnan varusmiesruokalan henkilökunta saa varusmiehiltä paljon positiivista palautetta.

Varusmiesten suosikkiruokia ovat perinteiset kotiruoat, vaikka maksakastike ja silakkalaatikko ovatkin saaneet väistyä uusien suosikkien tieltä.

Varuskunnan ruokaloissa ruokalistat kiertävät kuuden viikon jaksoilla. Varusmiesten ei kuitenkaan tarvitse syödä koko palvelusaikaansa samoja ruokia, sillä ruokalista uudistetaan kaksi kertaa vuodessa. Käytössä on niin sanottu kesä- ja talvilista.

– Kotimaisuusaste pyritään pitämään korkealla, vaikka satokausikalenteria ei aivan säntillisesti voidakaan noudattaa, kertoo Leijona Cateringin keittiömestari Jaakko Sauvola.

Kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa

Varusmiesten kestosuosikkeja ovat perinteiset kotiruoat, kuten lihapullat ja lihamakaronilaatikko. Myös hernekeitto ja pannukakku maistuvat, kertoo varuskuntaravintola Hilman ravintolapäällikkö Päivi Laine-Alonen.

– Joskus kuulee varusmiesten huutavan innoissaan, jee tänään on makaronilaatikkoa, Laine-Alonen nauraa.

Kalaruoat eivät puolestaan ole kovinkaan suuressa suosiossa varusmiesten keskuudessa, vaikka niitä tarjoillaankin suositusten mukaisesti vähintään kaksi kertaa viikossa.

Kasvissyöjiä on varuskunnissa arvioiden mukaan noin kymmenen prosenttia paikkakunnasta riippuen. Kasvis- ja muita erityisruokavalioita noudattaville löytyy ruokaloista omat linjastonsa. 

Silakkalaatikko poistettiin ruokalistalta

Ruokalistojen uudistettaessa pyritään toteuttamaan syöjien toiveita ja jättämään pois ruokia, jotka eivät näytä varusmiehille maistuvan. Monet perinneruoat ovatkin saaneet väistyä uusien suosikkien tieltä. Esimerkiksi silakkalaatikkoa ei enää ruokalistoilta löydy. Myös monista sisäelinruoista on luovuttu kokonaan. 

– Ennen meillä oli maksaruokia, mutta nyt niitäkin on vähennetty. Monet varusmiehet tulevat suoraan kouluista, joissa näitä ruokia ei ole tarjoiltu, eivätkä he ole näihin tottuneet, Sauvola kertoo.  

Maksaa tarjoillaan vielä silloin tällöin, mutta jauhemaksapihvien muodossa. Tämä ruoka kuuluu Sauvolan mukaan suomalaiseen ruokaperinteeseen, eikä siitä ole haluttu luopua kokonaan. Myös kaalikääryleitä ja siskonmakkararuokia on edelleen tarjolla, vaikka nämä eivät kaikkien suosikkiruokia olekaan. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja