Mikä on maksamakkaran, herkkumaksamakkaran ja maksapasteijan ero?

Miten maksamakkaraa valmistetaan? MTV tehdasvierailulla 6:10 Miten maksamakkaraa valmistetaan? MTV tehdasvierailulla
KATSO MYÖS VIDEO: Miten maksamakkaraa todellisuudessa valmistetaan?

Suomalaiskauppojen valikoimissa on runsaasti erilaisia maksamakkaroita, herkkumaksamakkaroita sekä maksapasteijoita. Mikä näiden tuotteiden ero oikeastaan on?

Kerroimme aiemmin MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla Suomen suosituimman herkkumaksamakkaran täyttävän jo 50 vuotta. Pääsimme myös kurkistamaan kulisseihin, ja yli 40 vuotta maksamakkaraa tehnyt Harri paljasti MTV Uutisille, miten tuote tehtaalla valmistetaan.

Ruokakauppojen valikoimista löytyy maksamakkaraa, maksapasteijaa ja herkkumaksamakkaraa monilta eri valmistajilta ja monissa eri muodoissa. Miten nämä tuotteet oikeastaan eroavat toisistaan?  HKScanin ravitsemusasiantuntija Soile Käkönen selvensi maksamakkara- ja pasteijatuotteiden erot.

Maksamakkaran ja herkkumaksamakkaran ero

Maksamakkara on perinteinen tuote, jota myydään Suomessa yleensä tutussa "pötköformaatissa". Maksamakkaraa voidaan myydä myös viipaleina. Maksamakkaran valmistustapa määrittelee sen, että tuotetta voi kutsua maksamakkaraksi. Se on yleensä melko pehmeärakenteista ja myös helposti levittyvää maksavalmistetta. Oleellista on, että tuote sisältää sekä lihaa että maksaa. 

Herkkumaksamakkara puolestaan on tuotenimi, jolla halutaan yksinkertaisesti korostaa tuotteen herkullisuutta. HK oli ensimmäinen tuotenimeä käyttänyt suomalaisvalmistaja, mutta sittemmin myös muut valmistajat ovat omaksuneet nimen käyttöönsä. Herkkumaksamakkara ei ole nimisuojattu. 

Herkkumaksamakkara ei periaatteessa eroa maksamakkarasta millään lailla. Sen maku on kuitenkin usein pehmeämpi. Joissain maksamakkaroissa maksan maku tulee selkeämmin esiin, jolloin makuprofiili on kitkerämpi.

Maksapasteija vai maksapatee?

Maksapaisteja hyvin samankaltaista kuin maksamakkara, mutta yleensä hieman pehmeämpirakenteista. Maksapasteija levittyy helposti leivälle.

Myös maksapasteijan tekotapa eroaa yleensä hieman maksamakkaran valmistuksessa. Maksapasteijaan maksa lisätään eri vaiheessa kuin maksamakkaraa valmistaessa, tarkemmin sanottuna kutteroinnin lopussa.   

Pasteija kypsennetään suljetussa pakkauksessa, esimerkiksi rasiassa, jossa se myös kaupoissa myydään. 

Maksapatee eroaa maksapasteijasta ja -makkarasta kypsennystavaltaan. Patee kypsennetään useimmiten uunissa, jolloin siihen tulee myös paistonpinta.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!