Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mikä on maksamakkaran, herkkumaksamakkaran ja maksapasteijan ero?

6:10Miten maksamakkaraa valmistetaan? MTV tehdasvierailullaKATSO MYÖS VIDEO: Miten maksamakkaraa todellisuudessa valmistetaan?
Julkaistu 22.03.2024 07:33

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomalaiskauppojen valikoimissa on runsaasti erilaisia maksamakkaroita, herkkumaksamakkaroita sekä maksapasteijoita. Mikä näiden tuotteiden ero oikeastaan on?

Kerroimme aiemmin MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla Suomen suosituimman herkkumaksamakkaran täyttävän jo 50 vuotta. Pääsimme myös kurkistamaan kulisseihin, ja yli 40 vuotta maksamakkaraa tehnyt Harri paljasti MTV Uutisille, miten tuote tehtaalla valmistetaan.

Ruokakauppojen valikoimista löytyy maksamakkaraa, maksapasteijaa ja herkkumaksamakkaraa monilta eri valmistajilta ja monissa eri muodoissa. Miten nämä tuotteet oikeastaan eroavat toisistaan?  HKScanin ravitsemusasiantuntija Soile Käkönen selvensi maksamakkara- ja pasteijatuotteiden erot.

Lue myös: Mistä sulatejuusto oikeasti tehdään? Selvitimme

Maksamakkaran ja herkkumaksamakkaran ero

Maksamakkara on perinteinen tuote, jota myydään Suomessa yleensä tutussa "pötköformaatissa". Maksamakkaraa voidaan myydä myös viipaleina. Maksamakkaran valmistustapa määrittelee sen, että tuotetta voi kutsua maksamakkaraksi. Se on yleensä melko pehmeärakenteista ja myös helposti levittyvää maksavalmistetta. Oleellista on, että tuote sisältää sekä lihaa että maksaa. 

Herkkumaksamakkara puolestaan on tuotenimi, jolla halutaan yksinkertaisesti korostaa tuotteen herkullisuutta. HK oli ensimmäinen tuotenimeä käyttänyt suomalaisvalmistaja, mutta sittemmin myös muut valmistajat ovat omaksuneet nimen käyttöönsä. Herkkumaksamakkara ei ole nimisuojattu. 

Herkkumaksamakkara ei periaatteessa eroa maksamakkarasta millään lailla. Sen maku on kuitenkin usein pehmeämpi. Joissain maksamakkaroissa maksan maku tulee selkeämmin esiin, jolloin makuprofiili on kitkerämpi.

Maksapasteija vai maksapatee?

Maksapaisteja hyvin samankaltaista kuin maksamakkara, mutta yleensä hieman pehmeämpirakenteista. Maksapasteija levittyy helposti leivälle.

Myös maksapasteijan tekotapa eroaa yleensä hieman maksamakkaran valmistuksessa. Maksapasteijaan maksa lisätään eri vaiheessa kuin maksamakkaraa valmistaessa, tarkemmin sanottuna kutteroinnin lopussa.   

Pasteija kypsennetään suljetussa pakkauksessa, esimerkiksi rasiassa, jossa se myös kaupoissa myydään. 

Maksapatee eroaa maksapasteijasta ja -makkarasta kypsennystavaltaan. Patee kypsennetään useimmiten uunissa, jolloin siihen tulee myös paistonpinta.

Lue myös: Yli 40 vuotta maksamakkaraa tehnyt Harri paljastaa, miten tuote tehtaalla valmistetaan

Lisää aiheesta:

Nostalginen leivänpäällinen teki paluun: "Muutama vuosi sitten ihan tosi junttia"Suomen ostetuin valmisruoka-ateria jakaa mielipiteet: Söisitkö ketsupin ja raejuuston kanssa?"Kansallislenkkimakkara" täyttää jo 60 vuotta – tiedätkö, mistä Sininen Lenkki on saanut nimensä?Tiesitkö tätä karjalanpaistista? Paras tapa valmistaa klassikkoruoka Tiesitkö tätä lauantaimakkarasta? Sisältää ainesosan, jota moni ei ole tullut edes ajatelleeksi Suomen suosituin einesruoka: Hotkitaan yli 8 miljoonaa pakettia vuodessa – syötkö sinäkin?
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • Eilen13:35
    Makkara

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • Eilen10:39
    Ravintolat

    Tunnettu ravintola sulki ovensa Helsingissä

  • Eilen09:51
    Jäätelö

    47 vuoden uralle karu loppu – Ben & Jerry'sin perustaja eroaa

  • Eilen07:46
    Jauheliha

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!