Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

"Kansallislenkkimakkara" täyttää jo 60 vuotta – tiedätkö, mistä Sininen Lenkki on saanut nimensä?

0:50Muistatko vielä nämä HK:n Sininen Lenkki -mainokset?KATSO VIDEO: HK:n Sininen Lenkki täyttää 60 vuotta vuonna 2023. Muistatko vielä nämä vanhat lenkkimakkaramainokset?
Julkaistu 05.02.2023 17:27

Emmi Niiniaho

Legendaarinen lenkkimakkara, HK Sininen Lenkki täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Lenkkimakkara maistuu suomalaisille siinä määrin, että sitä myydään vuosittain yli kahdeksan miljoonaa pakettia.

Mitä Sininen Lenkki sisältää?

  • suomalaista naudanlihaa rasvaisena jauhelihana
  • koneellisesti erotettua porsaanlihaa
  • kamaraemulsiota
  • perunajauhoa
  • tärkkelystä
  • fosfaattia
  • suolaa
  • lisäaineita, muun muassa natriumglutamaattia
  • mausteita
  • vettä

HK Sininen Lenkki on tullut viimeisen 60 vuoden aikana taatusti tutuksi kaikille suomalaisille. Kun ravintoloitsija, keittiömestari Kari "Kape" Aihinen kävi maistattamassa makkaraa suomalaisille, lähes kaikki kommentoivat sen olevan tuttu jo lapsuudesta asti.

Suuri osa Aihisen maistatukseen päätyneistä kertoi, että makkara maistuu parhaiten juuri lämpimänä, mutta saattaa mennä myös kylmänä. Lenkistä valmistettuja lempiruokia olivat uunimakkara sekä pannulla paistettu kastike, jonka kaverina tarjoillaan perunamuusia.

Video Aihisen seikkailuista kansan parissa näytettiin HK:n mediatilaisuudessa, jossa paljastettiin myös tuoreen makkaratutkimuksen tuloksia sekä se, mistä tämä kansallislenkki on alun alkaen saanut nimensä.

Lue myös: Tiesitkö tätä Domino-kekseistä? Klassikkotuotteeseen tehtiin oleellinen reseptimuutos

Lenkkimakkaran syntytarina

HKScan Suomen markkinointijohtaja Mikko Järvinen kertoo, että "HK:n sinisen" tarina alkoi vuonna 1963, jolloin lihatalo sai uuden makkaramestarin, Urho Hirvosen.

– Maailmalta löytyi uusi tapa valmistaa makkaraa, eli käytettiin tällaista keinosuolta. Se oli nopeampi ruiskuttaa ja saatiin isompia volyymeja tehtyä, Järvinen kertoo.

1960-luvulla makkaroita myytiin vielä kaupan palvelutiskiltä irtomyyntitavarana. Vaihtoehtoja oli kaksi: lenkkimakkara, jonka kuoreen oli painettu elintarvikevärillä sinisellä "lenkkimakkara" ja toinen, jonka kuoreen oli painettu punaisella elintarvikevärillä "kiuaslenkki".

– Kauppiaat olivat itseasiassa ensimmäiset, jotka tämän brändin kehittivät. He halusivat helpottaa omaa tilaamistaan ja alkoivat tilata "huomiselle kymmenen sinistä ja viisi punaista", Järvinen kertoo.

hkn sinisen historiaKuvassa HK:n entinen makkaramestari, Urho Hirvonen.HKScan Suomi

Kansa kaipasi helppoa ja nopeaa ruokaa, joten makkaran myyntivolyymit kasvoivat nopeasti. Lenkkitarjous saattoi olla usein sisäänheittotuotteena kaupan mainoksissa.

Vuonna 1973 makkara siirtyi vakuumipakkaukseen ja kauppiaiden suissa muodostunut brändi ui myös viralliseen tuotenimeen. Brändi rekisteröitiin virallisesti vuonna 1980.

Makuvariantteja siniselle ei ollut alkuvuosina kovinkaan paljoa. Vuonna 1978 julkaistiin Extra Sininen lenkki, joka oli ensimmäinen laktoositon makkara, mutta sen valmistaminen lopetettiin jo 90-luvulla. Punainen kiuaslenkki taas hiipui jo 80-luvulla.

Lenkkimakkaroita tuottaa tänä päivänä useampi valmistaja. Sinisen Lenkin suora kilpailija on Atrian Punainen Lenkki. Muita lenkkimakkaravalmistajia ovat esimerkiksi Snellman, Wigren ja Kivikylän.

2000-luvulla tilanne kuitenkin muuttui ja markkinoille tuli liuta uutuustuotteita, kuten tankomakkara, lenkkiviipale sekä uunimakkara juustolla. Suurin osa tuoteinnovaatioista ei ole enää myynnissä, mutta lenkin kevyt- ja juustoversio ovat pitäneet pintansa.

Lue myös: Tiesitkö? Näin Fazerin Sinisen resepti päätyi Suomeen – yllättävät faktat satavuotiaasta suklaasta

Suosikkimakkararuoat

HKScanin alkuvuodesta toteuttaman kyselyn* mukaan suosikkiruoka HK:n sinisestä on ylivoimaisesti uunilenkki. Vastaajista 81 prosenttia oli sitä mieltä, että lenkki kuuluu valmistaa nimenomaan juuston kanssa. Toiselle sijalle suosikkiruoissa ylsi makkarakastike, jota seurasi makkarakeitto ja makkaraperunat.

HK Sininen Lenkki Uunilenkki (1)Kari Aihisen mukaan makkaraa pitää paistaa ensiksi pannulla, jotta siihden saadaan makua – ja näyttäähän se paremmalta.HKScan Suomi

Vastaajista 54 prosenttia kertoi, että makkara maistuu kylmänä ja kuumana, 40 prosenttia syö sen vain kuumana ja 6 prosenttia taas pelkästään kylmänä.

– Unelmien lenkkiruokayhdistelmä on uunimakkara perunan kanssa, ruskea kastike, ruisleipä, vihersalaatti ja juomana maito, Järvinen kertoo kyselyn tuloksista.

Ruokajuomaksi naiset valitsivat useimmiten veden, miehet taas olutta tai maitoa.

*) Tutkimuksen kohderyhmä oli 18–75 -vuotiaat ja kyselyyn vastasi 1000 suomalaista. Otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan. Tutkimuksen toteutti tammikuussa 2023 Bilendi Oy.

Lue myös: Lauantaimakkaran myynti lopetettiin, palauteryöppy yllätti valmistajan täysin – klassikkotuotteisiin kajoaminen menee suomalaisilla tunteisiin

Lue myös: Klassikkosuklaa mullistui täysin: Tuttu muoto on nyt historiaa, ja makukin muuttui!

Katso myös: Halpa vs. kallis: Voiko halpa grillimakkara päihittää lihaisan kyrsän?

6:45Voiko halpa grillimakkara päihittää lihaisan kyrsän?Halpa vs. kallis testasi grillimakkarat.

Lisää aiheesta:

Tiedätkö, mistä HK:n Sininen on saanut oikeasti nimensä? Legendaarinen makkara täyttää 58 vuottaTiesitkö tätä grillimakkaroista? Yksi merkintä katosi makkarapaketeista Suomessa jo vuosia sitten – paljasti oleellisen tiedon sisällöstäTiesitkö tätä lauantaimakkarasta? Sisältää ainesosan, jota moni ei ole tullut edes ajatelleeksi Järjetön miljoonamyynti Suomessa – HK:n Sininen on legendaarinen lihapötkylä, josta HIM-rumpali Mika tuunaa huikean makkarasiilin: "Reikiin laitetaan nakit pystyyn"Radikaali muutos reseptissä, nimellä yllättävä tausta – tiesitkö näitä faktoja 55 vuotta täyttävästä HK:n Sinisestä?Resepti vaihtui radikaalisti, suosio säilyi – tässäkö HK:n Sinisen menestyksen salaisuus?
MakkaraRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Makkara
  • 9.10.07:52
    Kasvisruoka

    EU: Kasvismakkara ei saa enää olla makkara eikä kasvispihvi pihvi

  • 17.9.13:35
    Ruoka

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • 3.7.09:53
    Takaisinvedot

    Atrian grillimakkaraa vedetään myynnistä – voi aiheuttaa oireita

  • 25.6.17:28
    Ruoka

    Kuinka kauan avattu makkarapaketti säilyy?

  • 23.6.17:32
    Ruoka

    Näin grillimakkaran saa säilymään jopa kuukausia