Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö tätä karjalanpaistista? Paras tapa valmistaa klassikkoruoka

Karjalanpaistia muusin kera.
Karjalanpaistia muusin kera.MTV
Julkaistu 05.10.2021 20:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ilmojen viiletessä ja iltojen pimetessä kannattaa nautiskella pataruokia, vinkkaa Lihatiedotus ry. Milloin söit itse viimeksi perinteistä karjalanpaistia? 

Maukas ja suussa sulava lihapata syntyy uunissa tai liedellä, kunhan malttaa haudutella lihaa riittävän pitkään. Pitkään kypsyessään luuta ja sidekudosta sisältävät sitkeätkin ruhonosat kypsyvät täyteläisiksi herkuiksi makeiden juuresten kera.

Tiesitkö? Karjalanpaistista tuli karjalanpaisti vasta, kun se levisi siirtokarjalaisten mukana muualle Suomeen. Aikaisemmin karjalanpaisti tunnettiin muun muassa nimellä ruukkupaisti, pätsiliha, lihapotti sekä uunipaisti.Karjalassa paisti liittyi juhlaviin tilaisuuksiin tai teurastuksen aikaan. Jo 1950-luvulla karjalanpaisti oli koko Suomen rakastama ruoka.

Lähde: Suomi syö ja juo

Paras karjalanpaisti pitkään hauduttamalla

Parhaimmat lihapadat syntyvät lihasta, jossa on luuta ja sidekudosta. Pitkään kypsyessään liha mureutuu ja luussa ja sidekudoksessa olevat makuaineet tuovat liemeen täyteläisyyttä. Padat voi maustaa monella tapaa. Yksinkertaisimmillaan lihapadan hyvä maku syntyy maukkaan lihan ohella vain juureksista, sipulista, pippurista ja laakerinlehdestä, kuten suomalaisten suosikissa karjalanpaistissa.

Täydellisen karjalanpaistin salaisuus onkin pitkään hauduttaminen. Myös keittiömestari on todennut tämän Kaappaus keittiössä -ohjelmassa vuonna 2019. löydät Kaappaus keittiössä -ohjelman reseptiarkistosta.

Kari Aihinen
Kapen karjalanpaistireseptin

Mitä raaka-aineita kuuluu perinteiseen karjalanpaistiin?

karjalanpaisti_lihatiedotus_antti-hallakorpiKarjalanpaisti voi yksinkertaisimmillaan olla pelkkää lihaa, vettä ja mausteita. Moni lisää joukkoon kuitenkin juureksia. Kuva: Lihatiedotus/Antti Hallakorpi.Lihatiedotus

Lihatiedotys ry:n mukaan perinteisessä karjalanpaistissa voi käyttää kaupan valmiiksipakattua karjalapaistilihaa tai ostaa itse erikseen kilon verran luullista porsaan ja naudan etuselkää, lapaa, rintaa tai kylkeä.

Karjalanpaistista tunnetaan nykyään yhtä monta muunnosta kuin on tekijöitäkin. Hotelli- ja ravintolauseon ylläpitämällä Suomi syö ja juo -sivustolla kerrotaan pataruoan raaka-aineista:

– Arkisempaan paistiin käytetään yhden eläimen lihaa, ja juhlavampaan versioon useampia eri lihoja – sian-, naudan- tai lampaanlihaa. Siitä riippuu, laitetaanko paistiin esimerkiksi sisäelimiä tai juureksia, kuten porkkanaa ja lanttua. Joissain ohjeissa on käytetty myös ryynejä ja papuja.

Nappaa ohje: Karjalanpaisti – paras perinteinen resepti

Lähteet: Lihatiedotus ry, Suomi syö ja juo

Lisää aiheesta:

Loistava liharuoka on suosittu vuodesta toiseen – milloin söit viimeksi?Mahtava liharuoka on hitti vuodesta toiseen – milloin söit viimeksi?"Kaikkien aikojen liharuoka" on superhelppo valmistaa – milloin söit viimeksi?Kaikkien aikojen liharuoka! Paras tapa valmistaa karjalanpaistia – myös Kari Aihinen luottaa tähän neuvoonMummosi sen jo tiesi: Tätä legendaarista ruokaa jokaisen suomalaisen pitäisi maistaa Supermehevää ja kotimaista lihaa – miksi vain harva suomalainen tajuaa hyödyntää?
RuokaLihaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen16:45
    Ravitsemus

    Ainakin yksi seikka pastapaketin kyljestä kannattaa tarkistaa

  • ti18:04
    Liha

    Tuore raportti paljastaa yllättäviä eroja pohjoismaalaisten ruokavalioissa

  • ti16:42
    Jouluruoka

    Parhaat piparkakkutalovinkit: Jouluttaja Riikka neuvoo, kuinka helposti teet "vihreää sammalta"

  • ti06:51
    Jouluruoka

    Vappu Pimiä hankkii aina yhden valmisruoan joulupöytäänsä: "Niin hyvä, ettei ole mitään järkeä"

  • ma17:01
    Leivonta

    Helppo resepti suklaakekseihin – kananmunaa ei tarvita