Ilmojen viiletessä ja iltojen pimetessä kannattaa nautiskella pataruokia, vinkkaa Lihatiedotus ry. Milloin söit itse viimeksi perinteistä karjalanpaistia?
Maukas ja suussa sulava lihapata syntyy uunissa tai liedellä, kunhan malttaa haudutella lihaa riittävän pitkään. Pitkään kypsyessään luuta ja sidekudosta sisältävät sitkeätkin ruhonosat kypsyvät täyteläisiksi herkuiksi makeiden juuresten kera.
Tiesitkö? Karjalanpaistista tuli karjalanpaisti vasta, kun se levisi siirtokarjalaisten mukana muualle Suomeen. Aikaisemmin karjalanpaisti tunnettiin muun muassa nimellä ruukkupaisti, pätsiliha, lihapotti sekä uunipaisti.Karjalassa paisti liittyi juhlaviin tilaisuuksiin tai teurastuksen aikaan. Jo 1950-luvulla karjalanpaisti oli koko Suomen rakastama ruoka.
Lähde: Suomi syö ja juo
Paras karjalanpaisti pitkään hauduttamalla
Parhaimmat lihapadat syntyvät lihasta, jossa on luuta ja sidekudosta. Pitkään kypsyessään liha mureutuu ja luussa ja sidekudoksessa olevat makuaineet tuovat liemeen täyteläisyyttä. Padat voi maustaa monella tapaa. Yksinkertaisimmillaan lihapadan hyvä maku syntyy maukkaan lihan ohella vain juureksista, sipulista, pippurista ja laakerinlehdestä, kuten suomalaisten suosikissa karjalanpaistissa.
Täydellisen karjalanpaistin salaisuus onkin pitkään hauduttaminen. Myös keittiömestari on todennut tämän Kaappaus keittiössä -ohjelmassa vuonna 2019. löydät Kaappaus keittiössä -ohjelman reseptiarkistosta.

