Miehet söivät 6000 kilokaloria päivässä seitsemän päivän ajan – tämä oli lopputulos

roskaruoka
Ylensyönti ja liikkumattomuus altistavat diabetekselle. Shutterstock

Normaalin miehen kilokaloritarve yhdessä päivässä on noin 2500. Ei kuitenkaan riitä, että lasketaan vain kaloreita, vaan on tärkeää kiinnittää huomiota myös ruoan laatuun.

Mitä tapahtuu kun normaalisti terveellisesti syövät miehet alkavat syödä 6000 kilokaloria päivässä ja ruokavalio sisältää pizzoja ja hampurilaisia? Asiasta päätettiin ottaa selvää tutkimuksen muodossa.

Mitä tapahtuu, kun syöt 6000 kilokaloria päivässä? 

Tutkimuksessa oli mukana kuusi miestä, jotka ovat muuten perusterveitä. Tutkimuksen aikana he makasivat seitsemän päivää sairaalassa tutkimuksissa, eivätkä he harrastaneet tutkimuksen aikana liikuntaa.

Tutkimuksen päätyttyä kaikki heistä olivat lihoneet keskimäärin 3,5 kiloa. Lihominen ei kuitenkaan ollut kokeen huolestuttavin tulos. Vain kahdessa päivässä kaikille miehistä kehittyi insuliiniresistanssi. Tämä on diabeteksen esiaste ja se tarkoittaa, ettei keho pysty enää hyödyntämään veren glukoosia energiana. Diabetes ei tietenkään kehity muutamassa päivässä, joten tutkijat uskovat verensokerin palautuvan normaaliksi, kun miehet palaavat normaalin ruokavalioon ja alkavat taas liikkumaan.

Tutkittavien virtsanäytteissä näkyi myös merkkejä oksidatiivisesta stressistä, jolloin kehossa on liikaa vapaita radikaaleja. Ne vahingoittavat soluja ja voivat aiheuttaa tulehduksia. Tämä johtuu siitä, että syödessä liikaa solut pumppaavat enemmän haitallisia sivutuotteita. Ylensyönti on keholle hyvin raskasta.

Tutkimuksessa käytettiin huimaa yli tuplasti normaalin määrän olevaa kalorimäärää, mutta terveysongelmia voi aiheutua jo pienemmälläkin ylensyönnillä. Jopa 10 prosentin ylimääräinen kilokalorimäärä lasketaan ylensyönniksi. Normaalin 2500 kalorin lisäksi tämä tarkoittaa vain 250 kilokaloria eli yhtä pientä annosta ranskanperunoita.

Ylimääräiset kalorit päivittäin lihottavat ja näin ollen lisäävät myös riskiä insuliiniresistanssiin. Ylensyönti yhdistettynä liikkumattomuuteen ovat hyvin suuri riski diabetekselle.

Video: Ehkä kannattaisi kuitenkin kiinnittää huomiota annoskokoihin.

 Lähde: Men´sHealth

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!