Liittyykö tämä elokuva ravintola Noman sulkeutumiseen? Villejä spekulaatioita somessa: "Varaan pöydän viimeiselle illalliselle, ja…"

noma2
The Menu -elokuvan huippukokkia esittää Ralph Fiennes. Shutterstock/ 20th Century Studios.

Somekansa villiintyi teoriasta, jonka mukaan Noma-ravintolan sulkeutumisella ja The Menu -elokuvalla olisi jonkinlainen yhteys. 

Maailman parhaaksi ravintolaksi useaan otteeseen valittu, Tanskan Kööpenhaminassa sijaitseva Noma sulkee ovensa talvella 2024. Noman ravintoloitsija, keittiömestari René Redzepi tiedotti asiasta tammikuuussa ravintolan nettisivuilla.

Redzepin mukaan kolmen Michelin-tähden ravintola Noma muuttuu vuonna 2025 "jättimäiseksi laboratorioksi" eli eräänlaisesi testikeittiöksi, jossa kehitellään ruokainnovaatioita ja uusia makuja. Uuteen projektiin liittyy myös matkustelua maailmalla.

Redzepi taustoitti lopettamispäätöksen syitä laajemmin New York Timesin haastattelussa. Keittiömestarin mukaan Noman tasoisen fine dining -ravintolan ruoan tekeminen vaatii niin paljon työvoimaa, että toimintaa on yksikertaisesti mahdotonta pyörittää kestävästi. Ravintola onkin hyödyntänyt työvoimassaan paljon matalapalkattuja työntekijöitä sekä harjoittelijoita

– Taloudellisesti ja henkisesti, työntekijänä ja ihmisenä, tämä yhtälö ei vain yksinkertaisesti toimi, Redzepi totesi New York Timesille.

Nomalla ja The Menu -elokuvalla yhteys?

Kulinaristien ja somekansan keskuudessa Noman lopettamispäätös herätti luonnollisesti runsaasti keskustelua. Delish-ruokasivuston mukaan "salaliittoteoreetikot" ovatkin nyt huomanneet tapauksessa yhtäläisyyksiä viime vuoden lopulla ensi-iltansa saaneeseen The Menu -elokuvaan.

The Menu -elokuva kertoo ylellisestä Michelin-tasoisesta ja hinnakkaasta ravintolasta, johon vain harvoilla ja valituilla on pääsy.

Ravintolan asiakkaat matkustavat syrjäiselle saarelle nautiskelemaan kalliista maistelumenusta, jonka on valmistanut kuuluisa kokki. The Menu on satiiri ravintola-alasta ja himokulinaristeista, mutta mukana on myös shokeeraavia käänteitä ja jännityselokuvan elementtejä.

Elokuvan nähneet ovat bonganneet yhtymäkohtia Noma-ravintolaan ja sen sulkemiseen liittyen.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä

– Noma sulkee ovensa, koska ravintolan työvoimakäytännöt ovat olleet kestämättömiä. Nyt jouduinkin kaninkoloon, kun yritän selvittää, menikö The Menu -elokuva tuotantoon ennen vai jälkeen näiden tapahtumien, eräs Twitter-käyttäjä pohtii.

"Varaan pöydän Noman viimeiselle illalliselle, ja..."

Jotkut näkivät yhtäläisyyden myös The Menu -ravintolan "kultin" ja uudistuvan Noman välillä.

– Noma ilmoitti sulkevansa ovensa muuttuakseen kultiksi heti sen jälkeen, kun The Menu julkaistiin. Tämä on niin hyvä juttu, Twitterissä veisteltiin.

Noman "kultilla" viitataan ravintolan tulevaisuuden suunnitelmiin: henkilökunta keskittyy jatkossa inspiraation hakemiseen maailmalla ja työskentelee keittiölaboratoriossa kehittelemässä uusia makuja.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

– Jokainen, joka valittaa Noman sulkeutumisesta on tietämätön siitä, että he eivät maksa henkilökunnalleen, ovat aiheuttaneet työntekijöille traumoja ja heidän sadonkorjuukäytäntönsä ovat olleet kestämättömiä jo vuosia. Ainoa asia, josta pidin The Menu -elokuvassa oli se, kuinka tarkka kuvaus Noma-ravintolasta se oli, eräs Twitter-käyttäjä sutkautti suoraan.

The Menu -elokuvassa koetaan loppupuolella shokeeraava käänne ja illallinen muuttuu melkoiseksi jännitysnäytelmäksi. Loppujen lopuksi kaikki taistelevat hengestään tällä ravintolan viimeisellä illallisella. 

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä

– Varaan lennon Kööpenhaminaan, pöydän Noman viimeiselle illalliselle, ja toivon, että he tekevät minulle "The Menut", Twitterissä naljailtiin viitaten elokuvaan.

Katso myös: Riemastuttava video: Voisiko henkilökunta enempää iloita ja tuulettaa? Noma valittiin maailman parhaaksi ravintolaksi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!