Meri-Tuulin neronleimauksesta syntyi täydellinen perunamuusi – "Tätä voi syödä ihan pelkästäänkin!"

meri-tuuli ja muusi
Meri-Tuuli Väntsi keksi lisätä perunamuusiin piimää tuomaan hieman happamuutta. MTV Oy, Meri-Tuuli Väntsi

Tästä perunamuusista saa oivallisen lisukkeen kalapuikoille, kikherneille tai vaikkapa kanaviillokille.

Tv:stäkin tuttu keittokirjailija, kokki ja juontaja Meri-Tuuli Väntsi jakoi Instagram-tililleen makuhermoja kutkuttelevan perunamuusiohjeen. Kyseessä ei ole kuitenkaan ihan tavallinen pottumuusi, vaan täyteläinen piimämuusi!

– Tein muusia aikoinaan kaveriksi kanaviillokille ja silloin mietin, että olisi kiva taittaa perunamuusin makua jollakin hapokkaalla. En halunnut muusiin sitruunaa, koska sitä oli jo viillokissa ja sitten kokeilin sitä piimää, joka toimii hirveän hyvin yhteen myös pinaatin ja sinapin kanssa, Väntsi kertoo MTV Uutisille.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Alla olevasta reseptistä riittää noin 4–6 hengelle lisukkeeksi.

800 g jauhoisia perunoita⁠
100 g huoneenlämpöistä voita⁠
kourallinen pakastettua lehtipinaattia⁠
3 dl AB-piimää⁠
1 tl suolaa⁠
2 tl Dijonin karkeaa sinappia⁠


1. Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi runsaassa vedessä. Valuta. Lisää voi ja sulatettu pinaatti ja muussaa karkeasti. Kääntele sekaan piimä. Mausta Dijonin sinapilla ja suolalla.⁠

Valmistuu helposti

Sinappikaan ei ole Suomessa varsinaisesti perinteinen ainesosa perunamuusissa, mutta Väntsin mukaan se on tyypillisempi muualla Euroopassa. Sinappia lisätään yleensä enemmänkin ”murskattuihin perunoihin”, joihin ei lisätä myöskään yhtä paljon voita tai maitoa kuin Pohjois-Euroopassa.

Muusin valmistaminen on sangen helppoa ja onnistuu myös ilman piimää, jos kokee sen liian villiksi vaihtoehdoksi. 

Kiinnitä huomiota ainesosien valintaan

Pinaatin valinnassa kannattaa kiinnittää hieman huomiota eri laatuihin.

– Tuntuu, että monetkaan eivät ole huomanneet, että pakasteesta löytyy kahdenlaista pinaattia.

Oleellinen tieto pinaattipakkauksessa on maininta lehtipinaatista, jota Väntsi itse suosittelee piimämuusiin laitettavaksi.

– Itse tykkään valita sen lehtipinaatin, koska varsinkin jos laittaa tällaisiin muhennoksiin tai perunamuusiin, niin siitä saa kaunista rakennetta ruokaan.

Väntsi kertookin pitävänsä lehtipinaattia aina pakkasessa ja vaikka haluaisikin valmistaa esimerkiksi suomalaista, hyvin sileää pinaattikeittoa, lehtipinaatinkin voi surauttaa sauvasekoittimella hienommaksi.

Vihannesosastolta tuoreena tarjolla olevaa baby pinaattia Väntsi ei muusiin kuitenkaan suosittele.

– Se on ihan kiva salaateissa ja leivissä, mutta sehän ei oikeastaan maistu hirveästi pinaatilta, vaan enemmänkin joltain lehdiltä, Väntsi selittää.

Kesällä saatavan isolehtisen tuorepinaatinkin Väntsi hyödyntää mieluummin jossakin muussa kuin lämpimissä ruoissa, joissa voi vallan hyvin turvautua pakastevaihtoehtoon.

Piimämuusi

Väntsi kertoo, ettei ole kokeillut valmistaa kyseistä muusia muun kuin pinaatin kanssa, mutta vaihtoehdoiksi voisivat sopia aivan hyvin esimerkiksi lehti- tai mustakaali taikka rucola.

– Tiedän, että monet karsastavat piimää ja se valikoitui reseptiin alun alkaen siksi, että sitä meillä on aina jääkaapissa ja se on helppo ja pehmeä raaka-aine, Väntsi kertoo.

Piimän sijaan hapanta muusia voi lähteä tavoittelemaan myös yhdistämällä perinteiseen punaiseen maitoon hieman ranskankermaa tai smetanaa.

– En ihan koko määrää korvaisi yksi yhteen tuolla smetanalla tai ranskankermalla, koska ne ovat kuitenkin hapokkaampia kuin piimä.

Mitä piimämuusin kaveriksi?

Väntsi kertoo kokanneensa piimämuusia myös perheelleen, mutta kumpikaan hänen lapsistaan ei suostunut maistamaan sitä.

– Lapset lähtökohtaisesti molemmat vihaa mun tekemään ruokaa, niin en ollut sillä tavalla yllättynyt, Väntsi vitsaillee.

Piimämuusista on tullut kuitenkin naisen oma suosikki ainakin tiettyjen ruokien kaverina.

– Tätä voi syödä ihan pelkästäänkin! Tavallinen sileä perunamuusi on aika yksitoikkoinen sellaisenaan.

Perunamuusi sopii mainiosti myös reseptiin alun perin innoittaneen kanaviillokin kanssa sekä kalapuikkojen, muikkujen tai paahdettujen kikherneiden kylkiäiseksi.

Väntsi suunnittelikin syövänsä jääkaapissa odottavat muusin jämät kikherne-tomaattimurskaseoksen kanssa.

Katso myös: Oletko koskaan tajunnut hyödyntää kalapuikkoja näin? Nerokas arkiruoka kalapuikoista ja muusista

Oletko koskaan tajunnut hyödyntää kalapuikkoja näin? Nerokas arkiruoka kalapuikoista ja muusista 0:47

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.