Jaakko Saariluoma yllättyi perunamuusin paremmasta valmistustavasta: "Oikeesti?"

1:13 Parasta perunamuusia ikinä? Testaa yllättävä muusiniksi

Televisiopersoona Jaakko Saariluoma opetteli ruoanlaiton salat keittiömestari Kari "Kape" Aihiselta. Kaksikon yhteisestä ruokaoppipolusta syntyi keittokirja Kape & Jaska – Mestarin otteessa (Tammi 2021).

Videolla: Testasimme Kapen & Jaskan muusivinkin!

Miten ruokaa oikeasti kokataan? Tähän kysymykseen televisiosta tuttu monitaituri Jaakko Saariluoma yritti monta vuotta löytää vastausta omassa kotikeittiössään. Ruoanlaitosta innostunut Saariluoma luki keittokirjoja ja jutteli kokkien kanssa aina, kun siihen tuli tilaisuus.

Kape & Jaska – Mestarin otteessa (Tammi 2021) -kirjassa opetellaan ruoanlaiton saloja keittiömestari Kari Aihisen ja televisiopersoona Jaakko Saariluoman kanssa.

9789520432645_frontcover_draft_medium


– Olen aina ihaillut kokkeja ja sitä, että joku osaa tehdä hyvää ruokaa. Tajusin, että osaan kyllä paistaa pihvin ja tehdä pastaa niin, että ne maistuvat ihan hyvälle. Rupesin kuitenkin miettimään, että voisivatko ne maistua paremmalle, ja miksi ruoat maistuvat paremmalle ravintoloissa? Se ei ole raaka-aineista kiinni, tai taikatemppu, vaan joku osaa tehdä ruokaa paremmin kuin minä, Jaska kertoo MTV Uutisten Makuja-sivuille.  

Saariluoma piinasi ruoanlaittoon liittyvillä kysymyksillä myös keittiömestari Kari Aihista aina häneen törmätessään.

– Ensimmäisen kysymykseni Kapelle oli aikoinaan: miten lehtipihvistä saa murean? Kape vastasi omaan tyyliinsä, että saako siitä. Virallinen vastaus toki oli, että pannun pitää olla todella kuuma.

Lopulta syksyllä 2020, Saariluoman törmätessä Kapeen ja hänen ”oikeaan käteensä”, KKS Restaurantsin Food Designeriin Olli Koluun, syntyi idea yhteisestä kirjaprojektista. Tästä ideasta rakentui lopulta teos Kape & Jaska – Mestarin otteessa (Tammi 2021). Kapen ja Jaskan ajatukset tiivisti kirjaksi Sanna Pöyry

– Mentiin Kapen keittiöön, ihan kotikeittiöön, ja alettiin kokkaamaan nauhuri päällä. Minä kysyin miksi ja Kape selitti. Yritettiin vastata kysymykseen, että miten sitä ruokaa oikeasti kokataan ja mielestäni onnistuttiin siihen lopulta myös vastaamaan, Jaska kertaa kirjantekoprosessia.

"Perunamuusi tehdään aina höyrytetyistä perunoista"

Kirjassa Kape ja Jaska käyvät keskustelua ruoanlaitosta ja sen lainalaisuuksista. Keittiömestari antaa kotikokille kullanarvoisia vinkkejä aina keittiövälineiden hankinnasta pihvinpaistoon. Kape muun muassa opettaa Jaskalle, miten kotikeittiöön valitaan pannut ja kattilat. Kattiloihin pätee sama sääntö kuin pannuihinkin: keittiöstä tulee löytyä yksi iso, tukeva kattila. Sellainen, jossa mahtuu kunnolla keittämään.

Ison kattilan lisäksi tarvitaan myös pienempi kasari, jolla voi esimerkiksi lämmitellä edellispäivän isossa kattilassa kokattuja ruokia.

– Ja höyrytyskattilaa sä tarvitset, Saariluoma. Perunamuusi tehdään aina höyrytetyistä perunoista, Kape toteaa kirjassa.

– Oikeesti? Mä oon aina keittänyt potut, Saariluoma vastaa ihmetellen.

– Ei ikinä. Sillon sulla on veteen tehty muusi. Mä näen ja maistan sen heti, Kape jatkaa.

"Maussa on konkreettinen ero"

Voiko tosiaan olla niin, että perunamuusista tulee Kapen vinkillä huomattavasti paremman makuista? Kape kertoo MTV:n haastattelussa olevansa aika ehdoton vinkkiensä suhteen, koska ne jäävät paremmin mieleen. Jos antaa liikaa vaihtoehtoja, ihmiset menevät sekaisin. 

– Helpompi sanoa, että veteen tehty muusi on veteen tehty muusi. Se ei maistu läheskään niin hyvälle kuin puikulaperuna, joka höyrytetään ja muusin sekaan laitetaan voita ja maitoa. 

Jaskan mukaan Kapen väite kyseisen muusinvalmistustavan paremmuudesta pitää täysin paikkansa.

– Tein sitä samantien, kun menin kotiin. Höyrytin puikulat ja laitoin voita. Maku oli aivan eri! Kuten Kape on opettanut, niin jos perunat keittää vedessä, niin ne menevät "tukkoon", eivätkä ota vastaan voita ja maitoa. Perunat on jo kyllästetty nesteellä. Höyrytettynä ne ovat valmiita vastaanottamaan sitä ihanaa voita. Maussa on konkreettinen ero. 

Jaakko Saariluoma ja Kari Aihinen vieraana Uutisaamussa perjantaina 24.9. klo 9.05 MTV3-kanavalla.

Videolla: Kurkkaa, miten Kape neuvoo pilkkomaan perunat ja sipulit kiusausuorkiin

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja