Mitä jauhelihamauste ja grillausmauste oikeasti sisältävät? Meira paljasti suomalaisten maustesuosikit

shutterstock_2023736816
Jauhelimauste on toinen Suomen suosituimmista maustetuotteista. Shutterstock

Mausteita valmistava suomalainen elintarvikeyritys Meira paljastaa, millaisia mausteita suomalaiset ostivat vuonna 2021. Mitä suosikkimausteseokset oikeasti sisältävät?

Hyppysellinen suolaa, ripaus pippuria ja hieman paprikajauhetta päälle. Suomalaiset ovat tilastojen perusteella ahkeria maustajia, kertoo Helsingin Vallilassa mausteita valmistava elintarvikeyritys Meira tiedotteessaan.

Jauhelihamauste ja grillausmauste suosituimmat

Yrityksen mukaan suola ja mustapippuri ovat suomalaisen keittiön kivijalka, mutta todella suuressa suosiossa ovat myös erilaiset mausteseokset.

Suosituimpia mausteita olivat 2021 edelleen kestosuosikit jauhelihamauste, grillausmauste, paprika ja kaneli.

– Suomalaiset ruoanlaittajat arvostavat maustamisen helppoutta erilaisten seosten avulla. Myydyimmät maustetuotteet ovat jauhelihamauste ja grillausmauste, mikä kertoo toisaalta mausteseosten helppoudesta, mutta myös jauhelihan suosiosta raaka-aineena, paljastaa Meiran mausteiden tuoteryhmäpäällikkö Juha Wathén.

Wathénin mukaan myös broilerin maustamiseen tarkoitetut seokset ovat hyvin suosittuja. Top-nousijoiden listalle ovat nyt päässeet lisäksi erilaiset kalamausteet. Eniten mausteryhmistä suosiotaan ovat kuitenkin kasvattaneet perunakuorrutteet. Erilaiset perunaruoat kiinnostavat nyt toden teolla suomalaisia ja Meiran mukaan lohkoperunoiden reseptin haut ja reseptisivun liikenne ovat nousseet satoja prosentteja.

Kurkuma ja inkivääri kasvattavat edelleen suosiotaan, chili hiipuu

Perinteiset yrtit sekä yrttiseokset pitivät myös pintansa Meiran 2021 vuoden myynneissä.
Sen sijaan viime vuosina paljon puhututtaneen chilin myynninkasvu on taittunut.  Meiran mukaan chileillä on melko pieni osuus mausteiden kokonaismyynnistä, noin 2 prosenttia myydyistä kiloista.

Hittimausteista kurkuman ja varsinkin inkiväärin myynti ovat kasvaneet edelleen, vaikka kokonaismyynti onkin vielä pientä. Meiran teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset valitsevat yleensä mausteensa tuotemerkin tuttuuden, mausteen hinnan ja ruoan reseptiikan perusteella. Myös suolan määrällä mausteseoksessa on väliä.

Maustemyynti on suhteellisen tasaista vuoden ympäri, mutta muutamat sesongit näkyvät kuitenkin myös maustetehtaalla. Erityisesti pääsiäinen sekä joulu nostavat Meiran mukaan myyntiä.

Mitä suosikkimausteseokset oikeasti sisältävät?

Vertailimme kolmen maustevalmistajan ja -brändin, Meiran, Santa Marian ja Xtran, jauheliha- ja grillausmaustepussien sisältöä. Meiralla on valikoimissaan myös suolattomat versiot kyseisistä mausteista, mutta vertailuun otettiin perinteiset versiot. 

Vertailu paljastaa, että erityisesti grillausmausteissa on eroja. 

Mauste

Ainesosat

Suolapitoisuus

Jauhelihamauste, Meira

Jodioitu suola, glukoosi, sipuli, paprika, mustapippuri, valkosipuli, valkopippuri ja basilika.

35 %

Jauhelihamauste, Santa Maria

Suola, sipuli (37%), valkosipuli, yrtit (persilja, kirveli, basilika), punainen paprika, mustapippuri (1,2%), cayennepippuri.

41 %

Jauhelihamauste, Xtra

Suola (Saksa), paprikajauhe 26%, sipulijauhe, dekstroosi, musta- ja valkopippuri, hydrolysoitu maissiproteiini, valkosipulijauhe, basilika, sinappijauhe , paakkuuntumisenestoaine (E 551), auringonkukkaöljy. Saattaa sisältää pieniä määriä vehnää, ohraa, selleriä ja maapähkinää. Paprikajauhe alkuperä Peru ja/tai Kiina.

39 %

Grillausmauste, Meira

Jodioitu suola 32 %, glukoosi, paprika, mustapippuri, sipuli, ja valkosipuli.

32 %

Grillausmauste, Santa Maria

Suola, sipuli (23%), paprika (16%), hiivauute, mustapippuri, tomaatti, valkosipuli (1,6%), chilipippuri (1,5%), inkivääri, juustokumina, oregano, SELLERINSIEMEN, paakkuuntumisenestoaine (piidioksidi).

46 %

Grillausmauste, Xtra

Suola  (Saksa), paprika 34 % , sokeri, sipuli, mustapippuri, hydrolysoitu maissiproteiini, korianteri, valkosipuli, chili, paakkuuntumisenestoaine (E 551), auringonkukkaöljy. Saattaa sisältää pieniä määriä vehnää, ohraa, sinappia, selleriä ja maapähkinää. Paprika alkuperä Kiina ja/tai Peru.

39 %

Lähteet: Meira, Santa Maria

Katso myös: Oletko huomannut tätä yksityiskohtaa maustepurkissasi?

1:01

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja