Mandariini, klementiini vai satsuma? Sitrushedelmien todelliset erot

Miksi siemenet katosivat mandariineista? 10:01 Miksi siemenet katosivat mandariineista?
KATSO MYÖS VIDEO: Miksi monista kaupan hedelmistä ovat kadonneet siemenet kokonaan? Asiantuntijat kertovat.

Satsuma, mandariini ja klementiini – tunnetko jo eri pikkusitrukset ja niiden erot?

Syksyllä ja talvella herkutellaan erilaisilla pikkusitruksilla. Kaikki ovat varmasti törmänneet ruokakauppojen hevi-osastolla satsumoihin, klementiineihin ja mandariineihin, mutta miten hedelmät oikeastaan eroavat toisistaan?

Pikkusitruksien satokaudet:
Satsuma: lokakuu–joulukuu
Klementiini: joulukuu–helmikuu
Mandariini: helmikuu–huhtikuu

Satsumat

Pikkusitruksilla on omat satokautensa ja saatavuusaikansa. Syksyn sitruskauden avaavat satsumat, joita alkaa vyöryä suomalaiskauppoihin yleensä lokakuussa.

Japanista lähtöisin olevat satsumat ovat klementiinin ja mandariinin välimuoto. Hedelmät eivät sisällä siemeniä. Muodoltaan satsumat ovat yleensä litteitä ja niiden ohut kuori irtoaa helposti. Satsumat ovat mehukkaita ja yleensä vähemmän hapokkaita kuin muut pikkusitrukset.

Klementiinit

Makeat klementiinit ovat suomalaisten suosikkeja ja kuuluvat meillä erityisesti joulusesonkiin. Klementiinit ovat itse asiassa mandariinin ja pomeranssin risteytys. Hedelmä on pikkusitruksista makein. Myös klementiinin kuori irtoaa yleensä helposti, eikä hedelmässä ole yleensä siemeniä. 

K-ryhmän mukaan klementiinien kausi alkaa jo lokakuun alussa Marisol-lajikkeella. Kausi siirtyy Arrufatina-lajikkeeseen lokakuun kuluessa ja maku syvenee kauden edetessä. Parhaimmillaan klementiinikausi on marraskuun alusta tammikuun alkupuolelle. Clemenules-lajikkeen klementiinit ovat sokeripitoisempia ja näin ollen erityisen makeita. 

Mandariinit

Satokausikalenterin mukaan mandariinit jaetaan yhdeksään pääryhmään, vaikka mandariini on jäänyt puhekieleen yleisnimityksenä kaikille pikkusitruksille. "Aidot" mandariinit ovat kuitenkin nykyään harvinaisia hedelmiä ruokakaupoissa. Niitä on saatavilla yleensä lopputalvesta alkukevääseen. 

Kaupallisesti merkittäviä mandariinin viljelylajikkeita on yli kolmesataa. Klementiinit ja satsumat ovat molemmat mandariinista jalostettuja lajikkeita.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.