Miksi mandariineissa ei ole enää siemeniä?

Miksi siemenet katosivat mandariineista? 10:01 Miksi siemenet katosivat mandariineista?
KATSO VIDEO: Asiantuntija kertovat, miksi monista kaupan hedelmistä ovat kadonneet siemenet kokonaan.

Monissa suomalaiskaupoissakin myytävissä hedelmissä ei ole enää lainkaan siemeniä sisällä. Asiantuntijat kertovat, mistä on kyse.

Huomenta Suomessa keskusteliin torstaina kuluttajille myytävistä hedelmistä. Asiantuntijavieraina studiossa olivat Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen professori Teemu Teeri sekä Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n asiantuntija Mika Virtanen.

Mitä on tapahtunut hedelmien siemenille?

Juontaja Ivan Puopolo nosti esiin, että monista kaupoissa myytävistä hedelmistä, kuten mandariineista, ovat kadonneet kokonaan siemenet jalostuksen myötä. Miksi hedelmistä sitten jalostetaan siemenettömiä?

– Se on ihan tavoite. Kuluttajat haluavat syödä mieluummin siemenettömiä hedelmiä. Nämä hedelmäthän eivät tarvitse niitä siemeniä. Ei niitä lisätä siemenistä, vaan pistokkaista, muistutti kasvinjalostustieteen professori Teemu Teeri.

MTK:n asiantuntija Mika Virtanen painotti, että siemenet ovat hyödyttömiä silloin, kun hedelmiä viljellään kuluttajille ruoaksi.

– Siemenet ovat siellä vain ikävä haitta, kun omenaa, mandariinia tai appelsiinia syö.

Kasvinjalostuksen lisäksi Huomenta Suomessa keskusteltiin tarkemmin myös geenimanipuloinnista.

Mitä eroa on GMO-tuotteilla ja kasvinjalostuksella? Katso jutun yllä olevalta videolta asiantuntijoiden haastattelu Huomenta Suomessa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.