Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tumman tertun yksi rypäle olikin vihreä – miksi? Tätä et tiennyt viinirypäleistä: "Kuluttajat haluavat ostaa vain..."

0:33Tumman viinirypäletertun yksi rypäle olikin vihreä – miksi?Tumman viinirypäletertun yksi rypäle olikin vihreä – miksi?
Julkaistu 18.04.2022 09:43

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Salaattia kokoavaa toimittajaamme odotti tummien rypäleiden rasiassa yllätys: viinirypäletertun yksi rypäle olikin vihreä. Erivärisiä ja -muotoisia rypälelajikkeita on kaikenlaisia, mutta suomalaiset ovat rypäleostoksissaan hieman kranttuja, paljastaa asiantuntija.

Salaattia kokoavaa toimittajaamme odotti tummien rypäleiden rasiassa yllätys: viinirypäletertun yksi rypäle olikin vihreä. Tummien rypäleiden seasta pilkistänyt vihreä rypäle oli kiinni tertussa, joten se ei ollut harhaillut rasiaan muualta. Mistä siis on kyse? Selvitimme rypäleiden salat! Erikoisen rypäleen näet yllä olevalla videolla.

Lue myös: Tässä on espresson ja suodatinkahvin todellinen ero

"Kun rypäle kehittyy ja kasvaa täyteen kokoonsa, muuttuu väri"

Rypäleet ovat ryhmänä laaja. Erivärisiä ja -muotoisia rypälelajikkeita on kaikenlaisia, niin vaaleita kuin sysimustiakin.

– Kun rypäle kehittyy ja kasvaa täyteen kokoonsa, muuttuu väri hailakan vihreästä tummaksi sen perimän mukaan, millaisia lajikeominaisuuksia kulloisellakin rypäleellä on, kertoo myyntipäällikkö Annika Hongell-Hakkarainen Satotukusta.

Rypäleet kerätään, kun pääsato on valmis. Siksi terttuun saattaa jäädä yksittäisiä rypäleitä, jotka ovat jäljessä kypsymisestä niin kokonsa kuin värityksensäkin puolesta.

– Rypäletertussa saattaa olla kehityksen ja kasvun alussa olevia pieniä rypäleitä ja täyteen kokoonsa kasvaneita yksilöitä, ja toisinaan nämä kasvun alkuvaiheessa olevat "babyrypäleet" saattavat poiketa tertun muiden rypäleiden väristä vain siksi, että niiden kasvu on syystä tai toisesta perässä.

Jos eri värinen rypäle ei ole pilaantunut, mitään estettä syömiselle ei ole. Yksi tumma rypäle muutoin vihreässä tertussa kuitenkin kannattanee jättää syömättä.

– Tällainen rypäle voisi löytyä siinä tapauksessa, että vihreä rypäle olisi pilaantunut ja muuttunut tummaksi. Muuten on hyvin harvinaista, että kaksi lajiketta sekoittuisi niin, että samaan terttuun kasvaisi sekä tummia että vaaleita rypäleitä. Kotipuutarhan lajikkeissa tällaista voi toki sattua, Hongell-Hakkarainen kuvailee.

Katso myös: Maistatimme Frex-perunaa rinnakkain kaupan halvan yleisperunan sekä Lapin puikula -perunan kanssa. Mikä perunoista muodostui lopulta raadin suosikiksi? Juttu jatkuu videon alla.

3:03Kohuperunan sokkomakutestissä yllättävä lopputulos: Erottaako ylistetyn suomalaisen superpotun oikeasti kaupan halpisperunasta?

Rypäleitä on lukemattomiin eri tarkoituksiin 

Rypäleet luokitellaan vihreisiin, punaisiin, sinisiin ja mustiin lajikkeisiin ja tämän lisäksi useisiin erilaisiin luokkiin, kuten siemenettömiin ja siemenellisiin lajikkeisiin, elintarviketeollisuuden käyttöön, sellaisenaan syötäviksi tai viinin valmistukseen tarkoitettuihin lajikkeisiin. Tuoteryhmänä "rypäleet" onkin hyvin vanha.

– On mahdotonta sanoa, kuinka paljon lajikkeita on olemassa, mutta varmaa on, että villirypäleistä kaikki on aikanaan lähtenyt liikkeelle. Viinirypäleitä on kasvanut niin monessa eri maanosassa, että ne ovat itsestäänkin jalostuneet, mutta toki ihminen on myös niitä jalostanut omien tarpeidensa ja halujensa mukaan, Hongell-Hakkarainen kuvailee.

– Villirypäleitä tai alkurypäleitä on ollut usean värisiä ja muotoisia. Ihmisten toiveiden mukaan jalostustyötä on tehty vuosisatojen ajan niin, että tänä päivänä on makeita ja siemenettömiä lajikkeita sellaisenaan syötäväksi tarkoitettujen rypäleiden kategoriassa. Erikseen tulevat sitten muut rypälekategoriat, kuten viininviljelyyn ja muun muassa rusinoiden ja sukaattien valmistukseen tarkoitetut lajikkeet.

Lue myös: Espanjan viininviljelijät käyvät sopeutumistaistelua – sadonkorjuun ajoitus on ratkaiseva

"Kuluttajat haluavat ostaa vain hyvin voimakkaan vihreän värisiä rypäleitä"

Hongell-Hakkaraisen mukaan Suomessa tiedetäänkin valitettavan vähän eri rypälelajikkeista.

– Kuluttajat haluavat ostaa vain hyvin voimakkaan vihreän värisiä rypäleitä. Ilmeisesti tämä on iskostunut mieliin ainoana oikeana värinä vihreän rypälelajikkeen kohdalla, vaikka tämän väriset rypäleet saattavat olla hyvin hapokkaita ja koostumukseltaan kovia.

Hailakampi voisi olla parempi, sillä monet väriltään haaleamman vihreät rypäleet ovat Hongell-Hakkaraisen mukaan usein todella makeita ja siten herkullisia.

Rypäle"Kuluttajat haluavat ostaa vain hyvin voimakkaan vihreän värisiä rypäleitä." Kuvituskuva.

– Me suomalaiset emme jostakin syystä luota niiden hyvään makuun emmekä osaa niitä täällä Suomessa ostaa.

Tummissa rypäleissä suomalaisten suosiossa ovat keskitummat ja punaiset rypälelajikkeet.

"Monet hyvät ja makeat siemenelliset lajikkeet jäävät tuomatta maahan"

Euroopan ja Etelä-Afrikan satokaudella Suomeen tuodaan pääasiassa tummaa Crimson-lajiketta ja Intian kaudella puolestaan vihreää Thompson -lajiketta. Suositut Euroopan kesälajikkeet ovat nimeltään Summer ja Autum royal.

– Tämän hetken herkkurypäle on Sweet Saphire, joka on hyvin tumma väritykseltään ja supermakea.

Vaikka siemenetön rypäle on helppo valinta, muutakin kenties kannattaisi kokeilla.

– Kuluttajat haluavat ostaa siemenettömiä lajikkeita, ja siksi monet hyvät ja makeat siemenelliset lajikkeet jäävät tuomatta maahan, vaikka siellä olisi monia herkullisia lajikkeita tarjolla, Hongell-Hakkarainen sanoo.

Lue myös: Tiesitkö? Pensas- ja metsämustikalla oleellinen ero – näitä marjoja suomalainen ravitsemusterapeutti suosittelee erityisesti syömään

Lue myös: Satsuma, klementiini vai mandariini? Näin erotat sitrushedelmät toisistaan

Katso myös: Tiedätkö, mistä viinin hinta oikeasti muodostuu? Tämä on 7,5 euron ja 15 euron viinipullon ero!

0:48Tiedätkö, mistä viinin hinta oikeasti muodostuu? Tämä on 7,5 euron ja 15 euron viinipullon ero

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lisää aiheesta:

Näitä punaviinejä kannattaa nyt maistaa! Suomalaisten viinimaussa mielenkiintoinen muutosAlko ennustaa vuoden hittijuomat: Tämän oluen suosio se vain jatkuu – laseissa nyt jopa "nestemäisiä mokkapaloja"Maistuuko sinullekin? Näiden viinien "hinta-laatusuhde on mielettömän hyvä" – selvitimme, miksi suomalaiset rakastavat Chilen viinejä Älä ikinä puristele avokadoja kaupassa! Samuli kertoo, miksi yleinen neuvo joutaa romukoppaan: "Vasta avatessa huomaa..."Mitä kryptiset merkinnät samppanjapullon kyljessä oikein tarkoittavat ja tarvitseeko niistä välittää? Asiantuntija vastaaViiniköynnökset kasvavat hyvin myös Suomessa – Suomesta voisi tulla viinintuottajamaa
HedelmätRuokaMitä ihmettä?Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Hedelmät
  • 25.9.14:01
    Ruoka

    Pitääkö porkkanat tai omenat kuoria?

  • 16.9.17:02
    Ruoka

    "Tyrmäävän hyvää!" – Hanna Sumarin omenapiirakka on helppo leipoa

  • 13.9.17:36
    Ruoka

    Helppo ja nopea omena-kaurapaistos: Anu paljastaa parhaat kikat

  • 1.8.17:29
    Vesimeloni

    Tiesitkö? Vesimelonista voi tehdä helposti "jäätelöä"

  • 23.7.17:01
    Ruokakauppa

    "Ei kehtaa pitää myynnissä täyteen hintaan" – loimaalaiskauppa taklaa hävikkiä "euron laareilla"