Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Maku ei ainoa tekijä – tiesitkö, tästä syystä perunoiden keitinveteen lisätään suolaa?

Shutterstock
Julkaistu 28.10.2018 08:02

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Moni kotikokki tietää, että perunoiden keitinveteen kuuluu lisätä suolaa. Vaikka tapa on tuttu, tiedätkö, mihin suolan lisääminen oikein perustuu?

Videolla annetaan kätevä vinkki perunoiden kuorimiseen. 

Vaikka suolaa lisätään perunoiden keitinveteen osittain maun vuoksi, tämä ei suinkaan ole ainoa syy. Luonnontieteellisestä näkökulmasta katsottuna syy piilee siinä, että lisäämällä suolaa perunoiden keitinveteen perunan rakenteesta tulee parempi, Sanna Mansikkamäen Peruna-kirjassa kerrotaan.

Suola saa aikaan sen, että perunoiden rakenteesta tulee kiinteämpi ja perunat pysyvät paremmin kasassa. Suolan ansiosta perunoista ei myöskään tule pinnalta vetisiä.

LUE MYÖS: Tiedätkö, milloin paistettuun kananmunaan kannattaa lisätä suola? Oikea ajoitus varmistaa mehukkaan lopputuloksen

Mistä ilmiö oikein johtuu?

Suolan vaikutus perunoiden rakenteeseen johtuu kirjan mukaan osmoosista.

Kun veden suolapitoisuus on lähellä perunan solujen sisäistä suolapitoisuutta, eli 0,7 prosenttia, vesi ei siirry osmoosin vaikutuksesta perunasta sisään tai ulos. Suolattomassa vedessä vesi siirtyisi laimeammasta liuoksesta kohti väkevämpää, eli keitinvedestä perunan pintasolukkoon.

shutterstock_273152132Suolalla on vaikutusta seka makuun että rakenteeseen.Shutterstock

Maukkaita ja rakenteeltaan hyviä perunoita syntyy, kun perunoiden keitinveden suolapitoisuus on noin yksi prosentti, eli noin kaksi teelusikallista litraa vettä kohden.

Lähde: Sanna Mansikkamäki & Pia Inberg, Peruna, Readme 2018

Lisää aiheesta:

Paras tapa keittää varhaisperunat saattaa yllättää – Pekka Terävän nerokas metodi Teetkö näin? Keittiömestari Pekka Terävän paras tapa keittää varhaisperunat kumoaa kaiken, mitä olet aiemmin uskonut pottujen keittämisestäKokki nimeää kaksi tärkeintä sääntöä perunamuusin tekemiseen: Ethän käytä vääränlaista maitoa tai voita?Yleinen virhe saa ravintoaineet tuhoutumaan – ethän sorru tähän mokaan, kun keität perunoita?Yksinkertainen kikka estää kuorittuja perunoita tummumasta – eikä se ole kylmä vesi!Tyypillisimmät mokat uuniperunoiden valmistuksessa – yksi tärkeä työvaihe unohtuu monelta
RuoanlaittoPerunaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • ma13:38
    Ruoka

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • 2.11.09:42
    Ruoka

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 27.10.17:22
    Ruoka

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 10.10.08:38
    Ruoka

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?