Maku ei ainoa tekijä – tiesitkö, tästä syystä perunoiden keitinveteen lisätään suolaa?

peruna keitto suola
Shutterstock

Moni kotikokki tietää, että perunoiden keitinveteen kuuluu lisätä suolaa. Vaikka tapa on tuttu, tiedätkö, mihin suolan lisääminen oikein perustuu?

Videolla annetaan kätevä vinkki perunoiden kuorimiseen. 

Vaikka suolaa lisätään perunoiden keitinveteen osittain maun vuoksi, tämä ei suinkaan ole ainoa syy. Luonnontieteellisestä näkökulmasta katsottuna syy piilee siinä, että lisäämällä suolaa perunoiden keitinveteen perunan rakenteesta tulee parempi, Sanna Mansikkamäen Peruna-kirjassa kerrotaan.

Suola saa aikaan sen, että perunoiden rakenteesta tulee kiinteämpi ja perunat pysyvät paremmin kasassa. Suolan ansiosta perunoista ei myöskään tule pinnalta vetisiä.

Mistä ilmiö oikein johtuu?

Suolan vaikutus perunoiden rakenteeseen johtuu kirjan mukaan osmoosista.

Kun veden suolapitoisuus on lähellä perunan solujen sisäistä suolapitoisuutta, eli 0,7 prosenttia, vesi ei siirry osmoosin vaikutuksesta perunasta sisään tai ulos. Suolattomassa vedessä vesi siirtyisi laimeammasta liuoksesta kohti väkevämpää, eli keitinvedestä perunan pintasolukkoon.

Maukkaita ja rakenteeltaan hyviä perunoita syntyy, kun perunoiden keitinveden suolapitoisuus on noin yksi prosentti, eli noin kaksi teelusikallista litraa vettä kohden.

Lähde: Sanna Mansikkamäki & Pia Inberg, Peruna, Readme 2018

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.