0:45

Yleinen virhe saa ravintoaineet tuhoutumaan – ethän sorru tähän mokaan, kun keität perunoita?

Videolla annetaan näppärä niksi perunoiden kuorimiseen.

Perunoita keittäessä huomio kannattaa kiinnittää sekä keitinveden suolapitoisuuteen että veden lämpötilaan. 

Peruna on tekemässä kovaa vauhtia paluuta suomalaisten lautasille. Tämä on vain ja ainoastaan hyvä asia, sillä peruna on todella monipuolinen, edullinen ja terveellinen raaka-aine, josta valmistat helposti koko perheelle maistuvaa ruokaa. Mikä olisikaan parempaa kuin keitetyt uudet perunat? Tai lämmittävä muusi kylmän pakkastalven keskellä?

Aftonbladet-sivusto kokosi yhteen joukon yksinkertaisia vinkkejä, joiden avulla keität perunoistasi täydellisiä.

Älä lisää perunoita kattilaan, ennen kuin vesi kiehuu!

Perunoita keittäessä kattilaan kannattaa valita saman kokoisia perunoita, jotta ne kypsyvät samanaikaisesti. Jos kotiisi on päätynyt hyvin erikokoisia perunoita, ei huolta! Voit hyvin paloitella suurimmat perunat niin, että ne vastaavat kooltaan pienimpiä pottuja.

Itse keittäminen on kriittisin vaihe, jossa monella kotikokilla menee mönkään. Ensinnäkin perunoiden keitinveteen tulee lisätä riittävästi suolaa. Maukkaita ja rakenteeltaan hyviä perunoita syntyy, kun perunoiden keitinveden suolapitoisuus on noin yksi prosentti, eli noin kaksi teelusikallista litraa vettä kohden. LUE LISÄÄ SIITÄ, MIKSI PERUNOIDEN KEITINVETEEN LISÄTÄÄN SUOLAA.

Ennen kuin perunat lisätään kattilaan, veden kuuluu kiehua kunnolla. Kun perunat lisätään kattilaan, veden tulisi kiehua mahdollisimman lyhyessä ajassa. Tämä on tärkeää, sillä vedessä seisoessaan perunat menettävät hyviä ravintoaineitaan.

Kun perunat kiehuvat, pienennä lämpötilaa, sillä liian kovaa kiehuessaan perunat menevät helposti rikki. Perunat kypsyvät 20–25 minuutissa, uudet perunat 10–20 minuutissa. Kun perunat ovat kypsiä, kaada vesi pois ja anna kuuman höyryn kuivata perunat kuiviksi. Älä anna perunoiden seistä ja odottaa, vaan tarjoa perunat heti.

Lähteet: Aftonbladet, Sanna Mansikkamäki & Pia Inberg, Peruna, Readme 2018

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja