0:45

Yksinkertainen kikka estää kuorittuja perunoita tummumasta – eikä se ole kylmä vesi!

Niin erinomainen raaka-aine kuin peruna onkin, sen valmistukseen liittyy yksi varsin yleinen ongelma – tummuminen. Jos haluat pitää perunat kauniin keltaisina, ota avuksi sitruuna. 

Katso videolta kätevä vinkki perunoiden kuorimiseen. 

Pian perunoiden kuorimisen ja pilkkomisen jälkeen leikkuulaudallasi lepää kasa ruskeanharmaita perunoita. Kuulostako tutulta? Värjäytyminen johtuu perunoiden tärkkelyspitoisuudesta: altistuessaan hapelle perunan tärkkelys hapettuu ja värjää perunat tummiksi.

Värimuutoksesta huolimatta perunat ovat täysin syötäviä, vaikkakaan eivät yhtä kauniita kuin ennen hapettumista.

Perunoiden tummumisen voi kuitenkin estää eräällä helpolla kikalla.

Teelusikallinen sitruunamehua riittää

Helpoin ja yleisin keino estää värjäytyminen on siirtää kuoritut perunat kylmään veteen odottamaan jatkokäsittelyä. Vedessä hapettumisprosessi hidastuu ja perunat pysyvät kauniin keltaisina pidempään.

Kuorittuja ja pilkottuja perunoita voi säilöä kylmässä jopa 24 tuntia ilman, että perunoiden väri tai rakenne kärsii.

Kuten edellä mainittiin, vesi ei kuitenkaan estä värjäytymisprosessia, vaan ainoastaan hidastaa sitä. Jos tarkoituksenasi on säilöä perunoita useamman tunnin tai yön yli, veteen kannattaa lisätä hieman hapettumista torjuvaa happoa.

Veteen lisätty sitruuna tai valkoviinietikka alentavat perunan pH-arvoa, mikä puolestaan estää hapettumista. Happoa ei tarvitse lisätä paljoa. Teelusikallinen happoa kahteen litraan vettä riittää torjumaan hapettumisprosessia ilman merkittäviä muutoksia makuun.  

Lähde: Foodbeast

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja