Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Teetkö näin? Keittiömestari Pekka Terävän paras tapa keittää varhaisperunat kumoaa kaiken, mitä olet aiemmin uskonut pottujen keittämisestä

1:43Miten varhaisperunat tulisi keittää, jotta niistä tulee täydellisiä?
Julkaistu 06.06.2020 09:01

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Fanni Parma

fanni.parma@mtv.fi

Miten varhaisperunat tulisi keittää, jotta niistä tulee täydellisiä? Pottuja rakastava keittiömestari Pekka Terävä vinkkasi viime keväänä parhaan menetelmän. 

Muun muassa helsinkiläisen Michelin-ravintola Olon ravintoloitsija, keittiömestari Pekka Terävä on testannut erilaisia valmistusmenetelmiä saadakseen mahdollisimman täydellisiä varhaisperunoita. Keittiömestarin kertoi viime keväänä, että suomalaiset voivat lopettaa kiistelyn siitä, pitääkö perunat lisätä kylmään vai kiehuvaan veteen. 

Katso resepti: Uusien perunoiden keittäminen – keittiömestarin paras ohje

– Sillä ei ole mitään merkitystä, onko se kylmää vai kuumaa vettä, tai laitetaanko suolaa prosentti vai kaksi, Terävä toteaa.

Tärkeämpää Terävän mukaan onkin, mitä perunoille tekee keittämisen jälkeen. 

– Olen huomannut, että isoin merkitys on sillä, missä vaiheessa ja miten keittämisen lopettaa. Kun perunat alkavat olla al dente -kypsyisiä, vedet kaadetaan pois ja potut jätetään jälkilämmölle.

Perunoita ei keitetäkään kypsiksi

Kun perunat siis ovat vielä hieman raakoja, Terävä kaataa keitinveden pois ja jättää potut kattilaan kannen alle kypsymään jälkilämmöllä. 

– Laitan induktiolevyn ykköselle ja lisään kattilaan voita, suolaa ja tilliä. Sitten kansi päälle. Näin saa parhaimman lopputuloksen, Terävä lupaa.

Terävä sanoo, että tämän valmistustavan ansiosta perunat ikään kuin vetäytyvät takaisin kuoreensa ja maku paranee. Varhaisperunoiden maku muuttuu entistäkin makeammaksi, jos niiden antaa seistä tunnin verran huoneenlämmössä keittämisen jälkeen. 

– Huomasin, että tunnin jälkeen perunasta todella nousi esiin sen makeus. Myös eri lajikkeiden erot nousivat vahvemmin esille. Parhaimmalta maistuu tietenkin avomaan pottu. 

Terävä itse syö varhaisperunoiden kanssa mieluiten silliä. 

Katso resepti: Uusien perunoiden keittäminen – keittiömestarin paras ohje

Lue myös: Tässä on tulevaisuuden peruna – pottu, joka mahdollistaa sen, että uutta perunaa voisi saada keskellä talveakin

Lisää aiheesta:

Varhaisperunat kiehuvaan vai kylmään veteen? Paras tapa keittää potutParas tapa keittää varhaisperunat saattaa yllättää – Pekka Terävän nerokas metodi Paras tapa keittää varhaisperunat voi yllättää – Pekka Terävän nerokas metodi kumoaa kaiken, mitä olet aiemmin uskonut Teetkö sinäkin perunamuusin näin? Yleiselle valmistustavalle olemassa paljon parempi vaihtoehto: "Lyhyessä ajassa ja vähemmällä tiskillä"Keittiömestari Pekka Terävä keksi parhaan tavan keittää varhaisperunat – kumoaa kaiken, mitä olet aiemmin uskonut pottujen keittämisestäTv-kokki muistuttaa kotikokkien tyypillisestä virheestä – ethän kypsennä perunoita näin?
RuokaRuoanlaittoPerunaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:14
    Ruokakauppa

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • Eilen11:01
    Pasta

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • Eilen07:45
    Puuro

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa

  • 14.9.17:33
    Leivonta

    Kakkuleipuri antoi asiakkaalle tilauksen ja pyysi anteeksi – pian selvisi syy

  • 14.9.09:46
    Ruoanlaitto

    Älä pese paistinpannua heti käytön jälkeen