Maailmanlaajuinen viinihuijaus – alkoholipitoisuuksissa suuria yllätyksiä

Viiniä
Maailmalla on paljastunut suuri viinihuijaus. Colourbox

Telegraph-lehti kertoo, että viinipulloissa ilmoitetut alkoholimäärät eivät pidä välttämättä paikkaansa.

Uudenvuoden jäljiltä vaivaava päänsärky saattaa johtua siitä, että nautittu viini on sisältänyt enemmän alkoholia kuin pullon kyljessä ilmoitetaan. Asiaa tutkittuun Californian yliopistossa. Saatuja tuloksia varten tutkittiin liki 100 000 viinipulloa, jotka oli valmistettu ympäri maailmaa.

Viinipulloista 60 prosentissa alkoholimäärä oli ilmoitettu väärin

Tutkijoille selvisi, että peräti 60 prosenttia tutkituista viineistä sisälsi pullossa ilmoitettua enemmän alkoholia. Keskimäärin alkoholia oli viineissä 0,42 prosenttia ilmoitettua enemmän.

Kaikkein eniten heittoa pullossa ilmoitetun ja todellisen alkoholimäärän välillä havaittiin chileläisissä ja espanjalaisissa punaviineissä. Valkoviineistä eniten ikäviä yllätyksiä paljastui chileläisten ja amerikkalaisten viinien joukossa.

Vaikuttaa siltä, että viininvalmistajat ovat ilmiöstä harvinaisen tietoisia, sillä moni valmistaja myönsi tutkijoille, että lukuja muokattiin vastaamaan asiakkaiden odotuksia. Tämän kerrottiin johtuvan siitä, että kuluttajien uskotaan pitävän tietynvahvuisia viinejä erityisen hyvinä.

– Vain 0,4 prosenttiyksikön ero ei ehkä tunnu suurelta 13,6 tilavuusprosenttiin nähden, mutta jopa tämänkokoiset virheet voivat tässä mittakaavassa johtaa siihen, että ihmiset aliarvioivat juomansa alkoholimäärän. Tällä voi olla seurauksia sekä terveyden että liikenneturvallisuuden saralla, professori Julian Alston kalifornialaisyliopistosta kommentoi.

Tutkimuksessa huomattiin, että erityisen vähän alkoholia sisältäneiden viinien alkoholipitoisuus oli usein ilmoitettu yläkanttiin. Erityisen vahvojen viinien kohdalla ero oli päinvastainen useassa tapauksessa.

Lähde: Journal of Wine Economics, Telegraph, aiheesta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Me Naiset.

Katso video viinin matkasta pulloon Suomessa!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja