Maailmanlaajuinen viinihuijaus – alkoholipitoisuuksissa suuria yllätyksiä
Telegraph-lehti kertoo, että viinipulloissa ilmoitetut alkoholimäärät eivät pidä välttämättä paikkaansa.
Uudenvuoden jäljiltä vaivaava päänsärky saattaa johtua siitä, että nautittu viini on sisältänyt enemmän alkoholia kuin pullon kyljessä ilmoitetaan. Asiaa tutkittuun Californian yliopistossa. Saatuja tuloksia varten tutkittiin liki 100 000 viinipulloa, jotka oli valmistettu ympäri maailmaa.
Viinipulloista 60 prosentissa alkoholimäärä oli ilmoitettu väärin
Tutkijoille selvisi, että peräti 60 prosenttia tutkituista viineistä sisälsi pullossa ilmoitettua enemmän alkoholia. Keskimäärin alkoholia oli viineissä 0,42 prosenttia ilmoitettua enemmän.
Kaikkein eniten heittoa pullossa ilmoitetun ja todellisen alkoholimäärän välillä havaittiin chileläisissä ja espanjalaisissa punaviineissä. Valkoviineistä eniten ikäviä yllätyksiä paljastui chileläisten ja amerikkalaisten viinien joukossa.
Vaikuttaa siltä, että viininvalmistajat ovat ilmiöstä harvinaisen tietoisia, sillä moni valmistaja myönsi tutkijoille, että lukuja muokattiin vastaamaan asiakkaiden odotuksia. Tämän kerrottiin johtuvan siitä, että kuluttajien uskotaan pitävän tietynvahvuisia viinejä erityisen hyvinä.
– Vain 0,4 prosenttiyksikön ero ei ehkä tunnu suurelta 13,6 tilavuusprosenttiin nähden, mutta jopa tämänkokoiset virheet voivat tässä mittakaavassa johtaa siihen, että ihmiset aliarvioivat juomansa alkoholimäärän. Tällä voi olla seurauksia sekä terveyden että liikenneturvallisuuden saralla, professori Julian Alston kalifornialaisyliopistosta kommentoi.
Tutkimuksessa huomattiin, että erityisen vähän alkoholia sisältäneiden viinien alkoholipitoisuus oli usein ilmoitettu yläkanttiin. Erityisen vahvojen viinien kohdalla ero oli päinvastainen useassa tapauksessa.
Katso video viinin matkasta pulloon Suomessa!
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan