Alle kympin "kyykkyviinin" huijattiin olevan neljä kertaa kalliimpaa – täydestä meni maistajille ja voitti makutestin

0:48 Tiedätkö, mistä viinin hinta oikeasti muodostuu? Tämä on 7,5 euron ja 15 euron viinipullon ero

Tuoreen tutkimuksen mukaan halpa viini maistuu huomattavasti paremmalta, jos siihen lätkäistään kallis hintalappu. Tutkimustuloksista kertoo muun muassa uutiskanava Fox.

Videolla: Onko väliä, ostaako Alkosta 7,5 euron vai 15 euron viinin?

Halpa viini ”maistuu kalliilta”, jos sen sanotaan olevan kallista. Näin todetaan tuoreessa Food Quality and Preference -lehdessä julkaistussa kenttätutkimuksessa. Tutkimuksen mukaan ihmiset kehuvat todennäköisemmin viiniä hyvänmakuiseksi, jos heille kerrotaan sen olevan kallista – todellisesta hinnasta viis.

Tutkimus toteutettiin sveitsiläisessä Baselin yliopistossa järjestetyssä viinitastingissa, jossa 140 ihmistä maisteli sokkona erilaisia viinejä. Tiettyjen viinien kerrottiin olevan hintatasoltaan halpa, keskihintainen ja kallis ja hintojen vaihtelevan noin 8 eurosta 60 euroon. Todellisuudessa tutkimusta vetäneet psykologit olivat kuitenkin manipuloineet hintoja. Tastingissa oli myös mukana viinejä, joiden hinta oli todellinen.

"Halvin viini arvioitiin miellyttävimmäksi, kun se esiteltiin nelinkertaisella hinnalla"

Viininmaistajien tehtävänä oli arvioida juomien makua ja intensiteettiä. Maistajien maku korreloikin suoraan hinnan kanssa. Sama, aiemmin tarjoiltu viini maistui paremmalta, kun sen kerrottiin olevan kalliimpaa. 

Kun osallistujille annettiin halpaa, alle kympin ”kyykkyviiniä” ja valehdeltiin sen olevan neljä kertaa kalliimpaa, viiniä kuvailtiin paljon miellyttävämmäksi kuin aidosti kalliimpaa viiniä. Kallista viiniä tarjoillessa järjestävät huijasivat sen olevan hintaluokaltaan todella edullista. Se ei kuitenkaan vaikuttanut arvioihin. 

– Halvin viini arvioitiin miellyttävimmäksi, kun se esiteltiin nelinkertaisella hinnalla verrattuna sen todelliseen vähittäishintaan. Vaikutusta ei havaittu, kun kalliin viinin hintalappua alennettiin nelinkertaisesti, tutkijat kuvailevat ja summaavat vielä: 

– Viinissä on ehkä totuus, mutta sen subjektiivinen kokemus saattaa riippua myös hinnasta.

Toki myös edullisten viinien joukosta voi oikeasti tehdä hyviä viinilöytöjä. Suomalaisissakin viinikilpailuissa on palkittu alle kympin viinejä. Esimerkiksi Suomen suosituin punaviini maksaa Alkossa noin 8 euroa ja sen hanapakkausversio valittiin vuonna 2017 Viinilehden vuoden hanaviiniksi.

Lähde: Fox News

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja