Luulitko, että suolainen ruoka janottaa? Tekeekin oikeasti nälkäisemmäksi

lohkoperunat suolaa suolainen
Suolainen ruoka tekee nälkäiseksi. Shutterstock

Yleisen uskomuksen mukaan suolainen ruoka janottaa, mutta pitkällä tähtäimellä runsas suolan nauttiminen pikemminkin vähentää veden kulutusta, osoittaa tuore tutkimus.

Kansainvälinen tutkimusryhmä havaitsi yllättäviä tuloksia suolan vaikutuksesta elimistöön.

The Journal of Clinical Investigation -lehdessä julkaistujen tutkimustulosten mukaan runsas suolan saanti ei suinkaan lisää veden kulutusta vaan päin vastoin. Pitkällä tähtäimellä runsas suolan nauttiminen lisäsi nälän tunnetta mutta vähensi veden juontia.

Tutkimus toteutettiin kosmonauteilla, jotka osallistuivat Mars-lentoa simuloivaan kokeeseen. Kokeen aikana he elivät kuukausien ajan tarkkaan kontrolloiduissa oloissa, jolloin heidän ruokavaliotaan seurattiin tarkasti.

Koehenkilöiden päivittäinen suolan saanti puolitettiin 12 grammasta kuuteen grammaan. Tutkimusryhmä oletti, että tämän seurauksena janon tunne vähenisi. Kävi ilmi, että kosmonautit joivat vähemmän vettä noudattaessaan suolaisempaa ruokavaliota. He myös tunsivat olonsa nälkäisemmäksi suolaisen ruokavalion aikana, vaikka ruoan ravintoarvot pysyivät muuten samoina.

Keho pyrkii säästämään vettä

Selitys ilmiöön on yksinkertainen. Kun ravinto on runsassuolaista, keho pyrkii säästämään vettä. Osa vedestä palaa tällöin ureasta takaisiin elimistöön, eikä poistu normaalisti virtsan mukana. Kun elimistö säästelee vettä tällä tavoin, janon tunne vähenee.

Tutkijoiden mukaan kasvanut nälän tunne selittyy sillä, että keho kuluttaa enemmän energiaa pyrkiessään säästämään vettä.

Tutkimustuloksia testattiin myöhemmin myös hiirillä. Runsassuolaista ruokaa saaneet hiiret söivät tavallista enemmän, mutta samalla huomattiin myös muita haittavaikutuksia.

Suolaisen ruoan havaittiin lisäävän elimistön glukokortikoidipitoisuutta, jonka on aiemmin havaittu olevan yhteydessä yleisiin kroonisiin sairauksiin kuten diabetekseen, liikalihavuuteen, sydän- ja verisuonitauteihin sekä osteoporoosiin.

Lähde: Health.com

***

Suolasta keskusteltiin Studio55-lähetyksessä 26.5.2014.

Hyvä, paha suola 24:28

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.