Loppuuko peruna, uhkaako sipsipula? Selvitimme, toteutuuko kotimaisten pottujen kauhuskenaario

shutterstock_1473490409
Varastoissa olevat perunat saattavat loppua ennen uuden satokauden alkua. Shutterstock

Kotimainen varastoperuna on loppumaisillaan, eikä sitä tänä vuonna näillä näkymin riitä ainakaan kaikilla kauppaketjuilla suomalaisen varhaisperunakauden alkuun saakka.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin helmikuussa Suomea uhkaavasta perunapulasta. Luonnonvarakeskus Luke tiedotti tuolloin perunan nihkeästä varastotilanteesta. 

– Jos perunavarastojen väheneminen jatkuu samalla 23 miljoonan kilon kuukausitahdilla, niin varastoissa on jäljellä ruokaperunaa kolmeksi kuukaudeksi. Sama kolmen kuukauden kulutus on jäljellä, jos mukaan lasketaan myös ruokateollisuusperunat, totesi yliaktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen Luken tiedotteessa.

Jaakkonen kertoi tuolloin MTV Uutisille asian tarkoittavan käytännössä sitä, että ainakin jotkut perunalajikkeet voivat loppua kaupoista ennen aikojaan. Nyt, kun kolme kuukautta tuosta ennustuksesta on kulunut, mikä on perunoiden tilanne Suomessa? Selvitimme asiaa kauppaketjuilta.

Katso myös video: Jos valmistat perunat näin, tulee niistä mahtavan makuisia. Artikkeli jatkuu videon alla.

1:00
Testaa helppo perunaohje.

Varastoperunaa ei välttämättä aivan riitä uuteen varhaisperunasatoon saakka

SOK:n tuoteryhmäjohtaja Veli-Matti Puhakan mukaan varsinaisesta perunakatovuodesta ei voida puhua, mutta huono satokausi heijastuu kyllä hieman perunoiden saatavuuteen kesän kynnyksellä.

– Pitkin talvikautta uutisoitiin, että peruna on loppumassa kovinkin aikaisin tänä keväänä. Nyt alkaa hahmottua, että näillä varastoilla päästään kesäkuun alkuun. 

Puhakan mukaan tilanne on jokseenkin poikkeuksellinen, mutta ei kuitenkaan katastrofaalinen. Ei ole aivan tavallista, että edellisen kauden varastoperuna loppuu ennen uuden sadon varhaisperunoiden saapumista kauppoihin.

Mitä sitten tapahtuu, kun kotimainen varastoperuna loppuu, eikä kotimaista varhaisperunaa vielä saada?

– Aluksi tullaan menemään ruotsalaisella varhaisperunalla. Sen jälkeen alkaa kotimainen varhaisperunakausi.

Keskon näkemyksen mukaan perunapula ei ole toteutunut, eikä myöskään uhkaa toteutua. Osto- ja myyntipäällikkö Liisa Erosen mukaan viime satokauden perunoiden odotetaan riittävän kesään asti, jolloin on tarjolla jo uuden sadon perunoita. 

– Todennäköisesti edellisen kauden perunat loppuvat jonkin verran aikaisemmin kuin viime vuonna, mutta pulaa perunasta ei kuitenkaan odoteta tulevan. 

Onko sipsi- tai perunapakastepula mahdollinen?

Puhakka itse vastaa SOK:lla nimenomaan tuoretuotteista, joten muiden perunatuotteiden riittävyydestä hän ei osaa kertoa tarkkaa tietoa. 

– Sen verran pystyn kommentoimaan, että niin sanottu ruokaperuna ja teollisuuden tarpeisiin käytettävä peruna on eri asia. Käsitykseni kuitenkin on, että tavaraa ei olisi ihan riittävästi.

Perunoista jatkojalostetaan monenlaisia elintarvikkeita, kuten perunapakasteita ja perunalastuja. K-ryhmän osto- ja myyntipäällikkö Taina Ellimäki kertoo, että toistaiseksi esimerkiksi ranskanperunoiden osalta saatavuustilanne on normaali.

– Epävarmuustekijöitä on paljon, mutta tällä hetkellä tuotteita on normaalisti tarjolla. Pakasteperunoiden valmistuksessa käytetään tyypillisesti auringonkukkaöljyä, jota tuotetaan Ukrainassa. Vallitsevan maailmantilanteen johdosta on mahdollista, että öljyjen saatavuudessa esiintyy katkoksia, mikä saattaa heijastua pakasteperunoiden saatavuuteen.

Taffelin omistavan Orklan Suomen viestintäjohtaja Nina Olin kertoo, että ainakaan Taffelin perunalastuissa käytettävät perunat eivät ole loppumassa. Orkla valmistaa myös Oolannin perunapakasteita, eikä näidenkään osalta ole tiedossa saatavuusongelmia.

– Maailmantilanne on vaikuttanut myös perunan raaka-ainemarkkinaan, muun muassa lisääntyneiden kustannusten kautta. Omalta osaltamme meillä ei kuitenkaan ole häiriöitä saatavuudessa. Meillä on pitkäaikaisia sopimuksia kotimaisten perunanviljelijöiden kanssa, mikä tuo tiettyä turvaa myös raaka-ainesaatavuuteen.

Taffelillakin on kuitenkin jouduttu miettimään perunalastujen valmistuksessa käytettävää öljyä uusiksi maailmantilanteen vuoksi. 

Nyt syödään viimeisiä viikkoja edellisen sadon perunaa, ja se voi näkyä laadussa

MTV Uutisten saamien tietojen mukaan joissakin valmiiksi pakatuissa perunapusseissa on havaittu myös kuluttajien puolelta laatuongelmia. Kokonaisen perunapussillisen potut ovat saattaneet paljastua käyttökelvottomiksi. Kauppaketjujen mukaan kyse ei kuitenkaan ole mistään laajemmasta ilmiöstä. Keskolla, S-ryhmällä tai Lidlillä mitään normaalista poikkeavaa laatuongelmaa ei ole havaittu.

– Teemme itse laadunvalvontaa, kun tuotteet vastaanotetaan jakelukeskuksessa ja myymälässä hevi-osaston tuotteiden myyntikelpoisuutta tarkastetaan useita kertoja päivässä. Myöskään siellä perunoiden osalta ei ole havaittu normaalista poikkeavia laatuongelmia, kertoo Lidlin hevi-osaston päällikkö Arttu Syrjänen.

Syrjänen kuitenkin muistuttaa, että tällä hetkellä eletään varastokauden loppuviikkoja ennen uutta satoa. 

– Lisäksi viime kausi ei ollut laadultaan paras mahdollinen. Tämä voi yleisellä tasolla vaikuttaa varastokasvisten laatuun.

Samoilla linjoilla on myös SOK:n tuoteryhmäjohtaja Veli-Matti Puhakka.

– Se on jokseenkin normaalia, että laatu luonnollisesti heikkenee, kun perunat ovat olleet varastossa pitkän ajan. Laatua kyllä tarkistetaan monessa vaiheessa, Puhakka toteaa.

Viljelijät tarkistavat perunan laadun jo pottua nostettaessa ja varastoinninkin aikana laatua tarkkaillaan erilaisin pistokokein. 

Huonolaatuista tuotetta ei siis pitäisi kauppaan päätyä, mutta aina ongelmat eivät näy päällepäin.

– Jos laatuongelmaa alkaa esiintyä, niin ylensä varastoinnissa on mennyt jotain mönkään ja voi olla, että se ei heti näy päällepäin. Esimerkiksi kosteus ja lämpötila vaikuttavat perunoiden säilyvyyteen. Aina on mahdollista, että yksittäisiä huonoja tuotteita päätyy myös tiskiin.

Jos kaupasta sattuu sitten saamaan huonolaatuisen tai käyttökelvottoman perunasatsin, voi ne aina palauttaa ostopaikkaan.

Katso video: Muista hyödyntää myös perunankuoret! Sikke Sumarilta nerokas vinkki.

0:41
Oletko tajunnut tehdä tätä perunankuorille? Loistava hävikkivinkki!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja