Koronakriisi on ajanut myös suomalaiset perunatuottajat ongelmiin.
Videolla: Perunakirjailija Sanna Mansikkamäki kertoo, miksi perunaa kannattaa syödä.
Koronakriisin kurittamia yrityksiä löytyy nyt niin Suomesta kuin maailmaltakin pilvin pimein. Elintarvikealalla poikkeukselliset olosuhteet ovat vaikuttaneet rankasti muun muassa ravintoloihin, jotka ovat joutuneet viranomaispäätöksellä sulkemaan ovensa asiakkailta, take away -myyntiä lukuunottamatta.
Peruna tarvitsee nyt suomalaisten apua
Tilanne on vaikuttanut myös suomalaisiin viljelijöihin ja elintarviketuottajiin. Asiasta on tiedottanut muun muassa kasvisten puolestapuhuja Satokausikalenteri. Satokausikalenterin kehittäjä Samuli Karjulan mukaan erityisesti kotimainen peruna tarvitsee nyt kaikkien meidän apua.
– Suurin haaste tuottajille on nyt se, että suurtalouskeittiöt ja koulut ovat kiinni, ja niihin ei mene perunaa. Ruokakaupoista perunaa ostetaan kyllä normaalisti, mutta jos miettii kokonaiskulutusta, niin suurtalouskeittiöpuolelta tulee tuottajille iso kakku.
Koska perunoiden menekki ei ole nyt niin kovaa, ylivuotista perunaa jää jäljelle, mikä vaikuttaa myös kesän kasvatussuunnitelmiin. Pälkäneen Aitoossa perunajalosteita, kuten rieskaa ja perunapastaa valmistava Heikki Penttilä sanoo, että perunan kulutuksen pitäisi nyt kasvaa merkittävästi, ettei varastossa oleva sato päädy Suomessa kompostiin.
– Vaikka ylijäämä jauhettaisiin kesällä perunajauhoksi, niin siitä ei jää tuottajalle kuin lasku rahtikuluista, Penttilä toteaa.
