Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalaiset hamstrasivat makaronia ja unohtivat yhden oleellisen asian – pian voi edessä olla iso perunakriisi: "Nyt olisi huikea mahdollisuus hyödyntää..."

7:23Vuoden kotimainen keittokirja ylistää perunaa: Tämän takia pottua kannattaa syödä
Julkaistu 16.04.2020 12:30

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Koronakriisi on ajanut myös suomalaiset perunatuottajat ongelmiin. 

Videolla: Perunakirjailija Sanna Mansikkamäki kertoo, miksi perunaa kannattaa syödä. 

Koronakriisin kurittamia yrityksiä löytyy nyt niin Suomesta kuin maailmaltakin pilvin pimein. Elintarvikealalla poikkeukselliset olosuhteet ovat vaikuttaneet rankasti muun muassa ravintoloihin, jotka ovat joutuneet viranomaispäätöksellä sulkemaan ovensa asiakkailta, take away -myyntiä lukuunottamatta. 

Peruna tarvitsee nyt suomalaisten apua

Tilanne on vaikuttanut myös suomalaisiin viljelijöihin ja elintarviketuottajiin. Asiasta on tiedottanut muun muassa kasvisten puolestapuhuja Satokausikalenteri. Satokausikalenterin kehittäjä Samuli Karjulan mukaan erityisesti kotimainen peruna tarvitsee nyt kaikkien meidän apua. 

– Suurin haaste tuottajille on nyt se, että suurtalouskeittiöt ja koulut ovat kiinni, ja niihin ei mene perunaa. Ruokakaupoista perunaa ostetaan kyllä normaalisti, mutta jos miettii kokonaiskulutusta, niin suurtalouskeittiöpuolelta tulee tuottajille iso kakku.

Koska perunoiden menekki ei ole nyt niin kovaa, ylivuotista perunaa jää jäljelle, mikä vaikuttaa myös kesän kasvatussuunnitelmiin. Pälkäneen Aitoossa perunajalosteita, kuten rieskaa ja perunapastaa valmistava Heikki Penttilä sanoo, että perunan kulutuksen pitäisi nyt kasvaa merkittävästi, ettei varastossa oleva sato päädy Suomessa kompostiin.

– Vaikka ylijäämä jauhettaisiin kesällä perunajauhoksi, niin siitä ei jää tuottajalle kuin lasku rahtikuluista, Penttilä toteaa.

"Huikea mahdollisuus hyödyntää se tuotettu peruna"

peruna perunoita perunat

Moni suomalainen on nyt hamstrannut kotinsa kuivakaappeihin muun muassa makaronia ja riisiä, koska tuotteet mielletään hyväksi kotivaraksi. Penttilä uskoo, että nämä kuivatuotteet eivät kuitenkaan todellisuudessa ole päätyneet kotivaraksi, vaan suoraan ruoanlaittoon. 

– Nyt olisi ihmisillä ihan huikea mahdollisuus hyödyntää se tuotettu peruna. Käytetään ne kotimaiset varastot loppuun, sillä siitä tulee moninkertainen vahinko, jos perunat päätyvät kompostiin.

Penttilän mukaan vallitseva tilanne sotkee kylvön ennakointia ja se voi aiheuttaa ongelmia ensi talven varastotilanteeseen. Tilanne on parempi isommilla perunatuottajilla, jotka saavat suurtalouskeittiöille tarkoitetut perunansa helpommin ohjattua keskusliikkeiden kautta kauppoihin. Pientuottajat kuitenkin kärsivät. 

Myös Satokausikalenterin Samuli Karjula kannustaa nyt suomalaisia perunalaareille.

– Jengi on hamstrannut kaapit täyteen riisiä ja muuta. Nyt voisi käyttää sitä perunaa enemmän kuin normaalisti. Vaikka perunaa syödäänkin Suomessa yli 50 kiloa henkeä kohden vuodessa, niin ei se päivätasolla vielä kovin paljoa ole. Kulutusta voisi nostaa.

Helsingin Uutiset kertoi huhtikuussa, että perunan käyttö on Suomessa pudonnut 1960-lukuun verrattuna jopa puoleen. Kun silloin perunaa kului noin 104 kiloa asukasta kohden, nykyisin perunaa kuluu vain noin 52 kiloa henkilöä kohden.

Lue myös: Heikki keksi lokakuun 2. päivä keittiön pöydän vieressä huikean perunaruoan, josta povataan hittiä: ”Kuidut kohdillaan ja viljoja vähemmän kaloreita”

Lisää aiheesta:

Loppuuko peruna, uhkaako sipsipula? Selvitimme, toteutuuko kotimaisten pottujen kauhuskenaarioLoppuuko suomalainen peruna oikeasti kaupoista? Asiantuntija kertoo perunapulan syyt ja seurauksetOstitko sinäkin? Yhden tuotteen myynti kasvoi kesällä ruokakaupoissa selvästi eniten: "On selvää, että koronatilanne näkyy"Joko olet kokeillut nerokasta kikkaa? Sannan niksi täydelliseen perunamuusiin: "Voitteko kuvitella, että muusin voi tehdä näin?"Sanna ärsyyntyi makaronibuumista – perunaguru vinkkaa pelastajan, jonka voi ostaa pakastealtaastakin: "Tulee terveellisempi ja paremman makuinen ruoka"Suomalaiskauppoihin vyöryy nyt ennennäkemätön peruna, jota huippukokitkin ylistävät maailman parhaaksi: "Aivan huikea maku"
RuokaKoronavirusMakuja
Varastossa olevan kotimaisen perunan syöminen olisi nyt tärkeä ekoteko.Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 10:44
    Viiden jälkeen

    Huippukokin vinkki: "Nostaa monet arkiruoatkin heti vähän ravintolamaisemmaksi"

  • Eilen18:46
    Takaisinvedot

    Ostitko tämän suklaalevyn? Palauta takaisin kauppaan!

  • Eilen17:13
    Kasvikset

    Vappu Pimiän ehdoton suosikkiraaka-aine: "Superedullista ja todella monikäyttöistä"

  • Eilen11:24
    Arkiruoka

    Kermaista lohipastaa hehkutetaan: "Kastike valmistuu muutamassa minuutissa"

  • Eilen07:45
    Halpa vs. kallis

    Halvimpien leikkeleiden makutesti kuumensi tunteita: "Traumaattinen kokemus"