Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Lihojen todellinen ero: Lammasta vai karitsaa ruokakaupasta?

Monen suomalaisen pääsiäispöytään kuuluu lampaan- tai karitsanliha.
Monen suomalaisen pääsiäispöytään kuuluu lampaan- tai karitsanliha.Shutterstock
Julkaistu 16.04.2025 10:09(Päivitetty 16.04.2025 10:36)

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Mitä eroa on lampaalla ja karitsalla, ja miten ero ilmenee lihaa kokatessa?

Pääsiäinen lähestyy ja moni suunnittelee jo juhlapöydän antimia. Pääsiäinen onkin joulun ohella yksi suurimmista ruokajuhlistamme.

Pääsiäisen parhaat reseptit löydät Makuja-reseptipankista.

Perinteisiin pääsiäisruokiin lukeutuvat meillä muun muassa mämmi, pasha ja lammas. Pääsiäislampaalla on pitkä historia ja lammaspaistia on K-ruoka-sivuston mukaan tiettävästi syöty osana pääsiäisateriaa jo 600-luvulla. Perinteellä on kristilliset juuret. Suomessa pääsiäislammasta on syöty yleisesti vasta 1900-luvulla.

Lue myös: Supermehevää lihaa pääsiäiseksi: Parhaat pääsiäislammas- ja karitsaohjeet

Suosittuihin pääsiäisresepteihin kuuluvat muun muassa lammaspaisti, lampaanfilee, karitsanpotka, karitsankare ja lampaanviulu. Ruokakauppojen lihatiskeillä on tarjolla monipuolisesti eri ruhonosia, eikä kaikille ole täysin itsestäänselviä niiden erot.

Mitä eroa on lampaan- ja karitsanlihalla?

Karitsa ja lammas ovat sama eläin. Lihakeskusliitto kertoo, että nimitysten ero perustuu eläimen ikään. Karitsasta tulee lammas, kun se täyttää vuoden. 

Mitä tulee eläimen lihaan, lampaan ja karitsan suurimpana erona on lihan koostumus: karitsanliha on lampaaseen verrattuna vähärasvaisempaa ja sen lihaskudos on koostumukseltaan pienisyistä.

Reinin Lihan Pirjo Passinen kertoi Ylelle jo vuonna 2013 lampaan- ja karitsanlihan eroista. Passisen mukaan erot on hyvä tietää, jos haluaa varmasti hyvää lihaa pöytään.

– Karitsan vähärasvainen liha on maultaan hieman hienoaromisempaa. Siitä puuttuu tämä niin sanottu villasukkalisä, mikä lampaassa herkemmin on sen isomman rasvapitoisuuden myötä, Passinen totesi.

Katso myös: Näillä keittiömestarin vinkeillä saat maukasta karitsaa pääsiäispöytään! 

8:31Keittiömestarin vinkeillä maukasta karitsaa pääsiäispöytäänKeittiömestari Mikael von Lüders kertoo vinkit!

Lue myös: Parasta pääsiäislammasta! Vältä moka pakastetun lihan kanssa: "Muuten voi tulla kuivaa lihaa"

Lähteet: Lihakeskusliitto, K-ruoka, Yle

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran huhtikuussa 2023.

Lisää aiheesta:

Parasta pääsiäislammasta! Vältä moka pakastetun lihan kanssa: "Muuten voi tulla kuivaa lihaa"Helppo perunalisuke pääsiäispöytään! Pekka Terävä kehuu: "Maku on todella täyteläinen"Kari Aihinen vinkkaa: Näin saat pääsiäisruoat halvemmallaLammasta vai karitsaa kaupasta? Tämä on lihojen todellinen eroNäin eri puolella Suomea syödään pääsiäisenä – ajankohta vaikuttaa erityisesti yhden ruoan menekkiin: "Tulee varmasti olemaan yksi suosikeista"Keittiömestari ylistää: Liha, joka kannattaa ehdottomasti valita pääsiäispöytään – "hienostuneempi maku"
LihaRuokaPääsiäinenMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • 22.10.08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • 9.10.18:22
    Kasvisruoka

    Kasvismakkara canceloitiin: Kysyimme tekoälyltä ja kansalta, mitä nimeä siitä nyt pitäisi käyttää

  • 28.9.09:44
    Ruoka

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat

  • 17.9.07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos