Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Lammasta vai karitsaa kaupasta? Tämä on lihojen todellinen ero

7:25Keittiömestari Pekka Terävä näyttää, miten karitsasta saa valmistettua täydellistäKATSO MYÖS VIDEO: Keittiömestari Pekka Terävä näyttää, miten karitsasta saa valmistettua täydellistä.
Julkaistu 04.04.2023 11:22

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Mitä eroa on lampaalla ja karitsalla, ja miten ero ilmenee lihaa kokatessa?

Pääsiäinen lähestyy ja moni suunnittelee jo juhlapöydän antimia. Pääsiäinen onkin joulun ohella yksi suurimmista ruokajuhlistamme.

Pääsiäisen parhaat reseptit löydät Makuja-reseptipankista.

Perinteisiin pääsiäisruokiin lukeutuvat meillä muun muassa mämmi, pasha ja lammas. Pääsiäislampaalla on pitkä historia ja lammaspaistia on K-ruoka-sivuston mukaan tiettävästi syöty osana pääsiäisateriaa jo 600-luvulla. Perinteellä on kristilliset juuret. Suomessa pääsiäislammasta on syöty yleisesti vasta 1900-luvulla.

Lue myös: Supermehevää lihaa pääsiäiseksi: Parhaat pääsiäislammas- ja karitsaohjeet

Suosittuihin pääsiäisresepteihin kuuluvat muun muassa lammaspaisti, lampaanfilee, karitsanpotka, karitsankare ja lampaanviulu. Ruokakauppojen lihatiskeillä on tarjolla monipuolisesti eri ruhonosia, eikä kaikille ole täysin itsestään selviä niiden erot.

Mitä eroa on lampaan- ja karitsanlihalla?

Karitsa ja lammas ovat sama eläin. Lihakeskusliitto kertoo, että nimitysten ero perustuu eläimen ikään. Karitsasta tulee lammas, kun se täyttää vuoden. 

Mitä tulee eläimen lihaan, lampaan ja karitsan suurimpana erona on lihan koostumus: karitsanliha on lampaaseen verrattuna vähärasvaisempaa ja sen lihaskudos on koostumukseltaan pienisyistä.

Reinin Lihan Pirjo Passinen kertoi Ylelle jo vuonna 2013 lampaan- ja karitsanlihan eroista. Passisen mukaan erot on hyvä tietää, jos haluaa varmasti hyvää lihaa pöytään.

– Karitsan vähärasvainen liha on maultaan hieman hienoaromisempaa. Siitä puuttuu tämä niin sanottu villasukkalisä, mikä lampaassa herkemmin on sen isomman rasvapitoisuuden myötä, Passinen totesi.

Lue myös: Kinderkakku on varma hittiherkku: Helppo suklaakakku, joka valmistuu nopeasti!

Lähteet: Lihakeskusliitto, K-ruoka, Yle

Lisää aiheesta:

Lihojen todellinen ero: Lammasta vai karitsaa ruokakaupasta?Parasta pääsiäislammasta! Vältä moka pakastetun lihan kanssa: "Muuten voi tulla kuivaa lihaa"Kari Aihinen vinkkaa: Näin saat pääsiäisruoat halvemmallaPekka Terävä ylistää helppoa perunalisuketta pääsiäispöytään: "Todellinen klassikko"Näin eri puolella Suomea syödään pääsiäisenä – ajankohta vaikuttaa erityisesti yhden ruoan menekkiin: "Tulee varmasti olemaan yksi suosikeista"Keittiömestari ylistää: Liha, joka kannattaa ehdottomasti valita pääsiäispöytään – "hienostuneempi maku"
LihaRuokaPääsiäinenMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos

  • 5.9.17:31
    Mitä ihmettä?

    Vegaanin palopelastajan ensimmäinen työpäivä: 20 000 kiloa palavaa pihviä

  • 18.8.10:36
    Ruoka

    Valmislihiksessä täytettä alle ruokalusikallinen: "Voiko tätä muka kutsua lihapiirakaksi?"

  • 13.8.20:06
    Sairaudet ja taudit

    Atrian tilalla sikaruttoa – jo toinen tapaus tänä kesänä

  • 13.8.16:16
    Jauheliha

    Naudanlihan hinta noussut edelleen hurjasti