Näin hintojen nousu näkyy juhannuksen ruokaostoksilla – "Ostan, vaikka se maksaisikin vähän enemmän"

Kurkistimme maanantaishoppailijoiden ostoskärryihin – Milloin on paras aika tehdä juhannusostokset? 4:00
Katso video: Kurkistimme juhannusviikon ruokashoppailijoiden ostoskärryihin. Milloin on paras aika tehdä juhannusostokset?

Ruoan hinnan nousu mietityttää kuluttajia. Etenkin liha- ja viljatuotteet ovat kallistuneet. Kuinka se vaikuttaa juhannuspyödän kattaukseen?

K-citymarket Malmin kauppias Teemu Tikkala toteaa, että ruokakaupoissa on valmistauduttu tavalliseen juhannusruuhkaan. 

– Vilkkauden määrä on vielä vähän mysteeri, koska ihmiset saattavat lähteä tänä vuonna enemmän ulkomaille. Mutta odotamme melko normaalia juhannusviikkoa.

Aaatonaatto on Tikkalan mukaan ylivoimaisesti vilkkain päivä. Silloin ihmiset suuntaavat ruokaostoksille.

– Itse toivoisin, että tultaisiin vähän aikaisemmin, ettei tulisi niin hirveää piikkiä. Toisissa kaupoissa vilkkaus voi näkyä vielä juhannuspäivänäkin, esimerkiksi saaristossa ruokakaupoissa.

Ruoan hinnan nousu mietityttää kuluttajia 

Luonnonvarakeskuksen mukaan ruoan hinnan on ennustettu nousevan jopa 10 prosenttia loppuvuoteen mennessä. Ruoan hinnan nousua vauhdittaa sähkön ja polttoaineiden kallistuminen.

– Kyllä tietysti jonkin verran on inflaatiopainetta. Pyrimme kuitenkin pitämään hyvillä kärkitarjouksilla hinnat kurissa. Etenkin perustuotteissa, kuten makkaroissa ja perunoissa.

Näkyykö hintojen nousu kauppiaan mielestä juhannusta viettävän kukkarossa?

– En usko, että siitä tarvitsee kovaa huolta kantaa. Toki jos satsaa tänä juhannuksena vaikka erikoislihoihin, niin se näkyy enemmän kukkarossa. Mutta perustuotteissa pyrimme pitämään hinnan sopivana.

"Kyllä se pistää pikkusen mietiyttämään"

K-citymarketissa asioinut Jarmo luottaa perinteisiin juhannusruokiin. Ostoskärryyn on pudonnut silliä, uusia perunoita, makkaraa, vihanneksia ja tilliä.

Jarmo on huomannut ruoan hinnan nousun.

– Kyllä se pistää pikkusen mietityttämään. Täytyy katsoa hintoja vähän enemmän kuin ennen. Joissain tuotteissa kallistuminen näkyy selkeämmin kuin toisissa.

Hannu Tuovinen ostaa kalaa juhannuspöytään. Lisäksi perinteeseen kuuluu yläsavolaiset muurinpohjaletut, joita hän tekee joka vuosi.

– Kalasta pidän ja juhannuksenakin, vaikka se maksaisi vähän enemmän, sitä ostan.

Tuovinen on huomannut kalan hinnan nousun.

– Etenkin lohi maksaa enemmän.

Kovimmat nousupaineet ruoan hinnoissa on lihatuotteissa. Taustalla on viljan hintojen raju nousu, joka johtuu lannoitteiden kallistumisesta sekä Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan. Ukraina ja Venäjä ovat isoja viljan ja öljykasvien tuottajia.

Katso, mitä tarttuu yksinhuoltajaäidin ostoskoriin ruoan hinnan noustessa 2:14

Lue myös:

    Uusimmat