"Lauantain saunaillat, lasi Jaffaa ja..." – muistatko sinäkin tämän legendaarisen herkkuleivän?

Lauantaimakkara ranskanleipä
Lauantaimakkaraleipä on monille tuttu herkku lapsuudesta. Lehtikuva / Tampereen lihajaloste

Milloin sinä olet viimeksi syönyt klassisen retroherkun, lauantaimakkaraleivän?

Perinneruokaa prkl -blogia pitävän Mika Rampan uunituoreessa keittokirjassa sukelletaan perinteisen suomalaisen keittiön maailmaan. Mukana on esimerkiksi klassikkoherkku lauantaimakkaraleipä, mutta hieman uudella tapaa valmistettuna.

– Lauantain saunaillat, lasi Jaffaa ja lauantaimakkaraleipä. Muistatko sinäkin tämän kombon? Valmistin leivät tällä kertaa toastin muodossa ystävälleni, joka haaveili tuosta lapsuuden suosikkiruoasta, Rampa kertoo kirjassaan. 

Lauantaimakkara-toast

4 cm:n pala lauantaimakkaraa
4 tl sinappia
8 paahtoleipäviipaletta
8 siivua voimakasta juustoa
1 rkl voita paistamiseen

Viipaloi lauantaimakkara 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Voitele paahtoleipäviipaleet sinapilla. Ota neljä paahtoleivän palaa ja laita niiden päälle siivut lauantaimakkaraa ja kaksi siivua juustoa. Laita loput paahtoleivät kansiksi ja paina se tiiviisti kiinni.

Paista toasteja paistinpannulla voissa miedolla lämmöllä muutama minuutti per puoli. 

Tarjoile esimerkiksi kylmän Jaffan kanssa.

Resepti: Mika Rampa, Perinneruokaa prkl (Tammi, 2017)

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.