Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Lasimestarin silliä joulupöytään? Nappaa helpot silli- ja silakkareseptit

9:21Vinkkejä joulupöytään: Joulukalojen valmistaminen kannattaa aloittaa jo nytKatso videolta, kuinka helposti joulupöytään valmistuvat valkosipuli- ja sinappisilakat sekä ranskalainen sipulisilli.
Julkaistu 10.12.2024 17:01

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Monen suomalaisen joulupöytään kuuluvat erilaiset silli- ja silakkaruoat, kuten lasimestarin silli. Nappaa alta joulun suosikkireseptejä.

Erilaiset kalaherkut ovat olennainen osa monen joulupöytää. Joulusillit helpottavat myös joulustressiä, sillä ne voi valmistaa hyvissä ajoin ennen joulua. Niiden maku kun vain paranee jääkaapissa maustuessa, muistuttaa Pro Kala ry tiedotteessaan.

Nappaa alta joulun suosituimpia kalareseptejä. 

Katso myös reseptit: Valkosipulisilakat, sinappisilakat ja ranskalainen sipulisilli

Lasimestarin silli

lasimestarin-silliLasimestarin silli on perinteinen jouluherkku, joka kannattaa valmistaa hyvissä ajoin ennen joulua. Joulun kalaherkkuja voi antaa myös lahjaksi kauniissa lasipurkissa.

Pro Kala ry

1,5 dl vettä
1,5 dl sokeria
1 dl etikkaa
1 tl kokonaisia maustepippureita
1 tl kokonaisia valkopippureita
3 rkl sinapinsiemeniä
4 laakerinlehteä
1 tl kokonaista neilikkaa
1 sipuli
1 porkkana
2 kevytsuolattua sillifileetä

  1. Liota kevytsuolattuja sillifileitä vedessä 2-3 tuntia, vaihda välillä vesi.
  2. Kiehauta vesi, sokeri, etikka ja mausteet kattilassa. Jäähdytä.
  3. Viipaloi sipuli ja porkkana.
  4. Huuhtele sillifileet kylmällä vedellä ja viipaloi.
  5. Lado sillipalat kannelliseen purkkiin kerroksittain porkkanan ja sipulin kanssa. Jätä päällimmäiseksi sipulirenkaita.
  6. Kaada jäähtynyt liemi päälle. Anna sillin maustua jääkaapissa pari päivää.

Piparjuuri-omenasilli

piparjuurisilliTämä raikas kalaruoka on helppo valmistaa.Pro Kala ry

2 kevyesti suolattua sillifileetä
1 punainen omena
2 dl majoneesia
1 dl créme fraîchea tai smetanaa
3 rkl tuoretta piparjuurta raastettuna
2 rkl ruohosipulia hienonnettuna

  1. Liota kevytsuolattuja sillifileitä vedessä 2–3 tuntia, vaihda välillä vesi.
  2. Pilko silli ja omena sentin kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Tanskalainen siiderietikka-silli

tanskalainen-siiderietikkasilliTämä kalaruoka saa makua muun muassa katajanmarjoista.Pro Kala ry

8 kevytsuolattua sillifileetä
2 punasipulia
3 porkkanaa
1 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
1 dl siideriviinietikkaa
1 dl ruokokidesokeria
1 l vettä
3 laakerinlehteä
1 rkl kokonaisia mustapippureita
1 rkl katajanmarjoja
1 rkl korianterinsiemeniä
2 rkl sinapinsiemeniä

Tarjoiluun:

ruisleipää
puolikas puntti tuoretta tilliä

  1. Liota kevytsuolattuja sillifileitä vedessä 2–3 tuntia, vaihda välillä vesi.
  2. Kuori sipulit ja porkkanat. Leikkaa sipulit ohuiksi lohkoiksi ja viipaloi porkkanat.
  3. Laita kaikki ainekset silliä lukuun ottamatta kattilaan ja keitä hiljalleen noin 20 minuuttia, kunnes jäljellä on noin kolme neljännestä alkuperäisestä nestemäärästä. Siirrä jäähtymään. Liemi saostuu vielä jäähtyessään.
  4. Varaa huolellisesti puhdistettu reilun kokoinen lasipurkki. Laita sillifileet purkkiin ja annostele jäähtynyt mausteliemi ja vihannekset sillien päälle. Anna maustua kylmässä 2–3 vuorokautta.
  5. Paloittele sillifileet haarukkapaloiksi. Tarjoa ruisleivän, tuoreen tillin ja mausteliemessä marinoitujen vihannesten kanssa. Sillit säilyvät avaamattomana kylmässä pari kuukautta.

Tillisilakat

tillisilakatTillisilakoiden kanssa voi syödä vaikkapa perunoita ja saaristolaisleipää.Pro Kala ry

1 kg silakkafileitä

Mausteliemi:
2,5 dl väkiviinaetikkaa
2,5 dl sokeria
8 dl vettä
1,5 rkl merisuolaa

Tilliöljy:
puoli punttia tilliä
1 dl öljyä
1 tl suolaa

Tilli-sinappikastike:
1 dl kotimaista väkevää sinappia
0,5 dl Dijonin sinappia
1 dl sokeria
3 keltuaista
0,5 dl valkoviinietikkaa
4 g suolaa
2 dl tilliöljyä
1 dl appelsiinimehua

  1. Sekoita mausteliemen ainekset keskenään. Laita silakat liemeen maustumaan yön yli jääkaappiin.
  2. Valmista aluksi tilliöljy. Kuumenna litra vettä kiehuvaksi ja mausta suolalla. Kasta tillit varsineen kuumaan veteen minuutiksi ja huuhtele kylmällä vedellä. Purista ylimääräinen vesi pois. Yhdistä tilli ja öljy. Aja tasaiseksi sauvasekoittimella.
  3. Valmista tillikastike majoneesin tapaan: Sekoita kaikki ainekset öljyä ja appelsiinimehua lukuun ottamatta keskenään. Sekoita voimakkaasti ja kaada tilliöljy joukkoon ohuena nauhana. Ohenna lopuksi appelsiinimehulla. Kastikkeen tulee olla sakeaa koska silakoista tuleva neste ohentaa kastiketta joka tapauksessa.
  4. Ota silakat mausteliemestä ja laita valumaan lävikköön vartiksi. Sekoita valutetut silakat tilli-sinappikastikkeen joukkoon ja anna taas maustua yön yli jääkaapissa.

Katso myös resepti: Sillikaviaari

Lue myös: 

Tee tämä graavilohikikka jo nyt – säästät jouluna rahaa ja aikaa

Ovatko vakuumiin pakatut graavikirjolohet oikeasti hyviä? Suosikki selvisi makutestissä

Mikä on graavilohen ja kylmäsavustetun lohen ero?

Ehkä maailman paras kalakeitto? Tämä on Harri Syrjäsen "törkeän hyvän" reseptin salaisuus

Lähde: Pro Kala ry

Lisää aiheesta:

MasterChef Suomi: Marskin kuharulla, Iinan ja Pilvin reseptiNäin valmistat kukkakaalin uudella tavalla – kokeile herkullista satay-kastikettaJouluherkut taipuvat helposti vegaanisiksi – graavilohelle ja sinappisillille yllättävät korvaajatErikoisesta sillireseptistä kesän hitti – näyttävä tarjottava vieraille!Lohifileetä jauhetun hauen ja punaviinivoikastikkeen keraKolmen sortin silakkaa
JouluruokaRuokaKalaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Jouluruoka
  • 15.9.17:14
    Ruoka

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • 27.12.202417:34
    Ruoka

    Näin joululaatikoille kannattaa nyt tehdä

  • 26.12.202417:33
    Ruoka

    Kuinka kauan joulukinkku säilyy? Asiantuntija kertoo takarajan

  • 26.12.202409:42
    Suklaa

    Arto löysi laatikostaan yli 14 vuotta vanhoja konvehteja – avaamattoman rasian sisältö yllätti mikrobiologinkin

  • 25.12.202417:32
    Suklaa

    Yksi konvehti on joulun inhokki – syötkö sinä?