Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Laivamatkailun uusi vetonaula muuttanut käyttäytymistä: ”Örvellys on jäänyt vähemmälle”

Ruokamatkailu valittiin vuonna 2014 yhdeksi nousevaksi hyvinvointimatkailutrendiksi.
Ruokamatkailu valittiin vuonna 2014 yhdeksi nousevaksi hyvinvointimatkailutrendiksi.
Julkaistu 07.06.2015 14:06
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Ruoan merkitys matkailussa on kasvanut viime vuosina kovaa vauhtia, ja ruokaelämysten vuoksi matkustetaan nykyisin pitkiäkin matkoja. Ilmiö näkyy myös laivamatkailussa. 

Matkailuun erikoistunut tutkija Ian Yeoman ennusti jo muutama vuosi sitten raportissaan ruokamatkailun lisääntyvän voimakkaasti. Ruokamatkailu-ilmiötä selittää Yeomanin mukaan erityisesti yksilöllistyminen. Matkailussa paikallisuus ja autenttisuus ovat nousseet yhä tärkeämpään rooliin. Ruoan avulla halutaan luoda ikimuistoisia ja ainutlaatuisia kokemuksia. 

"Örvellys on jäänyt vähemmälle"

Ruokamatkailuilmiön on huomannut myös Viking Linen Plate-ravintolan keittiömestari Tom Laaksonen. Hän kertoo ruoan perässä matkailun lisääntyneen huomattavasti myös laivamatkailussa. 

– Laivoille tullaan yhä enemmän ennen kaikkea syömään. Örvellys on jäänyt huomattavasti vähemmälle, Laaksonen kertoo.

Vaikka laivojen ravintoloista haetaankin yhä enemmän uusia makuja ja elämyksiä, aivan villeiksi ravintoloiden keittiöissä ei silti voida heittäytyä. Hyvään suuntaan ollaan kuitenkin menossa, Laaksonen toteaa.

– Aivan samoja juttuja ei voida tehdä kuin maissa. Osa asiakkaista kaipaa kuitenkin perusmakuja, keittiömestari kertoo.  

Ikääntyvä väestö ja kasvanut varallisuus ovat myös kasvattaneet osaltaan ruokamatkailua. Nykyaikana vanhempi väestö haluaa kokea yhä enemmän uusia elämyksiä ja panostaa omaan hyvinvointiinsa.

Suurin kasvava ruokamatkailijoiden ryhmä löytyy kuitenkin nuorista, jotka haluavat ennakkoluulottomasti tutustua uusiin ruokakulttuureihin. 

Suosion salaisuus löytyy ruokaohjelmista

Ihmiset ovat tulleet myös yhä tietoisemmiksi omista ruokavalinnoistaan ja haluavat toteuttaa niitä myös matkoilla. Paikallisten tuotteiden suosiminen ja ruoan alkuperätuntemus saavat ihmiset matkaamaan tuotteiden ja raaka-aineiden alkulähteille.

Paikallisten tuotteiden ja luomuruoan suosiminen näkyvät yhä enemmän myös kotimaan matkailussa. Tästä kertovat erilaiset maatilatorit ja lähiruokamyymälät. 

Vaikka tietoisuus ruoasta on lisääntynyt, ei televion vaikutustakaan pidä vähätellä. Suositut ruokaohjelmat innostajat omalta osaltaan katsojia ruokamatkailun maailmaan. Kukapa meistä ei haluaisi matkata Italiaan nähtyään Jamie Oliver kokkaavan Toscanan rinteillä?

Lähteet: Wellnesstourismworldwide.com, Matkailu.org, Hospitalitynet.org, Viking Line

Lisää aiheesta:

Suomalaisessa ruoassa on yksi selvä myyntivaltti – positiivinen yllätys turisteilleSuomessa kasvaa nyt inkivääri-ipanoita ja parsakaalipalleroita – K-ryhmässä havaittiin selkeä hittituote lapsiperheiden keskuudessa: "Valtava suosio, jolle ei näy loppua"Pitkän linjan keittiöpäällikkö hehkuttaa Suomen ravintolatarjontaa: "Parempi kuin koskaan ennen""Ruokavuosi 2018 tulee olemaan kaikkien aikojen mielenkiintoisin" – mitä ravintoloissa syödään ensi vuonna?Käppäilyruoka ja jatkuva puputtaminen – nämä ovat nykyajan suurimpia ruoka-ilmiöitäNäin hurjasti laivojen juomakulttuuri on muuttunut Suomessa: "Ihmiset ovat valmiita maksamaan"
RuokamatkailuMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruokamatkailu
  • 17.7.14:35
    Ravintolat

    Brittilehti listasi Helsingin parhaat ravintolat

  • 1.6.17:32
    Ruoka

    Suomalaisessa ruoassa on yksi selvä myyntivaltti – positiivinen yllätys turisteille

  • 19.1.19:20
    Matkailu

    Suomen matkailu tarvitsee Taylor Swift -ilmiön: Vuodessa yli miljoonan matkailijan vaje, heistä 800 000 venäläisiä

  • 15.11.202412:32
    Ruoka

    Yllättävästä ruoasta tullut hitti laivojen joulubuffetissa – moni syö tietämättään

  • 03.02.202409:43
    Ruoka

    Ruotsinlaivan listalle tuli vuonna 1990 mullistava ruokalaji, jonka perässä monet edelleen matkustavat