Ruoan merkitys matkailussa on kasvanut viime vuosina kovaa vauhtia, ja ruokaelämysten vuoksi matkustetaan nykyisin pitkiäkin matkoja. Ilmiö näkyy myös laivamatkailussa.
Matkailuun erikoistunut tutkija Ian Yeoman ennusti jo muutama vuosi sitten raportissaan ruokamatkailun lisääntyvän voimakkaasti. Ruokamatkailu-ilmiötä selittää Yeomanin mukaan erityisesti yksilöllistyminen. Matkailussa paikallisuus ja autenttisuus ovat nousseet yhä tärkeämpään rooliin. Ruoan avulla halutaan luoda ikimuistoisia ja ainutlaatuisia kokemuksia.
"Örvellys on jäänyt vähemmälle"
Ruokamatkailuilmiön on huomannut myös Viking Linen Plate-ravintolan keittiömestari Tom Laaksonen. Hän kertoo ruoan perässä matkailun lisääntyneen huomattavasti myös laivamatkailussa.
– Laivoille tullaan yhä enemmän ennen kaikkea syömään. Örvellys on jäänyt huomattavasti vähemmälle, Laaksonen kertoo.
Vaikka laivojen ravintoloista haetaankin yhä enemmän uusia makuja ja elämyksiä, aivan villeiksi ravintoloiden keittiöissä ei silti voida heittäytyä. Hyvään suuntaan ollaan kuitenkin menossa, Laaksonen toteaa.
– Aivan samoja juttuja ei voida tehdä kuin maissa. Osa asiakkaista kaipaa kuitenkin perusmakuja, keittiömestari kertoo.
Ikääntyvä väestö ja kasvanut varallisuus ovat myös kasvattaneet osaltaan ruokamatkailua. Nykyaikana vanhempi väestö haluaa kokea yhä enemmän uusia elämyksiä ja panostaa omaan hyvinvointiinsa.

