"Ruokavuosi 2018 tulee olemaan kaikkien aikojen mielenkiintoisin" – mitä ravintoloissa syödään ensi vuonna?

ravintola kattaus
Yksinkertaisuus on asia, joka näkyy ravintoloiden ruokalistoissa ensi vuonna. Shutterstock

Ensi vuonna ravintoloissa syödään yhä enemmän kasviksia ja perinteisiä suomalaisia raaka-aineita. 

Mitä suomalaisissa ravintoloissa tarjotaan ensi vuonna? Vastaus tähän kysymykseen selviää tuoreesta Kespron ruokailmiö 2018 -tutkimuksesta, jota varten haastateltiin seitsemää ruoka-alan visionääriä ja 156 suomalaista itsenäistä ravintolaa ympäri Suomea. Vastausten perusteella on nyt koottu yhteen listaus asioista, joiden uskotaan yleistyvän ensi vuonna suomalaisissa ravintoloissa.

– Ruokavuosi 2018 tulee olemaan kaikkien aikojen mielenkiintoisin. Syy tähän löytyy siitä, että kilpailu kiristyy, ja samaan aikaan toimijoilla on yhä enemmän työkalupakissaan työkaluja, joita käyttää. Näin heidän tarjoamastaan tulee yhä mielenkiintoisempaa, ennustaa tutkimukseen osallistunut Kespron tuotekehityspäällikkö ja ravintola-alan ammattilainen Anssi Nurminen tutkimuksen julkistamistilaisuudessa.

Näiden ilmiöiden ennustetaan yleistyvän ensi vuonna

Raaka-aineista eniten uskotaan yleistyvän kasvisperäisten maitotuotteiden ja ylipäätään kasvisten käyttö. Kasvisvaihtoehdot ovat tulleet ravintoloiden listoille jäädäkseen, eikä niiden tarjoamisesta tehdä enää erityistä numeroa. 

Kasvua ennustetaan myös perinteisten suomalaisten raaka-aineiden, kuten sienten ja kalojen kohdalla. Pienten ja paikallisten tuotteiden suosio, samoin kuin villiyrttien käyttö tulee ennusteiden mukaan jatkamaan vahvaa kasvuaan.

Ruokalistoilla ennustetaan ensi vuonna korostuvan hyvinvointi-ilmiöön läheisesti liittyvät erityisruokavaliot, kuten gluteeniton, vegaaninen ja maidoton ruokavalio. Ihmiset haluavat syödä virallisen ruokaympyrän sijaan juuri itselle sopivan ruokavalion mukaisesti. 

Myös kikkailujen ja molekyyligastronomian aika näyttää olevan ohitse, ja ensi vuonna keskitytäänkin yhä enemmän yksinkertaistamiseen.

Ruoanvalmistuksessa ruoka- ja pakkaushävikkiin sekä tähteiden hyödyntämiseen aletaan kiinnittää yhä enemmän huomiota. 

Myös elämyksellisyys on nousemassa yhä suuremmaksi ilmiöksi. Asiakkaat ovat entistä kiinnostuneempia valmistusprosessista ja siitä, kuka ruoan oikein valmistaa. Ensi vuonna ruokaa saatetaankin valmistaa ja viimeistellä yhä enemmän asiakkaiden edessä. Tähän ilmiöön liittyy läheisesti myös ravintoloissa tse leivotut leivät.

Konseptien ja palveluiden kannalta jaettavien ja yhdessä syötävien ruokien ennustetaan nostavan suosiotaan. Ruoan ja raaka-aineiden alkuperää tullaan korostamaan yhä enemmän, ja tätä myötä alkuperämerkintöjä saatetaankin nähdä yhä useammin ravintoloiden ruokalistoissa. 

Myös pitkien ruokalistojen aika näyttää viimeistään nyt olevan ohitse, ja yksinkertaistettujen, vain muutamia vaihtoehtoja sisältävien menujen uskotaan lyövän yhä enemmän läpi.

***Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja