Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

"Ruokavuosi 2018 tulee olemaan kaikkien aikojen mielenkiintoisin" – mitä ravintoloissa syödään ensi vuonna?

Yksinkertaisuus on asia, joka näkyy ravintoloiden ruokalistoissa ensi vuonna.
Yksinkertaisuus on asia, joka näkyy ravintoloiden ruokalistoissa ensi vuonna. Shutterstock
Julkaistu 22.10.2017 21:01
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Ensi vuonna ravintoloissa syödään yhä enemmän kasviksia ja perinteisiä suomalaisia raaka-aineita. 

Mitä suomalaisissa ravintoloissa tarjotaan ensi vuonna? Vastaus tähän kysymykseen selviää tuoreesta Kespron ruokailmiö 2018 -tutkimuksesta, jota varten haastateltiin seitsemää ruoka-alan visionääriä ja 156 suomalaista itsenäistä ravintolaa ympäri Suomea. Vastausten perusteella on nyt koottu yhteen listaus asioista, joiden uskotaan yleistyvän ensi vuonna suomalaisissa ravintoloissa.

– Ruokavuosi 2018 tulee olemaan kaikkien aikojen mielenkiintoisin. Syy tähän löytyy siitä, että kilpailu kiristyy, ja samaan aikaan toimijoilla on yhä enemmän työkalupakissaan työkaluja, joita käyttää. Näin heidän tarjoamastaan tulee yhä mielenkiintoisempaa, ennustaa tutkimukseen osallistunut Kespron tuotekehityspäällikkö ja ravintola-alan ammattilainen Anssi Nurminen tutkimuksen julkistamistilaisuudessa.

Näiden ilmiöiden ennustetaan yleistyvän ensi vuonna

Raaka-aineista eniten uskotaan yleistyvän kasvisperäisten maitotuotteiden ja ylipäätään kasvisten käyttö. Kasvisvaihtoehdot ovat tulleet ravintoloiden listoille jäädäkseen, eikä niiden tarjoamisesta tehdä enää erityistä numeroa. 

silakkapihvit silakat
Vähemmän hyödynnetyt kalat pääsevät nyt lautasille.Pro Kala ry

Kasvua ennustetaan myös perinteisten suomalaisten raaka-aineiden, kuten sienten ja kalojen kohdalla. Pienten ja paikallisten tuotteiden suosio, samoin kuin villiyrttien käyttö tulee ennusteiden mukaan jatkamaan vahvaa kasvuaan.

Ruokalistoilla ennustetaan ensi vuonna korostuvan hyvinvointi-ilmiöön läheisesti liittyvät erityisruokavaliot, kuten gluteeniton, vegaaninen ja maidoton ruokavalio. Ihmiset haluavat syödä virallisen ruokaympyrän sijaan juuri itselle sopivan ruokavalion mukaisesti. 

Myös kikkailujen ja molekyyligastronomian aika näyttää olevan ohitse, ja ensi vuonna keskitytäänkin yhä enemmän yksinkertaistamiseen.

Ruoanvalmistuksessa ruoka- ja pakkaushävikkiin sekä tähteiden hyödyntämiseen aletaan kiinnittää yhä enemmän huomiota. 

kokkiRuoanvalmistus tulee yhä läpinäkyvämmäksi.Shutterstock

Myös elämyksellisyys on nousemassa yhä suuremmaksi ilmiöksi. Asiakkaat ovat entistä kiinnostuneempia valmistusprosessista ja siitä, kuka ruoan oikein valmistaa. Ensi vuonna ruokaa saatetaankin valmistaa ja viimeistellä yhä enemmän asiakkaiden edessä. Tähän ilmiöön liittyy läheisesti myös ravintoloissa tse leivotut leivät.

Konseptien ja palveluiden kannalta jaettavien ja yhdessä syötävien ruokien ennustetaan nostavan suosiotaan. Ruoan ja raaka-aineiden alkuperää tullaan korostamaan yhä enemmän, ja tätä myötä alkuperämerkintöjä saatetaankin nähdä yhä useammin ravintoloiden ruokalistoissa. 

Myös pitkien ruokalistojen aika näyttää viimeistään nyt olevan ohitse, ja yksinkertaistettujen, vain muutamia vaihtoehtoja sisältävien menujen uskotaan lyövän yhä enemmän läpi.

***

5:37Lapset ratsaavat Kari Aihisen huippuravintolan

Lisää aiheesta:

Näin ruokakaupassa nyt pihistellään – S-ryhmä paljastaa uudet suosikitRuokakaupoissa näkyy nyt yksi selkeä buumi – näiden tuotteiden suosio kasvanut roimasti: "Ajan ilmiö"Näistä tuotteista suomalaiset innostuivat tänä vuonna – K-ryhmän myyntidata paljastaa, mikä juomakategoria lähes tuplasi myyntinsäPrismassa tehtiin kaikkien aikojen myyntiennätys – nämä grillit viedään nyt käsistä: "Koko ajan kysytympiä"Suomessa kasvaa nyt inkivääri-ipanoita ja parsakaalipalleroita – K-ryhmässä havaittiin selkeä hittituote lapsiperheiden keskuudessa: "Valtava suosio, jolle ei näy loppua"Käppäilyruoka ja jatkuva puputtaminen – nämä ovat nykyajan suurimpia ruoka-ilmiöitä
RavintolatIlmiötMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • 10:15
    Ruoka

    Suomalainen donitsiketju vakavissa vaikeuksissa

  • 17.10.07:55
    Ruoka

    Jesse odotti Foodoran tilausta lähes kaksi tuntia – taustalta paljastui erikoinen toimintatapa: "Kusevat ravintoloiden muroihin"

  • 9.10.17:04
    Espoo

    IL: Alaston nuori nainen tuli espoolaisravintolaan kesken lounaan ja alkoi huutaa

  • 9.10.16:19
    Ruoka

    Taas yksi tunnettu ravintolayhtiö ongelmissa

  • 9.10.12:02
    Juomat

    Top 50 -listaus: Maailman parhaat baarit on valittu