Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Käppäilyruoka ja jatkuva puputtaminen – nämä ovat nykyajan suurimpia ruoka-ilmiöitä

Ihmiset kaipaavat yhä enemmän helppoja ja nopeita ratkaisuja.
Ihmiset kaipaavat yhä enemmän helppoja ja nopeita ratkaisuja. Shutterstock
Julkaistu 19.10.2017 17:31
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Mukaan otettavien annosten suosio on seurausta arjen hektistymisestä.

Yksi tämän hetken suurimmista ruoka-ilmiöistä on arjen hetkistyminen ja sen myötä muuttuneet ruokailutottumukset. Tämä käy ilmi Kespron Ruokailmiöt 2018 -tutkimuksesta. Toisin kuin voisi nopeasti luulla, ilmiön taustalla ei kuitenkaan ole pelkästään kiire, vaan yleisesti arjen perusrytmin muuttuminen. Joustavat työajat ja -paikat ovat johtaneet siihen, että ihmiset liikkuvat hyvin eri aikoihin; sitä, milloin ihmisillä on lounasnälkä, on hyvin vaikea määrittää. Myöskään arjen ja viikonlopun välinen kuilu ei ole enää yhtä valtava kuin se oli vielä joitain vuosia sitten. 

– Elämänrytmin muutos vaikuttaa hyvin dramaattisesti siihen, miten me asioimme kaupassa, mutta myös siihen, milloin haluamme ruokaa ja missä muodossa, Hanna Santavuori Frankly Partnersilta totesi tutkimuksen julkistamistilaisuudessa lisäten, että ihmiset kaipaavat nykyisin yhä enemmän helppoja ratkaisuja kiireen keskelle.

Vaikka ruoan laittamiseen halutaan käyttää yhä vähemmän aikaa, ravintolassa käynti tai valmiin ruoan ostaminen kotiin ovat asioita, jotka tarjoavat samalla myös pienen rauhoittumishetken kiireen keskelle. Kortilla oleva aika halutaan käyttää mieluummin syömiseen kuin ruoan valmistamiseen.

Arjen muuttuminen on vähentänyt lounaan merkitystä

Arjen hektistyminen on tuonut mukanaan myös take away - ja katuruokakulttuurin kasvun, mikä näkyy hyvin sekä kauppojen hyllyillä että ravintoloiden tarjonnassa. Kaksi vuosikymmentä ravintola-alalla työskennellyt Anssi Nurminen kertoo huomanneensa kilpailun ja tarjonnan lisääntyneen valtavasti viime vuosien aikana kyseisten ”käppäilyruokien” kohdalla.

take away"Käppäilyruokia on helppo nauttia matkalla paikasta toiseen."Shutterstock

– Nykyisin enää se, että on jotain käppäilyruokaa tarjolla, ei enää riitä. Siihen mukaan otettavaan ruokaan pitää pystyä paketoimaan tarinallisuutta, mielenkiintoa, tunnetta ja sen pitää olla jollain tavalla koskettavaa, Nurminen kertoo.

Saman ilmiön on huomannut myös Kespron myyntijohtaja Osmo Pyhtinen, jonka mukaan Keski-Euroopassa hyvin näkyvillä oleva sandwitch-kulttuuri on levinnyt voimakkaasti myös Suomeen. Tämä ei suinkaan tarkoita enää pelkkiä tahnatäytteisiä kolmioleipiä, vaan myös erilaisten leipien ja patonkien raaka-aineisiin panostetaan entistä enemmän.

– Lounaan merkitys on vähenemässä ja jatkuva puputtaminen kasvussa, Pyhtinen toteaa.

***

7:01Mummolan muistot ja herkkujen herkut

Lisää aiheesta:

Suomessa täysin uusi ruokailmiö – siksi kaupoissa on nyt jopa pakastebuffet Lounasbuffeteissa on yksi iso ongelma Suomessa – ravintola-ammattilainen kertoo karun faktanRuokakaupoissa näkyy nyt yksi selkeä buumi – näiden tuotteiden suosio kasvanut roimasti: "Ajan ilmiö"Suomessa kasvaa nyt inkivääri-ipanoita ja parsakaalipalleroita – K-ryhmässä havaittiin selkeä hittituote lapsiperheiden keskuudessa: "Valtava suosio, jolle ei näy loppua""Punaisen lihan suosio on laskenut" – tällaiset ruoat ovat lounasruokailijoiden uusia suosikkeja"Ruokavuosi 2018 tulee olemaan kaikkien aikojen mielenkiintoisin" – mitä ravintoloissa syödään ensi vuonna?
IlmiötMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ilmiöt
  • 10.9.09:15
    Vaatteet

    Heidi kertoo, miten kahdeksasta vaatteesta saa jopa 20 eri asua

  • 2.9.19:27
    Lelut

    Miten erottaa aidon Labubun ja feikin Lafufun?

  • 29.8.17:15
    Juomat

    Tämä juoma on nyt kaikkien huulilla – syynä Taylor Swift

  • 25.8.16:01
    Liikunta

    Japanilainen kävely trendaa – mistä on kyse?

  • 21.8.06:33
    Lelut

    Suomalaislapset kertovat, mitä koulussa on nyt "pakko olla"