Kysely: Suomalaiset tuntevat huonoa omatuntoa välipalanapostelusta

välipala,-omena
Oikeanlainen välipala estää turhaa napostelua. Shutterstock

Lähes puolet suomalaisista kokee huonoa omatuntoa epäterveellisistä välipaloista. Lisääntyneestä terveystietoisuudesta huolimatta välipalojen energiapitoisuudet ovat monelle tuntemattomia.

Nestlén teettämä tutkimus paljastaa, että neljä kymmenestä suomalaisesta ei tiedä tarkalleen nauttimiensa välipalojen energiamäärää. Noin kolmasosa (32 %) ei myöskään tiedä, paljonko pitäisi liikkua kuluttaakseen välipalojen sisältämä energiamäärä. 

Merkittävälle osalle epäterveellisiksi koettujen välipalojen nauttiminen kuitenkin aiheuttaa huonoa omaatuntoa. Lähes puolet vastaajista päättää epäterveellisen välipalan jälkeen jättää seuraavan aterian väliin tai syödä seuraavana päivänä vähemmän.

Noin 12 % vastaajista kertoi lähtevänsä liikkumaan, jos on sortunut napostelemaan epäterveellisiä välipaloja. 33 % vastaajista pohtii asiaa, mutta ei tee mitään, vaikka omatunto kolkuttelisikin. Huolettomiakin suomalaisia toki löytyy: neljä kymmenestä napostelee välipaloja täysin ilman huonoa omaatuntoa.

Enemmistö syö välipalaa suositusten mukaan

Noin puolet suomalaisista syö suositellut vähintään kaksi välipalaa päivän aikana. Suomalaisten napostelu onkin pääasiallisesti linjassa virallisten ravitsemussuositusten kanssa, joiden mukaan päivän pääaterioiden välissä kuuluu syödä välipalat, jotta aterioiden välit eivät veny turhan pitkiksi. 

Virallisten suositusten mukaan säännöllinen syöminen pitää verensokerin tasaisena sekä tukee mielen ja kehon hyvinvointia. Säännöllinen ruokailu 4–6 kertaa päivässä auttaa pitämään pääaterioiden annoskoot kohtuullisina ja ehkäisee turhaa energiansaantia. Suositusten mukaan päivittäinen energiansaanti tulisi vastata fyysistä aktiivisuutta.

Välipalan laadulla on väliä

Välipalan unohtuminen voi kostautua iltapäivällä ylimääräisenä ”tyhjien kalorien” naposteluna ja makeanhimona. Suunnitelluilla välipaloilla voi ehkäistä ylimääräistä napostelua, mikä tukee painonhallintaa.

”On tärkeää myös nauttia välipaloista, eikä vain tuntea huonoa omatuntoa napostelusta. Välipalan laadulla on merkitystä. Hyvä välipala sisältää esimerkiksi täysjyvää ja runsaasti kuituja, tuoreita marjoja tai hedelmiä tai vähärasvaisia maitotuotteita”, toteaa Paavo Tapio, joka vastaa Nestlén murojen myynnistä Suomessa.

Tutkimuksen suosituimmat välipalat TOP 5:

1. Hedelmät

2. Ruisleipä

3. Suklaapatukat

4. Pähkinät

5. Jogurtti

Välipalatutkimuksen toteutti YouGov Nestlén toimeksiannosta. Tutkimus toteutettiin 7.–17.11.2013. Vastaajia oli Suomesta kaikkiaan 1 007. Vastaajat edustavat 18–74-vuotiaita suomalaiskuluttajia.

Lähde: Nestlé

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja