"Kyllähän se sieppaa" – miksi karkkipusseissa tuntuu aina olevan liian vähän omaa suosikkimakeista?

Karkit
Onko omaa suosikkia makeispussissa aina liian vähän? MTV

Kuinka paljon vaihtelevuutta makeissekoitus-karkkipussien sisällöissä oikeasti on? Kysyimme asiaa Fazer Makeisten Lappeenrannan tehtaanjohtaja Jari Vahersalolta.

Fazer Makeisten sokerimakeisiin erikoistuneella Lappeenrannan tehtaalla valmistuu vuosittain 20 000 tonnia makeisia. Eri linjastoilla syntyy suomalaisten suosikkikarkkeja aina kovista karamelleista, marmeladeihin, lakritseihin ja makeissekoituksiin.

Fazer Makeisten Lappeenrannan tehtaalla valmistuvat monet suomalaisten suosikit, kuten Mariannet, Turkinpippurit, Ässä-sekoitukset, Pantterit, Amerikanpastillit, Suffeli Puffit, Pihlajat sekä Vihreät kuulat. Makeissekoitukset tehdään pakkaamossa, johon mahtuu yhteensä 5500 laatikollista makeisia.

Vaikka Lappeenrannan tehtaalla onkin jo lähes vuosisadan kokemus makeisten valmistamisesta, ei prosessi aina ole täysin mutkaton. Nykyteknologiakin voi tehdä tepposet ja sokeristen makeisten valmistukseen voivat vaikuttaa yllättävätkin tekijät, kuten ilmankosteus.

Fazerilla mahdollisiin ongelmiin osataan kuitenkin varautua ja tuotteiden valmistusprosessi on hiottu niin tarkaksi, kuin mahdollista.

Miten eri karkit päätyvät makeissekoituksiin?

Moni herkuttelija ei ehkä tule ajatelleeksi, kuinka monitahoinen prosessi makeissekoitusten valmistaminen onkaan.

– Kun makeissekoituksissa on 5–12 eri makeista, ne kaikki valmistetaan linjalla erikseen. Jos siis yhdenkin makeisen tuotannossa tulee ongelmia, koko pussia ei voida valmistaa ja sitten täytyy miettiä, mihin ne muut makeiset laitetaan, tehtaanjohtaja Jari Vahersalo kertoo.

Kun jokainen makeinen valmistetaan erikseen omana eränään, voi yhden karkkipussin kokoamiseen mennä viikkojakin. Miten makeiset sitten päätyvät samaan pussiin ja ennen kaikkea, missä suhteessa?

– Pystymme melko tarkasti määrittelemään sen, että jokaisessa pussissa on oikea määrä eri karkkeja. Sekoitussuhde perustuu punnittuihin laatikkotietoihin: jokainen makeinen on ensin omassa erässään omassa laatikossa, joka on merkitty koodilla. Sitten karkit kipataan sekaisin tärysekoitusmaljaan, jonka jälkeen ne menevät vielä toisen kerran sekoitettavaksi, Vahersalo avaa tuotantoprosessia.

Jokainen erä punnitaan myös tietysti vaa’an avulla. Vahersalon mukaan pientä vaihtelua makeissekoituksiin tulee luonnollisesti aina ja joku voi tietysti pettyä, jos omaa suosikkia löytyy pussista kahden sijaan vain yksi kappale.

– Ihmiset ovat tarkkoja. Jos joku haluaa pussiin sen tietyn makeisen ja sitä ei ole tarpeeksi, niin kyllähän se sieppaa. Palautetta näistä tulee nykypäivänä enemmän, koska digiaika on mahdollistanut palautteen antamisen helpommin.

– Se, että karkkeja on epätasaisessa suhteessa ei ole vaarallista, mutta näin saattaa tapahtua, Vahersalo nauraa.

Entä onko karkkipussien avausmekanismi hallussa? Katso videolta, mitä ei ainakaan kannata tehdä:

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.