"Vihreitä karkkeja on vain kaksi, vaikka asiakas haluaisi kolme" – selvitimme Fazerilla, miten pussien sisältö määräytyy

Näin karkkipussit sekoitetaan ja pakataan Fazerin tehtaalla 0:29 Näin karkkipussit sekoitetaan ja pakataan Fazerin tehtaalla
KATSO VIDEO: Näin karkkipussit sekoitetaan ja pakataan Fazerin tehtaalla.

Monia eri makeisia sisältävien karkkipussien sisällön määrittely on monivaiheinen prosessi. MTV Uutiset vieraili Fazerin makeistehtaalla Lappeenrannassa ja selvitti suosikkikarkkien valmistuksen salat.

Karkkipussia avatessa voi joskus kohdata pettymyksen: sisällä ei ehkä olekaan niin montaa juuri sitä yhtä lempikarkkia, jota olisi toivonut. Miten eri karkit sitten päätyvät pusseihin? Selvitimme asiaa Fazerin tehtaalla Lappeenrannassa.

Robotti noutaa makeiset jättivarastosta

Fazerilla investoitiin viime vuona uuteen laitteistoon, joka mahdollistaa makeissekoitusten valmistamisen entistä joustavammin. Tehtaan varajohtaja Jari Vahersalo esitteli teknologiaa tiistaina medialle.

– Tähän mahtuu 5 500 muovilaatikkoa, jotka ovat tulleet eri osastoilta eri aikana. Laatikoissa on RFID-koodi, Vahersalo selosti.

Koodin perusteella tietokone osaa hakea jättimäisistä varastotiloista tietyn tuotteen, joka on valmistettu tiettynä ajankohtana. Kun robotti on löytänyt kaikki makeispussiin tarvittavat komponentit, seuraa sekoitusvaihe.

– Jos tehdään vaikka Remix-pusseja, niin robotti hakee tuolta kaikki ne puolivalmisteet ja kippaa sekoitusmaljaan, jossa tapahtuu karamellien sekoittuminen.

"Joskus voi käydä niin, että esimerkiksi vihreitä karkkeja on vain kaksi"

Pussien täyttäminen on tarkkaa grammapeliä ja koneessa onkin tarkka vaaka, jotta makeissekoitus painaa oikean määrän. Jos halutaan tehdä esimerkiksi 350 gramman pussi, kone laskee makeisista tarkimman ja parhaan kombinaation, jolla päästään lähimmäs 350 gramman lopputulosta.

Kone ei kuitenkaan laske esimerkiksi sitä, kuinka monta punaista tai vihreää karkkia lopulliseen pussiin päätyy. Vaikka karkit sekoittuvatkin keskenään maljassa, elevaattorissa ja vaa’assa, pusseihin tulee aina pientä vaihtelua. 

– Joskus voi käydä niin, että esimerkiksi vihreitä karkkeja on vain kaksi, vaikka asiakas haluaisi kolme, Vahersalo kertoo.

Vahersalon mukaan tuotantotyöntekijän työtehtäviin kuuluu määräajoin punnita, avata ja kaikin puolin omavalvoa tuotetta. 

Palautetta ja toiveita kuluttajilta

Kuluttajilta tulee myös välillä palautetta ja toiveita pussien sisältöihin liittyen. 

– Tietysti, jos joku ostaa Fazerin Parhain -karkkipussin, on rakastunut Kiss Kiss -karkkeihin ja niitä tuleekin vain kolme, niin voihan se henkilö olla syvästi pettynyt.

Vahersalon mukaan kyseisessä karkkipussissa on seitsemää eri tuotetta ja keskimäärin oikeassa suhteessa. 

– Kyllä meille tulee tämän kaltaisia toiveita, että voisiko olla enemmän jotain tiettyä tuotetta pussissa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!