Oletko tullut ajatelleeksi? Näin Turkinpippurit tehdään!

2:15 Näin valmistuvat Fazerin suositut Turkinpippurit

Katso yllä olevalta videolta, miten suositut Turkinpippurit valmistuvat Fazerin Lappeenrannan tehtaalla.

Moni ei varmasti ole tullut ajatelleeksi, kuinka monitahoinen prosessi makeisten valmistaminen onkaan. Se vaatii paitsi osaavia alan ammattilaisia, kehittynyttä ja jouhevaa teknologiaa sekä suotuisat valmistusolosuhteet.

Fazer Makeisten Lappeenrannan tehtaalla valmistuu vuosittain 20 000 tonnia makeisia. Tämä määrä pitää sisällään noin 250 eri tuotetta, mukaan lukien erilaiset kovat karamellit, pastillit, lakritsituotteet, suklaa-puffit, marmeladit, sekoitepakkaukset sekä irtomakeiset.

Yksi suosituimpien makeisten joukkoon nousevista on vuonna 1977 markkinoille tullut Tyrkisk Peber eli Turkinpippuri. Tämä hittituote kehiteltiin alun perin Tanskassa Perelly-makeistehtaalla, mutta se rantautui lopulta 1990-luvun puolivälissä Fazerin noutamana Suomeen, Lappeenrannan tehtaan valmistukseen.

Turkinpippureilla oma linjastonsa

Moni Fazerin sokerimakeisista valmistuu Lappeenrannan tehtaalla keskenään samalla linjastolla. Turkinpippuri on kuitenkin poikkeus, sillä sen valmistukseen liittyvät omat haasteensa.

– Turkinpippuri on erityisen herkkä valmistusolosuhteille. Sen valmistaminen onnistuu parhaiten kuivassa ilmassa, kuten pakkassäällä. Heti kun ilmasto muuttuu kosteaksi, tulee haasteita, Fazerin Lappeenrannan tehtaanjohtaja Jari Vahersalo kertoo.

Makeisten valmistusprosessissa syntyy väistämättä sokeripölyä. Kun ilmasto muuttuu kosteaksi, voi jokainen varmasti kuvitella, miten tälle pölylle käy – se muuttuu tietysti tahmeaksi. Tahmaisuus ei taas ole otollista laitteistolle, joka makeisia valmistaa.

– Olemme halunneet pitää Turkinpippurille oman linjaston. Tuotantolinjan puhdistus eri makeisten välissä olisi liian työlästä.

Katso yllä näkyvältä videolta, miten Turkinpippurit valmistuvat Lappeenrannan tehtaalla.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja