Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Oletko tullut ajatelleeksi? Näin Turkinpippurit tehdään!

2:15Näin valmistuvat Fazerin suositut Turkinpippurit
Julkaistu 03.02.2018 14:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Katso yllä olevalta videolta, miten suositut Turkinpippurit valmistuvat Fazerin Lappeenrannan tehtaalla.

Moni ei varmasti ole tullut ajatelleeksi, kuinka monitahoinen prosessi makeisten valmistaminen onkaan. Se vaatii paitsi osaavia alan ammattilaisia, kehittynyttä ja jouhevaa teknologiaa sekä suotuisat valmistusolosuhteet.

Fazer Makeisten Lappeenrannan tehtaalla valmistuu vuosittain 20 000 tonnia makeisia. Tämä määrä pitää sisällään noin 250 eri tuotetta, mukaan lukien erilaiset kovat karamellit, pastillit, lakritsituotteet, suklaa-puffit, marmeladit, sekoitepakkaukset sekä irtomakeiset.

Yksi suosituimpien makeisten joukkoon nousevista on vuonna 1977 markkinoille tullut Tyrkisk Peber eli Turkinpippuri. Tämä hittituote kehiteltiin alun perin Tanskassa Perelly-makeistehtaalla, mutta se rantautui lopulta 1990-luvun puolivälissä Fazerin noutamana Suomeen, Lappeenrannan tehtaan valmistukseen.

Turkinpippureilla oma linjastonsa

Moni Fazerin sokerimakeisista valmistuu Lappeenrannan tehtaalla keskenään samalla linjastolla. Turkinpippuri on kuitenkin poikkeus, sillä sen valmistukseen liittyvät omat haasteensa.

– Turkinpippuri on erityisen herkkä valmistusolosuhteille. Sen valmistaminen onnistuu parhaiten kuivassa ilmassa, kuten pakkassäällä. Heti kun ilmasto muuttuu kosteaksi, tulee haasteita, Fazerin Lappeenrannan tehtaanjohtaja Jari Vahersalo kertoo.

Makeisten valmistusprosessissa syntyy väistämättä sokeripölyä. Kun ilmasto muuttuu kosteaksi, voi jokainen varmasti kuvitella, miten tälle pölylle käy – se muuttuu tietysti tahmeaksi. Tahmaisuus ei taas ole otollista laitteistolle, joka makeisia valmistaa.


– Olemme halunneet pitää Turkinpippurille oman linjaston. Tuotantolinjan puhdistus eri makeisten välissä olisi liian työlästä.

Katso yllä näkyvältä videolta, miten Turkinpippurit valmistuvat Lappeenrannan tehtaalla.

Lisää aiheesta:

Ilmajoella tehdään poikkeuksellista salmiakkia: "Todella iso juttu""Vihreitä karkkeja on vain kaksi, vaikka asiakas haluaisi kolme" – selvitimme Fazerilla, miten pussien sisältö määräytyyEhditkö ikävöidä? Fazerin rakastettu karkki tekee paluun – "Moni muistaa lapsuudesta"Oletko huomannut? Suositun makeissekoituksen sisältö on muuttunut – Nestlé paljastaa, miksi suosikkikarkkeja on nyt vähemmän"Kyllähän se sieppaa" – miksi karkkipusseissa tuntuu aina olevan liian vähän omaa suosikkimakeista?Karkkipulma! Voiko mustat Pantteri-makeiset erottaa toisistaan päältä päin? Fazerin tehtaanjohtaja vastaa
MakeisetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Makeiset
  • 15.10.14:24
    Ruoka

    Käsittämätön joulukalenteri myynnissä: "Peppuun sattunut viikon"

  • 30.8.09:43
    Ruoka

    Irtokarkki, josta tuli yhtäkkiä todella suosittu – ilmiö selittää makeisten hurjaa menekkiä

  • 28.8.18:23
    Viiden jälkeen

    Suomalaiset sekosivat irtokarkeista

  • 16.8.09:44
    Ruoka

    K18- ja K12-karkit MTV:n testissä: "Ei voi suositella kenellekään"

  • 31.7.20:12
    Sokeri

    Amerikkalaislehti: Karkkia kannattaisi syödä "kuten ruotsalaiset"