Kuva: Kasvaa suomalaispihoilla ilmaiseksi – rikkaruohoa myydään ruokakaupassa 330 euron kilohintaan
Rikkaruoho, vai sittenkin kullanarvoinen herkku? Ainakin helsinkiläisessä ruokakaupassa suomalaispihojen vitsauksena pidetystä vuohenputkesta saa maksaa kovan hinnan.
MTV Lifestylen toimittaja hieraisi helsinkiläisen ruokakaupan vihannesosastolla silmiään: luomuhyllyllä oli yllättäen tarjolla vuohenputken lehtiä – siis sen samaisen kasvin, jota monet yrittävät kukkapenkeistään ja pihoiltaan hävittää. Kaiken lisäksi tälle rikkaruohoksi mielletylle luomuherkulle oli lätkäisty melkoinen hintalappu.
15 gramman rasia käsinpoimittuja luomulehtiä maksoi kaupassa 4,95 euroa, jolloin tuotteen kilohinta onkin huimat 330 euroa. Pakkauksesta ei selvinnyt, mistä tuote on kauppaan saapunut ja kuka lehdet on kerännyt.
Lue myös:
Vuohenputki sopii salaatteihin ja perunan kaveriksi
Villiyrttiekspertti Sami Tallbergin mukaan vuohenputkea voi käyttää ruoanlaitossa perjsiljan ja lipstikan sijaan sen kaikissa mahdollisissa käyttömuodoissa. Tallbergin Villiyrttikeittokirjassa (Readme, 2015) kerrotaan vuohenputken maun olevan omalaatuinen, aromaattinen ja hiukan sitruksinen.
Vuohenputken nuoret lehdet ovat keväällä ennen kasvin kukintaa mureimpia ja soveltuvat oivallisesti myös salaatteihin. Vuohenputken maku sopii hyvin esimerkiksi perunan kanssa; muun muassa peruna-purjososekeiton voi tehdä korvaamalla purjon kokonaan tai osittain vuohenputkella.
Tallbergin mukaan keitto kannattaa siivilöidä soseuttamisen jälkeen, sillä vanhemmissa kasveissa lehdet muuttuvat pitkään kypsennettäessä paperimaisiksi.
Luontoportti.fi suosittelee käyttämään vuohenputken vanhempia lehtiä pinaatin tapaan tai mausteena.
Vuohenputkien poimimisessa, kuten kaikkien muidenkin villiyrttien kohdalla on syytä muistaa tarkka lajintunnistus. Suomessa kasvaa useita eri putkikasveja ja erityisesti suoalueilla voi törmätä vuohenputken myrkyllisiin näköiskasveihin.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan