Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

"Rikkaruoholla" ruokakaupassa 330 euron kilohinta: Perusteltua vai järjetöntä? Näin vastaa asiantuntija

Asiantuntijan mukaan villiyrttibisnes on Suomessa vasta alkutekijöissään, mikä selittää osaksi kovia hintoja.
Asiantuntijan mukaan villiyrttibisnes on Suomessa vasta alkutekijöissään, mikä selittää osaksi kovia hintoja. Shutterstock
Julkaistu 29.07.2015 14:53

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

MTV Lifestylen toimittaja havaitsi yllätyksekseen helsinkiläisruokakaupassa myynnissä rikkaruohoksi miellettyä vuohenputkea huimaan 330 euron kilohintaan. Onko tuotteen hinta täysin perusteltu vai järjetön? Tätä mieltä on asiantuntija.

Villiyrttiekspertti ja kokki Sami Tallberg kertoo olevansa iloinen siitä, että villiyrtit löytävät tiensä pikku hiljaa tavallisten ruokakauppojen valikoimiin. Tallberg itse on perehtynyt villiyrtteihin jo useampien vuosien ajan ja julkaissut aiheesta monta keittokirjaa. Vuohenputken lehtien 330 euron kilohintaan Tallberg suhtautuu kahtiajakoisesti.

Vuohenputken lehdet
MTV

– Ihan hyvä veto sinänsä. Mutta jotenkin nurinkurista, että villiyrttejä pidetään jotenkin erikoisina, kuten jotain sammen mätiä, Tallberg toteaa toivoen samalla, että ihmiset oppisivat suhtautumaan villiyrtteihin "tavallisina raaka-aineina".

– Myönnän, onhan sen todella kova hinta. Varsinkin jos ottaa huomioon, että nyt ei vuohenputki ole todellakaan parhaimmillaan, vaan keväällä, kun sen lehdet ovat nuoria.

Moni suomalainen mieltää vuohenputken lähinnä takapihan vitsaukseksi, mutta todellisuudessa sitä voi käyttää raaka-aineena pinaatin, persiljan ja lipstikan tapaan.

Pieni kysyntä nostaa hintoja

Tallberg muistuttaa, että myös suomalaisille tutumpien yrttien ja salaattien kilohinta saattaa yllättää. Moni ei tule ajatelleeksi, kuinka paljon esimerkiksi ruukuissa myytävistä yrteistä jää grammoina syötävää. Toisaalta ruukkuyrttien kasvattamista voi jatkaa kotona käytön jälkeenkin, jolloin myös kilohinta periaatteessa laskee.

Villiyrttiekspertti ja kokki Sami Tallberg Taste of Helsinki -tapahtumassa vuonna 2013.

Tallbergin mukaan villiyrttibisnes on Suomessa vielä alkutekijöissään, mikä selittää tuotteiden kovaa hintaa. Jos tuotteilla olisi enemmän kysyntää se näkyisi luonnollisesti myös hintojen alenemisena. Mutta eivätkö kuluttajat voisi sitten itse poimia pihoiltaan ja metsistä villiyrttejä ilmaiseksi?

– Onhan tämä myös kuluttajien palvelemista. Eivät kaikki ihmiset halua kerätä niitä tai viihdy ulkona ylipäätään, Tallberg muistuttaa.

Voiko oman pihan villiyrteillä tienata?

Jos piha nyt sattuu sitten pursuamaan ylimääräistä vuohenputkea ja muita syötäviä villiyrttejä, voiko niitä myydä eteenpäin? Periaatteessa voi, jos kysyntää löytyy. Tallberg kertoo kuulleensa ystäviltään suosituksia Suomen luontoyrittäjyysverkoston foorumista.

– Se on tiettävästi Suomen ainoita foorumeita, jossa näitä voi myydä ja ostaa. Vähän niin kuin villiyrttien Keltainen Pörssi, Tallberg nauraa.

Tällä hetkellä foorumilla tehdään kauppaa muun muassa 12 kilon pakurierästä ja kuivatuista voikukanlehdistä.

Lisää aiheesta:

Ruokakaupan "vihattu tuote" on yllättäen yksi myydyimmistäLöytyykö pihaltasi? Yleinen "rikkaruoho" onkin superherkku: "Nyt on juuri paras hetki"Kukkakaalin kilohinta nyt jopa alle euron – halvalla hinnalla kääntöpuoli: "Ei siitä ehkä ihan turpaan tule, mutta…"Kurkun kilohinta voi pian puolittua – tässä syyTeetkö tomaateille näin? Henri Alénilta palaa pinna, jos hän huomaa tämän yksityiskohdan ruoassaan: "Minulle pahin asia"Takapihaltasi voi löytyä jo nyt ilmaista herkkua – "todella hyvää ja ravintorikasta ruokaa!"
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 17:24
    Ruoka

    Yhdellä mausteella saat erityisen hyvää kaalilaatikkoa – Pirjon ohje on valtava hitti

  • 10:41
    Ruoka

    Suomi-herkku veti Hollywood-tähden sanattomaksi: "Olen aika varma, että sain tarpeekseni"

  • 08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • Eilen17:24
    Ruoka

    Suppilovahverokeitto, jonka ohjeen kaikki haluavat – tässä täydellisen sopan salainen raaka-aine

  • Eilen14:58
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat hapankorput – tässä voittaja