Kasvihuoneessa kasvatetun kotimaisen kurkun, tomaatin ja salaatin hiilijalanjälki on kutistunut huomattavasti kymmenessä vuodessa. Näin kertoo tuore tutkimus, jonka teetti Kauppapuutarhaliitto ja toteutti Luonnonvarakeskus (Luke).
Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen sanoo, että alalla tulos ei ole yllätys.
– Me olemme tehneet työtä tämän eteen. Mutta onhan se iso asia, että suomalaisten kasvihuonetomaattien hiilijalanjälki on puolittunut.
Jalkanen kertoo, että ala teetätti vastaavan tutkimuksen Lukella, silloisella MTT:llä, vuonna 2013. Hänen mukaansa kyseessä oli ensimmäinen Suomessa tilattu kasvihuonevihannesten hiilijalanjälkitutkimus.
– Nyt me halusimme nähdä, miten muutokset toiminnassamme ovat vaikuttaneet hiilijalanjälkeen.
Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen tavoitteena oli muun muassa laskea koko tuotantoketjun ilmastovaikutus suomalaiselle kasvihuoneessa tuotetulle tomaatille, kurkulle ja salaatille sekä arvioida sen kehitys aikavälillä 2004–2017.
Tuloksista ilmenee, että kaikkien tutkittujen tuotteiden ilmastovaikutukset olivat alentuneet vuoteen 2004 nähden merkittävästi: tomaatin 61 prosenttia, kurkun 45 prosenttia ja salaatin 18 prosenttia. Koko tuotantoalan ilmastovaikutus oli laskenut 56 prosenttia vuodesta 2004.
Luken erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri painottaa, että tärkeintä on, että hiilijalanjälki per tuotekilo on laskenut merkittävästi.
