Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kun Kari Aihiselta jää jauhelihaa yli, hän työntää kaksi pötköä "Markkua" uuniin – joko sinäkin testasit?

Shutterstock
Julkaistu 09.09.2020 17:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Televisiosta tutun keittiömestari Kari Aihisen viime vuonna julkaistussa keittokirjassa esitellään kokin parhaita reseptejä vuosien varrelta. Mukana on myös sangen erikoiselta kuulostava arkiruoka: Markku ja laivankastike. Joko sinä testasit "Markun"?

Kerroimme jo viime syksynä Kari "Kape" Aihisen Kapen parhaat -keittokirjasta (Tammi 2019), joka kokoaa yksiin kansiin suosikkikokin reseptejä viimeiseltä seitsemältä vuodelta. Teoksen esipuheessa Aihinen kertoo haluavansa perheenisän ja Kaappaus keittiössä -Kapen roolissa kannustaa vanhempia tekemään ruokaa yhdessä perheen kanssa.

– Jos keittiössä on aina se yksi ja sama ihminen, kuten kiireessä ateriaa nysväävä äiti tai isä, ei ole ihme, jos ruoanlaitto ei varsinaisesti tunnu kutsumukselta. Mutta jos yksi kuorii perunat, toinen tekee salaatin, kolmas kattaa pöydän ja neljäs valmistaa pääruoan, tekemisessä on jo ihan eri meininki, Aihinen tiivistää kirjan esipuheessa. 

Markku on takuuvarma arkiruokasuosikki

Kirjassa on mukana klassisia arkiruokareseptejä sekä Aihisen omia spesiaaleja ravintolakeittiön kulisseista. Yksi näistä erikoisuuksista on resepti, joka kulkee nimellä Markku ja laivankastike. Mistä ihmeestä on oikein kyse?

– Markku on Markku, Aihinen nauraa MTV:lle ja jatkaa:

– Resepti on peräisin ravintola Savoyn keittiöstä. Tämä oli yksi henkilökunnan ruoista. Kun jauhelihaa jää yli, työnnetään kaksi Markkua eli murekepötköä uuniin.

Markku on siis lihamureke. Tarina ei kerro, miksi lihapötkö on ristitty nimenomaan Markuksi. Markun kanssa tarjoillaan laivankastike, joka valmistuu kuohukermasta ja lihaliemijauheesta.

– Laivankastike valmistuu kaapista löytyvistä aineksista. Siitä se on saanut nimensä. Kerma ja lihaliemijauhe kaadetaan samaan vuokaan lihamurekkeen kanssa ja annetaan hautua uunissa. 

KATSO RESEPTI: Lihamureke Kari Aihisen tapaan eli Markku ja laivankastike

Lue myös: Kari Aihisen makaronilaatikossa yksi oleellinen valmistusjuju, jota et ole tullut ajatelleeksi: "On se vaan hemmetin hyvä!"

***

Katso videolta, miten Kape tekee makaronilaatikon:

8:14Pellinkiläinen makaronilaatikko

Lisää aiheesta:

Jaakko Saariluoma yllättyi perunamuusin paremmasta valmistustavasta: "Oikeesti?"Henri Alén vinkkaa "nälässä ja tyhjäpäisessä tilassa" keksimänsä arkiruoan: "Ensisijaisesti helppo ja nopea, mutta ihmeellisen hyvä – ihmelohi siis"Oletko jo testannut Kari Aihisen makaronilaatikkoa? Yksi oleellinen valmistusjuju, jota et ole tullut ajatelleeksiYksi yllättävä ruoka on Kari Aihisen mukaan ylitse muiden – voittaa jopa suositun lohipastan: "Se on h*****in hyvä"Kari Aihisen makaronilaatikossa yksi oleellinen valmistusjuju, jota et ole tullut ajatelleeksi: "On se vaan hemmetin hyvä!"Kun Kari Aihiselta jää jauhelihaa yli, hän työntää kaksi pötköä "Markkua" uuniin: "Markku on Markku"
RuokaKari AihinenMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 11:01
    Pasta

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • 07:45
    Puuro

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa

  • Eilen17:33
    Leivonta

    Kakkuleipuri antoi asiakkaalle tilauksen ja pyysi anteeksi – pian selvisi syy

  • Eilen09:46
    Ruoanlaitto

    Älä pese paistinpannua heti käytön jälkeen

  • 13.9.17:36
    Leivonta

    Helppo ja nopea omena-kaurapaistos: Anu paljastaa parhaat kikat