Kuluttajaliitto ihmettelee suomalaisten leipien pakkausmerkintöjä: "Ne ovat hankalia"

Ruisleipä 4
Suomessa myytävien leipien pakkausmerkinnöissä on suuria eroja. MTV

Aiheuttavatko ruisleipien pakkausmerkinnät päänvaivaa? Et ole ainoa.

MTV:n Makuja.fi otti selvää, kuinka paljon suosikkileivissä on oikeasti ruista. Samalla selvisi, että Suomessa myytävien ruisleipien pakkausmerkinnät aiheuttavat hämmennystä tavallisten suomalaisten lisäksi sekä Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa että Kuluttajaliitossa.

Osaa Suomessa myytävien ruisleipien pakkauksia koristaa merkintä leivän leivontaan käytetyn rukiin kotimaisuudesta.  Esimerkiksi sataprosenttisuutta korostava merkintä "100 % kotimaista viljaa" voi  hämätä kuluttajaa luulemaan tuotteen ruispitoisuutta todellisuutta korkeammaksi.

Suomessa ruisleipäpakkauksissa on usein kaksi ruisjauhojen pitoisuutta kuvaavaa prosenttilukua. Toinen, pienempi luku kuvastaa ruisjauhojen osuutta kaikista käytetyistä aineksista ja toinen, suurempi kuvastaa ruisjauhojen osuutta leipään käytetyistä viljaraaka-aineista

Elintarvikkeen nimestä on säädetty (KTMa 1084/2004, 7 §), että nimenä on käytettävä sellaista nimeä, joka kuvaa elintarviketta siten, että nimi täsmällisesti yksilöi elintarvikkeen ja erottaa sen elintarvikkeista, joihin se muuten voitaisiin sekoittaa. Nimi ”ruisleipä” ei täsmällisesti yksilöi leipää, kun samanaikaisesti markkinoilla on sekä ruisleipiä että ruissekaleipiä, ja ruisleivän ruispitoisuus voi olla alhaisempi kuin ruissekaleivän ruispitoisuus.

Lähde: Evira

Evira on saanut paljon palautetta ruisleipiä koskien

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran nettisivuston mukaan virastoon on vuosien saatossa sadellut paljon palautetta ruisleipien pakkausmerkintöjen epäselvyyden vuoksi.

– Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan tulee toistuvasti valituksia kuluttajilta, jotka ovat pettyneet siihen, että nimeä ruisleipä käytetään leivistä, joiden ruispitoisuus on verraten alhainen. Kuluttajia hämmentää lisäksi se, että ruispitoisuutta on alettu ilmoittaa ruisleivissä eri tavoilla, Eviran nettisivuilla kerrotaan.

Tilanteen selkeyttämisen vuoksi Evira, Elintarviketeollisuusliitto ry sekä Suomen Leipuriliitto ry laativat aikoinaan suosituksen, jonka mukaan rukiin prosenttiosuus käytetyistä viljaraaka-aineista ilmoitetaan pakkauksen julkisivulla samassa näkökentässä tuotenimen kanssa. Yhdenmukaisuuden saavuttamiseksi pakkausmerkinnöissä suositellaan käytettäväksi sanamuotoa ”ruista x % viljaraaka-aineista”. Tämän lisäksi rukiin määrä on lisäksi ilmoitettava lainsäädännön edellyttämällä tavalla ainesosaluettelossa. Käytännössä tämä tarkoittaa prosentteina ilmoitettua listaa kaikkien käytettyjen ainesosien yhteismäärästä lopullisessa elintarvikkeessa.

Kuluttajaliitto pitää tilannetta hankalana

Makuja.fi otti yhteyttä Kuluttajaliittoon asian tiimoilta. Selvisi, että Suomessa myytävien leipien pakkausmerkinnät ovat olleet myös Kuluttajaliiton puheenaiheena – eikä suinkaan vain yhteen otteeseen.

– Olemme kiinnittäneet niihin huomiota ja ne ovat hankalia monestikin. Eri yrityksillä on erilaiset tavat merkitä näitä asioita, Kuluttajaliiton elintarvike- ja ravitsemusasiantuntija Annikka Marniemi kertoo Makuja.fi:lle.

– Lainsäädäntö ei veloita tässä tapauksessa merkitsemään paljoakaan asioista, Marniemi toteaa.

Ruisleipien pakkausmerkinnöissä kaikkein eniten hämmennystä aiheuttaa nimenomaan se, että eri yritykset ilmoittavat tuotteissaan rukiin määrän eri tavoin.

– Jotkut ilmoittavat näissä tuotteissa kaikista ainesosista sen täysjyväjauhon osuuden, ja osa ilmoittaa sen kuiva-aineista eli viljaraaka-aineista, Marniemi valottaa.

Kuinka rukiin määrä ruisleivässä olisi paras ilmoittaa?

Marniemen mukaan kaikkein selkein tapa merkitä rukiin määrä ruisleipien tuoteselosteisiin olisi kertoa, kuinka suuri osa kaikista leivän leipomiseen käytetyistä ainesosista on ruista tai täysjyväruista. Tämä helpottaisi tuoteselosteiden tulkitsemista sellaistenkin tuotteiden kohdalla, joissa pelkän rukiin määrä ei kerro koko totuutta esimerkiksi leivän terveellisyydestä.

– Kyllä näkisin, että olisi paras, jos puhuttaisiin ruisleivän kaikista ainesosista, koska nykyään on paljon leipiä, joissa saattaa olla esimerkiksi siemeniä tai muita raaka-aineita mukana. Silloin, jos puhutaan ruisjauhon osuudessa pelkässä viljaraaka-aineessa, niin siihen väliin jää aika paljon kaikkea muuta, Marniemi toteaa.

– Jos puhuttaisiin koko tuotteen ainesosista ja siinä sitten täysjyvän tai rukiin osuuksista, niin se olisi mielestäni selkeämpää, Marniemi toteaa.

Lähde: Evira

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.